De 12 beste boeken over het stoïcisme om een stoïcijn te worden

De 10 beste boeken over het stoïcisme als kans om te groeien

De boeken over het stoïcisme zijn voor iedereen een kans om te groeien. De lijst met boeken over deze filosofie wordt steeds langer. Daarom raad ik je aan om te beginnen met een van de 12 beste.

Inhoudsopgave

Wat brengen boeken over het stoïcisme je?

Een nieuwe kijk op het leven. Het stoïcisme staat namelijk haaks op het gedachtegoed van de huidige tijd, waarin we op enkele uitzonderingen na, een prettig bestaan leiden en gebruik maken van allerlei luxe mogelijkheden, zoals online boodschappen laten bezorgen. We hebben het goed. Toch is het slim om je ook te verdiepen in het stoïcisme, omdat deze filosofie je klaarstoomt om kalm om te gaan met moeilijke tijden. Niemands leven verloopt namelijk in een rechte lijn omhoog, daardoor kunnen we allemaal wel wat stoïcisme in ons leven gebruiken. Boeken zijn daarvoor de ideale opstap. Ik verwijs ook de meningen van anderen over de beste boeken, zodat je ziet dat het niet alleen mijn mening is. 😉

De bron daarvoor is Bol.com.

Maak kennis met het stoïcisme

Het kan natuurlijk zijn dat je nog niet zoveel weet van het stoïcisme. Kijk deze video om in een paar minuten erachter te komen wat deze filosofie inhoudt.

Op naar de boeken..

Marcus Aurelius – Overpeinzingen – Marcus Aurelius

Ik begin met het bekendste boek over het stoïcisme, dat is geschreven door een van de bekendste stoïcijnen: Marcus Aurelius.

En het grappige is dat Marcus Aurelius dit werk schreef als een dagboek. Het lag dus niet klaar met de bedoeling om uitgegeven te worden. De mensen die het na zijn dood vonden, vonden het zo goed dat ze besloten om het te publiceren. Tweeduizend jaar later kunnen we ervan leren. En er valt veel te leren. Deze quote van Aurelius is voor velen een levensles:

Zoals een molensteen alle soorten graan kan vermalen, zo moet een sterke ziel in staat zijn alle gebeurtenissen te accepteren.

Deze uitspraak komt voort uit de term Amor Fati. Amor Fati betekent liefde voor het lot, dat veel mensen inspireerde waaronder de schrijver Friedrich Nietzsche.

★★★★★

Het dagboek van de bekende Stoïcijn Marcus Aurelius

 • Door miljoenen gelezen
 • Je blijft het lezen
 • Waardevolle lessen voor de rest van je leven
een foto van het boek overpeinzingen

Overpeinzingen

22,50

Meer leren over dit boek?

Ryan Holiday verdiepte zich in dit boek en noteerde 100 lessen. Het zijn lessen die je iedere dag weer kunt gebruiken.

Andermans mening over dit boek:

Jammer dat dit geen verplichte lectuur was in mijn lagere schoolopleiding. Dit zou zoveel meer hebben kunnen betekenen. Maar ondanks dit, blijft het uitermate boeiende lectuur met inhoud dat echt blijft hangen.

Het obstakel is de weg – Ryan Holiday

Ik schreef ook al over dit boek in het overzicht van de beste mindset boeken. Daarnaast is het omgaan met tegenslagen een puur stoïcijns principe. Daarom staat dit boek ook in dit rijtje. Ik vind het een prachtig boek, omdat de schrijver laat zien aan de hand van inspirerende verhalen hoe je een tegenslag kunt omzetten in een kans.

★★★★★

Draai moeilijkheden om in kansen en laat je nooit meer tegenhouden door obstakels.

 • Inspirerende verhalen
 • Wijze lessen
 • Tips die je meteen toepast
Een foto van het boek Het obstakel is de weg

Het obstakel is de weg

20,00

Meer leren over dit boek?

Het YouTube kanaal BovenBeter maakte een uitlegvideo over het obstakel is de weg. Hierin legt de maker uit hoe je een tegenslag omzet in een kans. Een boeiende video!

Andermans mening over dit boek:

Hoe elk nadeel voordelen heeft. En obstakels kansen zijn om te verbeteren. Als we op ons eigen leven terugblikken, zijn we gegroeid door obstakels. Die groei beseffen we veelal pas achteraf.

De dagelijkse stoïcijn – Ryan Holiday en Stephen Hanselman

Iedere dag bezig zijn met het stoïcisme. Het is een feestje. Ik heb namelijk dit boek gekocht en lees er regelmatig in. De auteurs haalden quotes uit het werk van Marcus Aurelius, Epictetus en Seneca om erbij te vertellen hoe een quote jou kan helpen om een betere versie van jezelf te worden.

Meer leren over dit boek?

Het populaire YouTube kanaal Productivity Game legt in een video uit hoe je dit boek kunt gebruiken als een dagelijkse gids voor meer rust en veerkracht. Je wordt een dagelijkse stoïcijn.

★★★★★

Elke dag een quote om te leren van de grootste stoïcijnse denkers

 • Dagelijks leren
 • Uitleg hoe je van een quote leert
 • Belangrijke onderwerpen komen steeds terug
Bekijk hier
Een foto van het boek De dagelijkse stoïcijn

De dagelijkse stoïcijn

22,99

Andermans mening over dit boek:

Voor iedere dag een wijsheid. Een aanrader voor iedereen die bewust door het leven wil wandelen en zelfstandig eigen keuzes over de inrichting ervan wil maken. Keuzes die vanuit jezelf komen en niet afhankelijk zijn van anderen.

The Daily Stoic Journal – Ryan Holiday en Stephen Hanselman

Alleen lezen over het stoïcisme is niet voldoende. Je moet het beoefenen om deze filosofie een plekje te geven in je leven. Daarvoor kun je het beste een dagboek bijhouden, omdat je zo de stoïcijnse principes herhaalt totdat ze helemaal in je systeem zitten. Ik kan al verklappen dat je leven vervolgens een stuk leuker is. En The Daily Stoic Journal is niet moeilijk. Je hoeft alleen de opzet te volgen en je gedachtes te noteren.

★★★

De beste manier om als een stoïcijn een dagboek bij te houden, dankzij de structuur.

 • Makkelijk iedere dag schrijven
 • Door reflecteren beter worden
 • Een goede gewoonte ontwikkelen
Foto van het boek The Daily Stoic Journal 

The Daily Stoic Journal 

18,99

Meer leren over dit boek?

Mariana Kaiser maakte een review over de dagelijkse stoïcijn en de The Daily Stoic Journal. Ik vind het een sterke review, ze toont aan hoe deze twee boeken samen je maximaal helpen.

Andermans mening over dit boek:

Journal netjes op tijd ontvangen, en is een mooie aanvulling op het boek “Daily Stoic” van Ryan Holiday.

Stoïcijns leven – Ryan Holiday Stephen Hanselman

Het stoïcisme bestaat al duizenden jaren en in deze tijdsspanne onderhielden verschillende personen dit gedachtegoed om er hun eigen draai aan te geven. Het boek bestaat voornamelijk uit de bekende namen, denk aan Seneca, Zeno en Marcus Aurelius. Maar ook de verhalen van de mensen die minder bekend zijn, worden beschreven. Hieruit blijkt dat het stoïcisme voor iedereen toegankelijk is, dus ook voor jou.

★★★★★

Duik in de levens van verschillende stoïcijnen voor inspiratie en inzichten

 • Levenslessen die bij je blijven
 • Je ontwikkelt je eigen waarden
 • Je leert dat er overal geluk is
Omslagfoto van het boek Stoïcijns leven

Stoïcijns leven

20,00

Meer weten over dit boek?

Ik wil je graag uitdagen om ook het stoïcisme een onderdeel van jouw leven te laten worden. Anders zou ik immers niet schrijven over de beste boeken. Over de hele wereld gebruiken mensen dagelijks het stoïcisme in hun leven, zoals Scott Hebert. Bekijk in deze video hoe het stoïcisme hem veranderde.

Andermans mening over dit boek:

Goed en eenvoudig overzicht van de Stoïcijnse filosofie en haar grondleggers

Dit boek is alleen een aanrader voor je als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het stoïcisme. Maar als dat zo is, smul je van iedere pagina.

Handboek voor de moderne stoïcijn – Gregory Lopez en Massimo Pigliucci

Wil je liever stap voor stap een stoïcijn worden? Kies dan voor dit handboek. Je leert hoe je:

 • Dingen loslaat waarover je geen controle hebt
 • Je angsten uitdaagt
 • Woede analyseert

Dit is een kleine greep uit de 52 oefeningen die de Handboek voor de moderne stoïcijn telt.

★★★★

52 oefeningen waarmee je meteen kunt beginnen om een stoïcijn te worden

 • Verschillende oefeningen
 • Opgedeeld in 52 weken
 • Een duidelijke structuur om te groeien
Omslagfoto van het boek Handboek voor de moderne stoïcijn

Handboek voor de moderne stoïcijn

27,99

Meer weten over dit boek?

Een van de auteurs, Gregory Lopez legt in een interview uit hoe het stoïcisme kan helpen in moeilijke tijden. Hiervoor bespreekt hij enkele oefeningen uit zijn boek. 

Andermans mening over dit boek:

Ik ben positief over dit artikel: toegankelijk, praktisch toepasbaar, heldere boodschap.

Vrij en onkwetsbaar – Epictetus

Dit is het verzamelde werk van Epictetus. Als het goed is, heb je zijn naam al eens gehoord. Epictetus is een bekende stoïcijn. Veel mensen halen tegenwoordig kracht uit zijn quotes en dat was vroeger ook al zo. Epictetus gaf namelijk les aan duizenden volgelingen die zijn verhaal wilde horen. Een paar slimme leerlingen hebben zijn lessen genoteerd en die kunnen wij nu lezen. Maar de levensloop van deze wijze heer verliep allesbehalve rooskleurig. Hij was immers tot zijn 30ste een slaaf en werd vaak geslagen door de man die macht over hem had. Deze tragische periode stopte hem er echter niet van om toen hij een vrij persoon werd veerkracht te tonen en zijn leven te veranderen. Hij zei zelf:

Geef me de moed te accepteren wat niet in mijn vermogen ligt, de kracht om alles te doen wat in mijn vermogen ligt en de wijsheid tussen die twee onderscheid te maken

Zijn werk helpt je om te accepteren wat buiten je vermogen ligt.

★★★★★

Het beste boek om te leren van een grote denker

 • De teksten bevatten samenvattingen
 • De weg naar vrijheid en geluk
 • Lessen voor het dagelijks leven
omslagfoto van het boek Vrij en onkwetsbaar

Vrij en onkwetsbaar

29,99

Meer weten over Epictetus?

Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt door het verhaal van Epictetus. De hedendaagse denkers halen uit zijn verhaal verschillende levenslessen.

Andermans mening over dit boek:

Lees dit boek en je zult in de toekomst beter reageren op situaties die wel of niet binnen jouw eigen invloed liggen.

Levenskunst – Seneca

Ik ga verder met een andere bekende stoïcijn: Seneca. Seneca is beroemd geworden door zijn blik op het leven en dit boekje is daarvan een uitwerking. Seneca stelt zichzelf namelijk vragen over het leven, geluk en het sterven. Vragen die we ook iedere dag stellen. Gelukkig hebben we Seneca, die met een heldere blik deze levensvragen beantwoordt. Daarnaast geeft Seneca ook adviezen over hoe we zouden moeten leven. Ik geef je alvast een advies cadeau:

Niet omdat de dingen moeilijk zijn, durven wij niet, maar omdat wij niet durven zijn de dingen moeilijk.

Wees dus moedig.

★★★★★

Brieven van een filosoof waarvan je een beter beeld krijgt van het leven

 • Antwoorden op je vragen
 • Meer innerlijke rust vinden
 • Onafhankelijk leren kennen

Levenskunst

24,99

Meer weten over Seneca?

Ryan Holiday verteld zijn verhaal in deze video met inspirerende voorbeelden.

Andermans mening over dit boek:

Prachtig beschreven stoïcijnse kijk op leven, tijd en dood. Oude filosofie maar zeer actueel en goed leesbaar.

Leer denken als een Romeinse keizer – Donald Robertson

Iedereen droomt er weleens van: de baas zijn van een groot rijk. Zoals Marcus Aurelius dat was, de persoon waar dit boek is omheen gebouwd. Maar wat mensen vergeten, is dat je te maken krijgt met een grote verantwoordelijkheid. Het hele rijk kijkt immers naar je. En hoe ga je dan te werk? Waar kies je voor? Maar als je het goed doet, krijg je een succesvol leven. Dit is het uitgangspunt van de schrijver van dit boek.

Hij bespreekt vraagstukken als:

 • Spreken met wijsheid
 • Leven vanuit waarden
 • Het overwinnen van verlangens
 • Angst overwinnen
 • Pijn verdragen
 • Woede controleren

Als je het lukt om de meester te worden over zulke situaties, leidt je een mooi leven.

★★★★★

Denk op dezelfde manier als Marcus Aurelius. De voorbode voor succes.

 • Wetenschappelijke tips
 • De pijn leren verdragen
 • Je angst overwinnen

Leer denken als een Romeinse keizer

29,99

Meer weer weten over Marcus Aurelius?

Ik wil je tenslotte niet onthouden van de quotes van Marcus Aurelius. De quotes zijn tips voor het leven. Ik luister regelmatig naar ze om een goed leven te leiden.

Leef als een stoïcijn

Andermans mening over dit boek:

Het boek leest als een roman over het leven van een keizer. Maar behandelt stoïcijnse filosofie op een toepasbare manier in onze wereld. Een echte page turner. Maar ook een boek dat je vaker zult lezen met nuttige tips in deze drukke wereld.

Stoïcijnse levenskunst – Miriam van Reijen

Het stoïcisme is niet alleen terug te zien in boeken over Marcus Aurelius, Epictetus en Seneca, maar ook in de levens van bijvoorbeeld Spinoza en Sartre.

Even voor jou: Spinoza en Sarte waren twee grote denkers, die op hun eigen manier stoïcijnse standpunten innamen.

Je moet het alleen even weten. En we komen het te weten door het werk van een auteur die gepromoveerd is op Spinoza en docent filosofie is. We vallen met onze neus in de boter. 😉

Ze behandelt ook het gedachtegoed van andere grote denkers als Plato en Socrates. Met andere woorden: het stoïcisme is een grote filosofie waar verschillende grote denkers op een grappige manier aan zijn verbonden.

Door dit werk leer je alles over het stoïcisme

★★★★★

Stoïcisme gaat ook over omgaan met gedachten. Dit boek helpt je om je gedachten te beheersen

 • Vergelijkingen met grote filosofen
 • Je gaat betere keuzes maken
 • Voorbeelden uit het dagelijks leven

Stoïcijnse levenskunst

18,00

Leer meer over deze schrijver

Door mijn zoektocht naar de beste boeken over het stoïcisme stuitte ik op Miriam van Reijen. Ze geeft bovendien lezingen die te vinden zijn op YouTube. Luister hieronder naar er een waarin ze vertelt hoe je moet omgaan met tegenslag. Erg inspirerend.

Andermans mening over dit boek:

Een leuk boek over daar waar hoofd en hart elkaar ontmoeten.

DRIVE: Train je stoïcijnse mindset

Geschreven door de voormalig topschaatser Mark Tuitert, die ons laat zien dat het stoïcisme in alle gebieden van het leven nodig is. Hij deelt tien lessen die hem hielpen om tot grote prestaties te komen.

De lessen zijn, spoileralert:

 1. Gebruik je tegenslagen als richtingwijzers
 2. Als je minder oordeelt, begrijp je meer
 3. Win door je niet te richten op winnen
 4. Het teambelang is je eigen belang
 5. Accepteer je lot en heb het lief
 6. De dood maakt het leven episch
 7. Geluk is een bijproduct
 8. Een kaart is handig, een kompas is beter
 9. Karakter is je belangrijkste project
 10. Daden zijn meer waard dan woorden

Het is een klein boekje, maar erg waardevol

★★★★★

De strategieën van een voormalige topsporter overnemen voor een sterke mindset

 • Principes om aan vast te houden
 • Stappenplan om een les onder de knie te krijgen
 • Tips om jezelf te ontwikkelen
Omslagfoto van het boek Drive

Drive

21,50

Meer weten over Mark Tuitert?

Mark Tuitert heeft een eigen podcast waar hij met zijn gasten op zoek gaat naar diepere betekenissen van het stoïcisme. Je leert door de verhalen van anderen nog meer over het stoïcisme, gaaf!

Andermans mening over dit boek:

Mooie en bruikbare instap in de stoïcijnse mindset. Overzichtelijke stappen, praktische en bruikbare tips. Marks enthousiasme is merkbaar in dit boek. Prachtige vormgeving ook. Het boek geeft de drive om meer te willen lezen over het stoïcisme.

Hoe word je een stoïcijn? – Massimo Pigliucci

Weer een werk van een filosoof. We boffen wel dat zulke mensen zich verdiepen in het stoïcisme. Deze auteur belicht weer een hele andere kant van het stoïcisme door de onderwerpen als bijvoorbeeld vriendschap en liefde.

★★★★★

Een gids om een stoïcijn te worden door te focussen op de belangrijkste punten.

 • Een nieuwe blik op emoties
 • Leefregels om aan te houden
 • Persoonlijke voorbeelden
omslagfoto van het boek Hoe word je een stoïcijn?

Hoe word je een stoïcijn?

27,99

 Meer weten over deze auteur?

 Massimo Pigliucci gaf een goed bekeken TED Talk over de geschiedenis van het stoïcisme. Pak er een bakje popcorn erbij en luister, want je leert in 5 minuten ontzettend veel. Geniet ervan. 😊

Andermans mening over dit boek:

Dit boek geeft je een handvat voor je leven

Mijn tip aan jou

Dit zijn de beste boeken over het stoïcisme. Ik raad je niet aan om er een te lezen. Ik raad je aan om te beginnen met deze filosofie op de manier die het beste bij jou past.

Bijvoorbeeld door YouTube video’s te bekijken, podcasts te luisteren of samenvattingen te lezen.

Het gaat erom dat je iets doet, want het stoïcisme is te mooi om links te laten liggen.

Verder lezen?

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *