Groei mindset oefeningen: zo verbeter je steeds je mindset

de banner voor de blog over groei mindset oefeningen

Stel je faalt, is je leven dan over? Nee, natuurlijk niet. Toch denken de meeste mensen van wel. Ze hebben dan overduidelijk een vaste mindset. Jij wilt de andere kant op met je gedachtes. Ga daarom aan de slag met de groei mindset oefeningen, die je dagelijks kunt doen.

📈 Laatste update: 30-10-23

Kijk naar de mogelijkheden

Het grootste verschil tussen een vaste en een groei mindset zit in het omgaan met mogelijkheden. Als iemand met een vaste mindset faalt, zal hij zeggen: nu is het klaar, ik kan er niks van. Terwijl iemand met een groei mindset denkt: Het lukt nu nog niet, maar ik ben nu een ervaring rijker, dus ik ga m’n plan aanpassen en het nogmaals proberen.

via GIPHY

En dit kleine verschil lijkt niet zoveel uit te maken, maar dat is wel zo. Want als je het nogmaals probeert, leer je weer meer om je doel uiteindelijk wel te halen. Bovendien zijn er altijd mogelijkheden. Stel jezelf hiervoor eens de vraag; hoe kan ik het een volgende keer anders doen? En als je vervolgens een beetje creatief denkt, schieten de suggesties daarna door je hoofd. Heerlijk is dat.

Dit zijn de groei mindset oefeningen.

Denk positief

Vorig week ging ik me verdiepen in Muhammad Ali en kwam erachter dat hij continu positief sprak over zichzelf, al was het op een persconferentie met zijn tegenstander, hij zei dat hij ging winnen. Wij vinden dit snel arrogant, ik vind het een prachtige manier om jezelf te ondersteunen. Anders gaan we twijfelen aan onszelf en is de kans groter dat we verliezen. Wat Muhammad Ali eigenlijk deed, was een affirmatie doen. Met een affirmatie zeg je net zolang iets tegen jezelf totdat het je gelooft.

Muhammad Ali zegt hier: the greatest of all time.

via GIPHY

Als je dat een keer tegen jezelf zegt, zit dat nog niet direct in je hoofd, maar als je het constant herhaalt, zoals hij deed, ga je je ernaar gedragen en loop je rond als een kampioen. Als je dit liever niet doet, moet je je afvragen of je liever je huis verlaat met negatieve of positieve gedachten?

Het laatste.

Daarnaast kun je ook een affirmatie doen als je de deur uitloopt.

Zeg eens een week lang tegen jezelf:

Ik ben slim

Daarvoor is ook een wetenschappelijk bewijs.

En controleer na de week hoe je bent veranderd in positieve zin.

Laat je weten wat de resultaten zijn hieronder in de reacties?

Vergelijk jezelf niet met anderen

Als je jezelf gaat vergelijken met anderen word je alleen maar ongelukkiger.

Ik zal je een persoonlijk voorbeeld geven.

Iedere avond leer ik samen met mijn vriendin Franse woordjes, we vinden beiden de Franse taal erg mooi en willen het graag spreken. Alleen mijn vriendin rond steeds veel sneller de oefeningen af. Ik dacht eerst: ik ben dommer, want ik heb er meer tijd voor nodig. Vervolgens herinnerde ik me weer dat het niet zoveel zin heeft om mezelf met anderen te vergelijken, iedereen bewandeld zijn of haar eigen pad.

Vind je het toch lastig om te stoppen met jezelf te vergelijken?

Richt dan je aandacht alleen op de taak die nu voor je ligt, dan heb je geen tijd om aan andere zaken te denken. 😉

Je kunt anderen wel gebruiken als inspiratiebron voor je.

Push jezelf om beter te worden

Groei mindset oefeningen zijn ook nog eens razend effectief, aangezien je beter wordt. (En dit gebeurt ook als je het zelf niet eens merkt.)

Je kunt daarnaast ook bewust jezelf verbeteren door je grenzen te verleggen.

Begin hiermee klein door:

 • Een half uur vroeger op te staan
 • Met de fiets naar het werk te gaan, in plaats van met de auto
 • In de avond een puzzel maken en de televisie uit te laten

En als je dit doet, heb je meer aan je dag, kom je met een rustig hoofd aan op je werk en kun je beter verbanden leggen. En dit principe kun je naar alles doortrekken. Met andere woorden; verlaten die comfortzone.

via GIPHY

Luister naar de feedback van anderen, maar neem niet alles aan

Zeker in Nederland zul je regelmatig feedback gevraagd of ongevraagd ontvangen, we zijn eenmaal een direct volk.

En luisteren naar feedback is een kans om een sterkere groei mindset te ontwikkelen. Want door te luisteren naar wat iemand te vertellen heeft, zul je verder groeien.

Het is hierbij wel belangrijk om niet alles wat je hoort persoonlijk op te vatten, en er een paar punten uit te pakken die je gaat gebruiken als leerpunten.

Vraag daarnaast ook door om beter te begrijpen wat de ander bedoelt

Het is niet altijd leuk om feedback te ontvangen. Maar het is wel een gratis gelegenheid om je groei mindset weer te stimuleren. Lees dit artikel om goed om te gaan met feedback.

Neem je groei mindset serieus

Ik spreek vaak mensen die ook wel willen beginnen met groei mindset oefeningen en het even doen om vervolgens ermee te stoppen.

Dan krijg je natuurlijk niet de juiste mindset. Terwijl het je belangrijkste gereedschap is

Neem dus deze en andere oefeningen serieus. Doe ze dagelijks. Het kost je hooguit een half uur per dag. En je zult op een positieve manier veranderen.

Je kunt jezelf het makkelijker maken door een dagelijkse herinnering aan enkele groei mindset oefeningen te zetten in je digitale agenda.

Falen is vooruitgang

Als mensen voor het eerst kennis maken met de groei mindset leren ze ook een andere definitie van falen kennen, namelijk dat het niet permanent is maar tijdelijk.

En toch lukt het ze niet meteen om daarna weer eens lekker te falen. Het is echter wel belangrijk om te falen, want daardoor leer je:

 • Veerkrachtiger te worden
 • Nieuwe strategieën te ontdekken
 • Niet op te geven
 • Positiever te zijn

Falen is dus goed voor je.

Dus wees niet bang om iets te doen waar je eigenlijk bang voor bent, omdat het mis kan gaan.

Hoe meer je faalt, hoe makkelijker je ermee omgaat, kunt gaan.

Dus:

 • Vraag die leuke persoon voor een date
 • Solliciteer op die hogere functie
 • Doe een bod op dat huis
 • Begin een eigen bedrijf

Het brengt je alleen maar nieuwe ervaringen en kennis.

En dat is onbetaalbaar.

Begin een dagboek

Door je gedachten op te schrijven, wordt het rustiger in je hoofd. Hiervoor hoef je niet eens hele bladzijdes vol te schrijven, enkele zinnen zijn voldoende.

Hierdoor ga je positiever denken, kun je beter een faalmoment accepteren en kijk je weer verder naar de mogelijkheden.

Om een dagboek te beginnen, heb je twee opties:

 • Een dankbaarheidsdagboek, hierbij volg je een gestructureerde vorm, waardoor het makkelijker wordt om het vol te houden.
 • Of een standaard dagboek die je kunt kopen bij Bol.com. Ik gebruik deze optie altijd.

Daarnaast zijn er ook vele tips om een dagboek bij te houden. Ik vind persoonlijk deze video erg goed.

Schrijf elke dag iets op in je dagboek om helderder te denken

Lees elke dag een stukje uit een mindset boek

Door een mindset boek krijg je nieuwe inspiratie, dus moet je het iedere dag ongeveer 15 minuten doen om geïnspireerd te blijven.

Als je geen lezer bent, adviseer ik je om een van de beste mindset boeken uit te zoeken en te beginnen met lezen. En anders kun je nog altijd kiezen voor een luisterboek.

Daarnaast raad ik je aan om het boek Elementaire gewoontes te lezen, omdat dat het beste boek is om je denkbeelden te veranderen. Ik heb het boek nu al vier keer gelezen. 🙂

Blijf oefenen 

Als laatste wil ik zeggen hoe belangrijk het is om te blijven oefenen. Je krijgt immers niet zomaar een groei mindset. 

Je moet daarvoor continu positief zijn, je aandacht alleen op jezelf richten, een drive hebben om beter te worden en kunnen omgaan met feedback en het niet erg vinden om te falen.

Het kost tijd om een nieuwe mindset te ontwikkelen. Neem daar de tijd voor en vergeet niet om te genieten. Het is immers een hele mooie journey die je leidt naar plekken waarvan je eerst niet had over durven dromen. 

Het beste voorbeeld van steeds oefenen 

Bekijk eens deze video over de groei mindset van Micheal Jordan. Wie het verhaal van Jordan niet kent: hij werd als jonge jongen uit het basketbalteam van zijn middelbare school gezet. Jordan vond echter de motivatie om harder te trainen dan iedereen. Deze instelling bracht hem de titel: de beste.

In de video leer je dat continu oefenen, falen, oefenen, falen de sleutel is geweest voor zijn succes.

Dat geldt ook voor het krijgen van een groei mindset. Je hebt niet met een keer oefenen een groei mindset. Daar gaat heel veel oefenen overheen. Alleen zijn maar weinig mensen bereid om echt te oefenen. Daarom hebben ook maar weinig mensen een echte groei mindset. 

Wees anders dan de rest, en oefen steeds om een groei mindset te ontwikkelen. Je mag falen, fouten maken of denken dat het niks meer wordt. Als je maar niet stopt met oefenen. 

Dat is de sleutel tot elk succes.

Hoe kan een dagboek me helpen bij het doen van oefeningen?

Verwerk in je dagboek de oefeningen: vraag jezelf af hoe je de oefeningen de afgelopen dag. Hebt gedaan – en hoe het ging. Wees daarbij kritisch, zo kun je namelijk alleen leren. 😉

Welke oefeningen kan ik doen om van een vaste naar een groei mindset te gaan?

Bekijk deze 11 technieken. Dit zijn goede oefeningen om je vaste mindset te veranderen in een groei mindset. Er zit vast een techniek bij die je aanspreekt.

Hoe kan ik een challenge doen om nog beter een groei mindset te ontwikkelen?

Heb een doel, het liefst een hele grote. Want dan moet je je hard werken om het te bereiken. Als je hard moet werken word je namelijk uitgedaagd om positief te denken. Als dit is gelukt, is je groei mindset gegroeid.

Meer lezen over je mindset?

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *