Dit zijn de 10 beste mindset boeken om je leven te veranderen

Dit zijn de 10 beste mindset boeken om je leven te veranderen

Ik ben een grote lezer. Daardoor heb ik veel mindset boeken gelezen die me inspireerde om mijn denkwijze te veranderen. En dat geldt in het bijzonder voor deze beste 10.

Waarom is het belangrijk om mindset boeken te lezen?

Je wilt veranderen, anders lees je deze blog niet. En je kunt het beste veranderen door mindset boeken te lezen, omdat je dan je hoofd opent voor nieuwe ideeën, die op een positieve manier beïnvloeden. Bekijk deze TED talk om te leren hoe dit principe werkt.

Zoals je door goede romans prachtige reizen maakt, leer je waar je potentie ligt door mindset boeken.

Dit zijn in mijn ogen de beste mindset boeken 👇

via GIPHY

Mindset – Carol S Dweck

Ik begin met de vrouw die het onderwerp mindset in de wereld zette. De professor Carol Dweck deed namelijk jarenlang onderzoek naar de manier waarop kinderen reageren op een uitdaging. De een zag er bijvoorbeeld tegenop, terwijl de ander ervan smulde om het moeilijke aan te gaan. Met het laatste gegeven ging ze vervolgens aan de slag en stelde vast dat er een vaste en groei mindset zijn. En in haar boek legt ze uit hoe je een groei mindset kunt ontwikkelen die je niet alleen helpt om je doelen te bereiken, maar ook om bijvoorbeeld betere relaties te krijgen. Het is het werk van een wetenschapper, dus kent de nodige theoretische verklaringen en onderbouwingen. Hierdoor begrijp je juist beter hoe jouw groei mindset in elkaar steekt.

Dit zegt iemand anders over dit boek:

Zoveel waardevolle inzichten om niet alleen in je eigen leven toe te passen, maar ook om mensen in je omgeving te helpen…

Meer weten over Carol Dweck?

Ze hield een van de populairste TED talks. Want ze vertelde voor een geboeid publiek dat succes geen gevolg is van een aangeboren intelligentie, maar door op een bepaalde manier tegen situaties aan te kijken. Haar les is simpel: hoe meer je jezelf uitdaagt, hoe meer verbindingen in je aanlegt in je brein om meer te leren.

Carol Dweck legt je als de beste uit hoe je je mindset kunt verbeteren.

Elementaire gewoontes – James Clear

Als het niet lukt om bijvoorbeeld af te vallen, ligt dat niet aan jou. Het ligt aan je methode waarmee je je gewoontes vormgeeft. Met andere woorden: als je je gewoontes verandert, zul je dit doel ook gaan behalen. De schrijver laat zien hoe je afscheid neemt van de slechte gewoontes door vier stappen te doorlopen. Het grappige is dat je deze stappen ook kunt gebruiken voor andere zaken in je leven die nog niet lekker lopen. Kortom: het maakt niet uit wat voor leven je leidt, dit boek gaat je helpen om meer te bereiken door het net even anders te doen.

Dit zegt iemand anders over dit boek

Het boek leest makkelijk en heeft een duidelijke opbouw. Het is een interessant onderwerp.

Meer weten over goede gewoontes?

Als je goede gewoontes weet vast te houden, behaal je vanzelf je doelen. Dit lijkt op het eerste oog een code tot een shortcut en dat is het niet. Stel je gaat elke dag een stuk hardlopen, dan word je automatisch fitter en doordat je fitter wordt, kun je makkelijker grotere afstanden lopen waardoor je meer ziet van onder andere de omgeving. En deze groei ontstond door op dag 1 ergens mee te beginnen.

James Clear laat zien aan een groep professionals hoe je een doel ontzettend eenvoudig maakt, waardoor het dagelijks uitvoeren niet moeilijk is en dan ga je stapjes maken. Als je voelt dat je leven niet gaat zoals je wilt, lees dan Elementaire gewoontes.

Het obstakel is de weg – Ryan Holiday

Niemands leven is gemakkelijk. Wat jammer eigenlijk he. Ik kom voor dit boek weer terug op de theorie van Carol Dweck. Want de mensen met een groei mindset zullen een obstakel als een kans zien en anderen die een vaste mindset hebben zullen zeggen: door dit obstakel is het over. Ryan Holiday gaat verder op dit punt. We moeten een obstakel gebruiken als een middel om te veranderen en te groeien. Alleen zien we een obstakel vaak als een definitief punt als we een tentamen niet halen, ontslagen worden of vervallen in slechte gewoontes.

Van de beste mindset boeken, is dit het boek met de meeste voorbeelden (verhalen over bekende mensen, zoals John D. Rockefeller). Deze auteur gebruikt regelmatig voorbeelden om iets uit te leggen en deze voorbeelden zijn namen die jij kent. Daarom is het ook herkenbaar werk voor iedereen.

Dit zegt iemand anders over dit boek:

Het is een uitzonderlijk goed boek

Meer weten over het obstakel is de weg?

Ryan Holiday heeft ook een YouTube kanaal waarop hij een samenvatting geeft van ieder boek dat hij heeft geschreven. Het kan natuurlijk zijn dat je liever een samenvatting kijkt dan een van de beste mindset boeken leest. En dat is ook een goede manier. Het gaat mij erom dat je begrijpt waarom het obstakel is de weg een goed punt is in plaats van onderwerp waarover je kunt klagen. Het verhaal van de fabriek van Thomas Edison is daarvoor een van de populairste illustraties.

We worden beter door obstakels

Master Your Mindset – Michael Pilarczyk

Het klopt dat de meeste mindset boeken veel uitleggen en weinig concreet zijn. Als je iets concreets zoekt, is Master Your Mindset jouw ideale leesvoer. Dat komt onder andere door de achtergrond van de auteur, die een schuld had van twee miljoen euro en er weer bovenop kwam en nu een succesvolle organisatie leidt. Lees mijn review over dit boek.

Hij weet dus waar hij over praat en schrijft. Zijn kennis vertaalde hij naar een boek waarin hij je meeneemt in een reis naar jouw mooiste leven. Dit doet hij door in het laatste hoofdstuk te verwijzen naar het 12 stappenplan waarmee je je leven opnieuw inricht om je dromen om te vormen tot realiteit.

Wat iemand anders zei over dit boek:

Iedereen zou dit boek moeten lezen, je kan zoveel meer geluk ervaren dan je tot nu toe ervaart.

Master Your Mindset behoort tot de categorie beste mindset boeken omdat het door ruim 200.000 mensen is gelezen.

Meer weten over Michael Pilarczyk?

Je kan dagelijks een les van Michael Pilarczyk volgen door je te abonneren op zijn YouTube kanaal. Hierop geeft hij meditaties om een nog sterkere mindset te ontwikkelen en tips om succesvoller te worden. Al met al is hij degene die de praktijk en theorie samenvoegt tot adviezen waaraan jij het meeste hebt. Daarnaast kun je ook een coachingprogramma volgen. Dit gebeurt tegenwoordig online en was de perfecte start voor velen.

Think and Grow Rich – Napoleon Hill

Ik had al zonet over een boek dat goed is verkocht, dat eigenlijk in het niet valt bij dit boek. Think and Grow Rich is namelijk wereldwijd meer dan 100 miljoen keer verkocht en is vandaag de dag een inspiratiebron voor de opkomende generaties. En voert daarmee de lijst aan van best verkochte mindset boeken.

Het boek is zo goed in mijn ogen, omdat het aantoont wat de kracht van gedachten zijn. De auteur stelt immers:

Je wordt wat je denkt. Niet waarover je droomt, maar waarin je gelooft.

En we geloven allemaal ergens in en vaak is dat negatief. De auteur laat zien hoe je aan de hand van een kernprincipes deze overtuigingen verandert om succesvol te worden. Hiervoor sprak de schrijver met verschillende succesvolle zakenmensen en concludeerde dat ze allemaal deze kernprincipes bezitten. Dus als je alleen al een paar kernprincipes overneemt waaraan de schrijver steeds een apart hoofdstuk wijdt, bereik je automatisch meer. Een kernprincipe is bijvoorbeeld je verbeeldingskracht.

Wat iemand anders zei over dit boek

Het beste boek dat ik ooit heb gelezen en dat voor een boek uit 1937. Zoveel kennis en wijsheid. Ze zouden dit boek op de middelbare school verplicht op de boekenlijst moeten zetten. Eenieder kan van dit boek leren.

Meer weten over Napoleon Hill?

Napoleon Hill zat tijdens zijn leven meerdere malen voor een camera om te vertellen hoe mensen meer uit hun leven kunnen halen. Zijn quotes zijn daardoor opgeschreven en ik lees ze wekelijks door om nieuwe inspiratie op te doen.

Mijn beste mindset boeken tellen ook twee biografieën die aantonen dat alles mogelijk is

Shoe Dog – Phil Knight

Er was een tijd dat Adidas en Puma de sportmerken waren en nog nooit iemand van Nike had gehoord. Dat is nu ondenkbaar. Toch begon Phil Knight vanuit zijn ouderlijk huis het bedrijfje dat zou uitgroeien tot Nike.

Het is vooral een indrukwekkend verhaal als ik kijk naar de achtergrond van deze ondernemer: geen grotere sporter geweest, constant geld moet lenen om het bedrijf draaiende te houden en altijd de strijd met andere merken die nu ver achter Nike liggen.

Of je nu Nike geweldig vindt of haat, je moet het lezen, alleen al om de beginzin: het maakt niet uit wat je doet, als je maar niet stopt.

Wat iemand anders zei over dit boek:

Dit boek gaat over oprecht ondernemerschap en passie voor sport. Het verhaal, zoals de oprichter van Nike het zelf heeft ervaren en door hem zelf is opgeschreven, leest als een jongensboek. Inspirerend en integer. Ik las het in een adem uit.

Meer weten over Phil Knight?

Phil Knight is de grote onbekende onder de miljardairs als hij loopt over beurs samen met de veel bekendere namen Bill Gates en Warren Buffet.

Hij is blij met een rol in de schaduw. Ik heb daarentegen liever dat je zijn verhaal leert kennen vanwege de kracht die het mij gaf om altijd door te zetten. Aangezien de concurrenten ervoor zorgden dat hij en zijn team het lastig kregen om een grote speler te worden. Dat veranderde onder andere door de sponsorcontracten met de grote namen die toen nog opkomend waren. Je moet denken daarbij aan Michael Jordan.

Steve Jobs – de biografie

We kennen allemaal het succes van Apple. De kans is groot dat je nu een product van Apple hebt. Maar wat je waarschijnlijk niet weet, is hoe groot de rol van Steve Jobs is geweest. Hij was niet degene die de concepten perfect uitwerkte, maar het brein achter de marketing zoals de campagne Think Different. Ik heb de biografie over de oprichter in no-time uitgelezen, voornamelijk door de levenslessen die erin staan. En het belangrijkste: Steve Jobs zocht altijd naar mogelijkheden, ook als alles tegenzat. Dat is voor mij de grootste les om een groei mindset te ontwikkelen: geef nooit op.

Wat iemand anders zei over dit boek:

Het boek heeft een goede kijk in het levensverhaal van Steve Jobs. Goed geschreven en prettig om te lezen.

Meer weten over Steve Jobs?

Helaas is niet Steve Jobs niet meer onder ons. Toch gaf hij de wereld een tip mee:

You’ve got to find what you love

Hij sprak deze woorden tijdens een speech vlak voor zijn dood. Het zijn in mijn ogen waardevolle woorden, omdat als je doet waarvan je houdt je nooit meer een dag met tegenzin hoeft te werken. Je kunt zijn biografie gebruiken om te vinden waarvan jij houdt.

Zoals een mens denkt

Van de beste mindset boeken is dit de kleinste. Je zou dit boek makkelijk in een dag kunnen uitlezen, ook al ben je van nature geen snelle lezer.

Ik voeg aan de titel toe: komen bepaalde resultaten.

James Allen, de schrijver, verklaard wat er gebeurt als je denkt op een bepaalde manier. Dan gaan er hele mooie dingen gebeuren. En het grappige is dat je daar niet voor hoeft te betalen. Het enige wat je hoeft te doen, is je mindset te veranderen. Laat Zoals een mens denkt het beginpunt daarvoor zijn.

Wat iemand anders zei over dit boek:

Niet zomaar een letterlijk vertaalde versie maar erg goed over nagedacht en woord voor woord beoordeeld op de juiste intentie en vertaling. Super mooie versie en zeker een aanrader!

Wil je meer weten over Zoals een mens denkt?

Jacko Meijaard vertaalde het werk naar het Nederlands en sprak het in voor een audiobook. Dit is voor jou een heerlijke kans om elke dag te luisteren naar het werk, terwijl je bijvoorbeeld aan het sporten bent. Hiervoor kun je een YouTube video aanklikken of een bestand op Spotify op Soundcloud. Het kost slechts 53 minuten van je dag om je denkwijze verder aan te scherpen.

Ganbatte

Waar wij in Nederland iemand succes wensen als hij begint met bijvoorbeeld een nieuwe baan, zeggen ze in Japan ganbatte. Ganbatte betekent houdt vol en geef niet op. Dit komt voort uit het klimaat waarin de Japanners leven, ze kijken immers niet meer gek op kijken van een tornado, terwijl een wervelwind hele dorpen verwoest. En dan is het tijd om veerkracht te tonen en de boel weer op te bouwen. De schrijvers (die ook het bekende werk Ikigai schreven) doken de Japanse cultuur in en schreven inspirerende verhalen over de rol van geduld, doorzettingsvermogen en toewijding in Japan. Dit zijn tevens drie belangrijke eigenschappen om een groei mindset te ontwikkelen.

Wat iemand anders zei over dit boek:

Dit boek heeft mij laten inzien dat tussendoelen heel belangrijk zijn. Vaak denken wij aan de einddoel en als wij het (nog) niet behaald hebben kunnen wij ermee zitten. Terwijl het bij Ganbatte gaat om je best doen, beter willen worden dan de dag ervoor. Geen zin hebben om te sporten maar toch opdagen want niets doen is geen optie.
Ganbatte!

Wil je meer weten over ganbatte?

Ik ben zelf gek van de juiste uitspraak als ik een nieuw woord leer. Dus toen ik Ganbatte had gelezen, ging ik op zoek naar de juiste manier om ganbatte uit te spreken en andere definities van soortgelijke woorden. Kortom: ben je geïnteresseerd geraakt in de filosofie van Ganbatte? Dan hoort de correcte aanmoediging daarbij toch? 😉

De zin van het bestaan – V.E. Frankl

Tot slot een boek over de beweegredenen van de mens, en nee het is niet een ontoegankelijk boek. Het is een boek dat de kern van een groei mindset laat zien: kiezen voor hoop en kansen. Want wanneer je gelooft in een positieve verandering, blijf je optimistisch en leef je verder. De psychiater Viktor Frankl zag dit principe om zich heen gebeuren in het concentratiekamp Auschwitz. Wat er kortgezegd gebeurde: was dat de gevangenen die nog hoopte op een bevrijding de krachten vonden om ondanks de erbarmelijke omstandigheden iedere dag de draad weer op te pakken en hun medegevangenen die de hoop opgaven stierven. Hij beschrijft op een eenvoudige manier wat er plaatsvond en hoe hij telkens zich herpakte op de plek die later de titel kreeg; de hel op aarde.

Wat iemand anders zei over dit boek:

Prachtig boek. Over onze eigen verantwoordelijkheid. En de mogelijkheid om zelf te beslissen hoe je je leven leeft. Zelfs onder de meest barmhartige omstandigheden. Het heeft mij zeker geïnspireerd. Positief denken voor gevorderden.

Meer weten over Viktor Frankl?

Ik vond de beste quotes van Viktor Frankl in een video. En de video inspireerde mij, omdat de quotes me lieten zien dat het niet uitmaakt hoe slecht je situatie is, er zijn altijd mogelijkheden waardoor je je kunt ontwikkelen en een betere versie van jezelf worden.

Is er een nummer 1 onder de beste mindset boeken?

Nee die is er niet. Dat is een kwestie van smaak. Ik lees zelf regelmatig Elementaire gewoontes, Ganbatte en Het obstakel is de weg opnieuw. Hiermee zeg ik niet dat jij deze boeken ook moet lezen. Ik hoop dat je een boek gaat lezen uit dit overzicht, omdat de omschrijving je nieuwsgierig maakt. Dan is mijn missie geslaagd. 😊

Wat vind jij de beste mindset boeken?

De bron voor de recensies is Bol.com

Verder lezen?

Jochem

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *