4 deugden van het stoïcisme: zo ga je ermee aan de slag

4 deugden van het stoïcisme: zo ga je ermee aan de slag

De 4 deugden van het stoïcisme is het startpunt van deze filosofie, waarmee je het leven een stuk makkelijker maakt. We beschrijven de uitgangspunten met praktische voorbeelden en tips, waardoor je direct ze betrekt in je leven.

Zelfbeheersing

Deugd bestaat niet in de afwezigheid van hartstochten, doch in de beheersing daarvan.

Henry Wheeler Shaw

Zelfbeheersing gaat over je emoties onder de controle houden. Dat betekent dat je niet boos wordt als je vriend weer eens te laat komt, je collega’s onvoldoende luisteren of je net de tram mist. Met andere woorden: het is de discipline om geen opkomende impuls te volgen.

Een voorbeeld van zelfbeheersing

Je moet een presentatie voorbereiden en alles zit tegen: je kunt weinig informatiebronnen vinden, de computer steeds uitvalt en de organisator van de meeting steeds loopt te zeuren of je al klaar bent. Hierdoor zou je makkelijk een stukje boosheid de vrij laten en even het werk neerleggen, maar dat werkt niet, boek je namelijk dan progressie? Nee. Dus haal je even diep adem en ga je verder op weg naar de finish met een kalm hoofd. Het is immers de enige manier om externe gebeurtenissen te degraderen tot een onbelangrijk level.

Tips voor meer zelfbeheersing

Observeer je lichaam: de beste manier om het stuur in handen te houden, omdat je dan zelf bepaalt welke route je gemoedstoestand volgt

Kijk verder: alles is tijdelijk, dus het heeft eigenlijk geen zin om je druk te maken over een situatie. Hiervoor helpt het om te denken aan de vier seizoenen. Dat is de enige constante in het leven.

Rechtvaardigheid

Om rechtvaardig te zijn tegenover anderen, moet men eerlijk zijn tegenover zichzelf.

Jean-Jacques Rousseau

Het goede doen in het belang van anderen. Zo zou ik rechtvaardigheid definiëren. De Romeinse keizer Marcus Aurelius zei daarover: Wat niet goed is voor de korf, is niet goed voor de bijen. Bovendien is er nog een omschrijving van rechtvaardigheid: het goede doen.

Hierover had de stoïcijn Aurelius nog een advies:

 De beste manier om zich op iemand te wreken is niet op hem te gelijken.

Een voorbeeld van rechtvaardigheid

Stel, je maakt straks een wandeling, de kans dat je tijdens de eerste kilometers blikjes, mondmaskers en andere plastic producten aantreft is groot. Hoe handel je vervolgens? Loop je door met de verklaring: niet mijn probleem, of pak je het afval op om weg te gooien in de dichtbij zijnde afvalbak met de korf als redenatie? Hieruit blijkt dat we afhankelijk van elkaar zijn voor een betere wereld.

Tips voor meer rechtvaardigheid

Laat mensen voor je gaan: iedereen bezit een gevoel van haast, echter moeten we bijvoorbeeld ouderen of mensen met een beperking de ruimte geven op zich rustig te bewegen.

Bezorg je spullen een volgend bestaan: je gebruikt vele kleren en boeken amper. Breng ze daarom naar een punt waar ze nieuwe lezers en dragers ontmoeten. Dat kan bovendien vandaag al bij het Leger des Heils en een lokale minibieb.

Behoud het niveau: discussies kunnen zomaar ontstaan, waarmee er buskruit vrijkomt om verwijten op tafel te leggen. Ga hier niet in mee en vertel alleen positieve punten.

Moed

Pas als je de moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jou.

Paulo Coelho

Iedereen kent moeilijke momenten en de massa reageert daar hetzelfde op: het ongemak vermijden en de activiteit wegstrepen uit de agenda

Moed is de veerkrachtigste deugd van de vier en is hierom een krachtig wapen. Aangezien moeilijkheid ons helpt om beter te worden, met groei als gevolg. Het is alleen je kijkwijze veranderen en dat doet de Amerikaanse auteur voor je in het boek het obstakel is de weg. In zijn werk beschrijft de moed van inspirerende voorbeelden, zoals John D. Rockefeller

Voorbeelden van moed uit het dagelijks leven

Je ziet je droombaan op Indeed. Helaas ontvang je na het opsturen van je sollicitatiebrief een reactie met daarin de tekst: we hebben al iemand anders aangenomen voor deze functie. Je baalt natuurlijk. Toch laat je de wens om deze job te bekleden niet los, je wilt immers niets anders. Dus zoek je naar mogelijkheden om jezelf te verbeteren en de aankomende kans vast te grijpen. Volharding loont altijd.

Hoeveel moed heb je?
Hoeveel moed heb je?

Wijsheid

Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt. Epictetus

De quote van Epictetus is de essentie van de 4 deugden van het stoïcisme: analyseren of we de controle over de situatie in onze handen ligt en vervolgens daarnaar handelen. Waar de huidige economen zich zorgen maakt over daling op de beurs, de opkomende crisis of opgelegde sancties, haalt de filosofie de schouders op over zulke gebeurtenissen met als argumentatie: we kunnen er nul verandering in aanbrengen. En je kunt dit principe eenvoudig herhalen door jezelf af te vragen: zit waar ik nu aan denk ik mijn controle gebied?

Daarnaast telt wijsheid ook aspect in het leven lang leren. Denk hierbij aan boeken lezen en je hersenspinsels vertalen richting een dagboek.

Voorbeelden van wijsheid

Je verdiepen in een onderwerp en dat kan alles zijn. Zelfs in het besturen van drones zitten wijsheden verscholen. Het laten vliegen is een hele kunst 😉

Vraag je daarbij continu af als er iets gebeurd: heeft erover praten en piekeren zin? Zo niet, richt je aandacht ergens anders op.

Tips voor meer wijsheid

Bekijk de onderstaande video om je kennis te vergroten over de 4 deugden van het stoïcisme


De beste boeken om meer te leren over het stoïcisme

Verder lezen?

Over Ons

Over Ons

We willen onszelf iedere dag ontwikkelen. Daarom schrijven we over de mogelijkheden, zodat je vandaag groeit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *