De 10 beste mindset boeken voor 2024

de banner voor de blog beste mindset boeken

Ik ben een grote lezer. Daardoor heb ik veel mindset boeken gelezen die me inspireerde om mijn denkwijze te veranderen. En dat geldt in het bijzonder voor deze beste 10.

Laatste update: 17-11-23

Table of Contents

Waarom is het belangrijk om mindset boeken te lezen?

Je wilt veranderen, anders lees je deze blog niet. En je kunt het beste veranderen door mindset boeken te lezen, omdat je dan je hoofd opent voor nieuwe ideeën, die op een positieve manier beïnvloeden. Bekijk deze TED talk om te leren hoe dit principe werkt.

Zoals je door goede romans prachtige reizen maakt, leer je waar je potentie ligt door mindset boeken.

Dit zijn in mijn ogen de beste mindset boeken 👇

Infograpic over de beste mindset boeken deel 1
Infograpic over de beste mindset boeken deel 2

Waarom zijn deze 10 de beste mindset boeken?

Deze mindset boeken hebben me goed geholpen om een sterkere mindset te ontwikkelen. Dit is dus een persoonlijke mening, waar je niet zoveel aan hebt. Daarnaast heb ik ook deze criteria gebruikt om een boek toe te voegen aan deze blog:

 • Is het een inspirerend boek?
 • Schetst de auteur een realistisch beeld?
 • Weet je na het lezen wat je moet doen om je mindset te verbeteren?

De volgende boeken hebben drie keer een ja gekregen. Waardoor ze goed zijn. Het maakt dus niet uit welk boek je leest. Je krijgt een sterke mindset. Jouw persoonlijke voorkeur doet de rest.

Mindset – Carol Dweck

Ik begin met de vrouw die het onderwerp mindset in de wereld zette. De professor Carol Dweck deed namelijk jarenlang onderzoek naar de manier waarop kinderen reageren op een uitdaging. De een zag er bijvoorbeeld tegenop, terwijl de ander ervan smulde om het moeilijke aan te gaan. Met het laatste gegeven ging ze vervolgens aan de slag en stelde vast dat er een vaste en groei mindset zijn. In haar boek legt ze uit hoe je een groei mindset kunt ontwikkelen die je niet alleen helpt om je doelen te bereiken, maar ook om bijvoorbeeld betere relaties te krijgen. Het is het werk van een wetenschapper, dus kent de nodige theoretische verklaringen en onderbouwingen. Hierdoor begrijp je juist beter hoe jouw groei mindset in elkaar steekt. Het ideale boek voor mensen die alles zijn of haar mindset willen leren.

Dit zegt iemand anders over dit boek:

Zoveel waardevolle inzichten om niet alleen in je eigen leven toe te passen, maar ook om mensen in je omgeving te helpen…

Meer weten over Carol Dweck?

Ze hield een van de populairste TED talks. Want ze vertelde voor een geboeid publiek dat succes geen gevolg is van een aangeboren intelligentie, maar door op een bepaalde manier tegen situaties aan te kijken. Haar les is simpel: hoe meer je jezelf uitdaagt, hoe meer verbindingen in je aanlegt in je brein om meer te leren.

Carol Dweck legt je als de beste uit hoe je je mindset kunt verbeteren.

Hoe verbetert dit boek mijn mindset?

De wetenschapper heeft onderzoek gedaan naar hoe je je mindset verbetert.

Hierdoor legt ze aan de hand van een stappenplan uit hoe je een sterkere mindset krijgt.

Zo kun je heel gericht toewerken naar succes en je laten tegenhouden door tegenslagen. Of zoals Carol Dweck het zegt:

The hallmark of successful people is that they are always stretching themselves to learn new things.

★★★★

De uitvinder van de groei mindset legt in haar boek uit hoe je je manier van denken verandert om meer succes te ervaren in je leven.

 • Wereldwijd meer dan een miljoen keer verkocht 
 • Richt op meerdere vlakken in je leven 
 • Beste uitleg over de groei mindset

Mindset – Carol Dweck

29,95

Elementaire gewoontes – James Clear

Als het niet lukt om bijvoorbeeld af te vallen, ligt dat niet aan jou. Het ligt aan je methode waarmee je je gewoontes vormgeeft. Met andere woorden: als je je gewoontes verandert, zul je dit doel ook gaan behalen. De schrijver laat zien hoe je afscheid neemt van de slechte gewoontes door vier stappen te doorlopen. Het grappige is dat je deze stappen ook kunt gebruiken voor andere zaken in je leven die nog niet lekker lopen. Kortom: het maakt niet uit wat voor leven je leidt, dit boek gaat je helpen om meer te bereiken door het net even anders te doen.

Dit zegt iemand anders over dit boek

Het boek leest makkelijk en heeft een duidelijke opbouw. Het is een interessant onderwerp.

Meer weten over goede gewoontes?

Als je goede gewoontes weet vast te houden, behaal je vanzelf je doelen. Dit lijkt op het eerste oog een code tot een shortcut en dat is het niet. Stel je gaat elke dag een stuk hardlopen, dan word je automatisch fitter, en doordat je fitter wordt, kun je makkelijker grotere afstanden lopen waardoor je meer ziet van onder andere de omgeving. En deze groei ontstond door op dag 1 ergens mee te beginnen.

James Clear laat zien aan een groep professionals hoe je een doel ontzettend eenvoudig maakt, waardoor het dagelijks uitvoeren niet moeilijk is en dan ga je stapjes maken. Als je voelt dat je leven niet gaat zoals je wilt, lees dan Elementaire gewoontes.

Hoe verbetert dit boeken mijn mindset?

Je mindset groeit door goede gewoontes.

Want als je bijvoorbeeld consistent hardloopt, ontwikkel je een betere mindset doordat je verder rent dan gisteren.

Kortom, door de juiste gewoontes ga je anders denken, omdat je in actie komt in plaats van uitstelt. 

★★★★★

Je gewoontes bepalen je mindset, omdat je activiteiten bepalen hoe je denkt. Denk aan hoe goed je voelt na het bijvoorbeeld het hardlopen.  Verander je gewoontes en je denkpatronen veranderen mee. 

 • Een bewezen methode volgen
 • Afscheid nemen van slechte gewoontes
 • Jezelf iedere dag verbeteren
de voorkant van het boek Elementaire gewoontes

Elementaire gewoontes (Atomic habits) – James Clear

21,99

Het obstakel is de weg – Ryan Holiday

We worden beter door obstakels

Niemands leven is gemakkelijk. Wat jammer eigenlijk, hè. Ik kom voor dit boek weer terug op de theorie van Carol Dweck. Want de mensen met een groei mindset zullen een obstakel als een kans zien en anderen die een vaste mindset hebben zullen zeggen: door dit obstakel is het over. Ryan Holiday gaat verder op dit punt. We moeten een obstakel gebruiken als een middel om te veranderen en te groeien. Alleen zien we een obstakel vaak als een definitief punt als we een tentamen niet halen, ontslagen worden of vervallen in slechte gewoontes.

Van de beste mindset boeken, is dit het boek met de meeste voorbeelden (verhalen over bekende mensen, zoals John D. Rockefeller). Deze auteur gebruikt regelmatig voorbeelden om iets uit te leggen en deze voorbeelden zijn namen die jij kent. Daarom is het ook herkenbaar werk voor iedereen.

Dit zegt iemand anders over dit boek

Het is een uitzonderlijk goed boek

Meer weten over Ryan Holiday

Ryan Holiday heeft ook een YouTube kanaal waarop hij een samenvatting geeft van ieder boek dat hij heeft geschreven. Het kan natuurlijk zijn dat je liever een samenvatting kijkt dan een van de beste mindset boeken leest. En dat is ook een goede manier. Het gaat mij erom dat je begrijpt waarom het obstakel is de weg een goed punt is in plaats van onderwerp waarover je kunt klagen. Het verhaal van de fabriek van Thomas Edison is daarvoor een van de populairste voorbeelden.

via GIPHY

Waarom zou je dit boek lezen?

Omdat je leert omgaan met tegenslagen 

Kansen ziet waar andere mensen willen opgeven 

En je groeit dankzij tegenslagen. Je geeft dus nooit meer op. 😊

★★★★★

Leer omgaan met obstakels. Als je anders over ze denkt, is geen moeilijkheid te groot voor jou.

 • Obstakels gebruiken als kans
 • Handige tips
 • Anders kijken naar je leven

Het obstakel is de weg – Ryan Holiday

22,99

Master Your Mindset – Michael Pilarczyk

Het klopt dat de meeste mindset boeken veel uitleggen en weinig concreet zijn. Als je iets concreets zoekt, is Master Your Mindset jouw ideale leesvoer. Dat komt door de achtergrond van de auteur, die een schuld had van twee miljoen euro en er weer bovenop kwam en nu een succesvolle organisatie leidt. Lees mijn review over dit boek.

Hij weet dus waar hij over praat en schrijft. Zijn kennis vertaalde hij naar een boek waarin hij je meeneemt in een reis naar jouw mooiste leven. Dit doet hij door in het laatste hoofdstuk te verwijzen naar het 12 stappenplan waarmee je je leven opnieuw inricht om je dromen om te vormen tot realiteit.

Wat iemand anders zei over dit boek:

Iedereen zou dit boek moeten lezen, je kan zoveel meer geluk ervaren dan je tot nu toe ervaart.

Master Your Mindset behoort tot de categorie beste mindset boeken omdat het door ruim 200.000 mensen is gelezen.

Meer weten over Michael Pilarczyk?

Je kan dagelijks een les van Michael Pilarczyk volgen door je te abonneren op zijn YouTube kanaal. Hierop geeft hij meditaties om een nog sterkere mindset te ontwikkelen en tips om succesvoller te worden. Al met al is hij degene die de praktijk en theorie samenvoegt tot adviezen waaraan jij het meeste hebt. Daarnaast kun je ook een coachingprogramma volgen. Dit gebeurt tegenwoordig online en was de perfecte start voor velen.

Waarom zou je dit boek lezen?

Het is het verhaal van iemand die een schuld had van twee miljoen en er bovenop kwam. Het maakt dus niet hoe zwaar je situatie, je kunt het ook omdraaien.

Dit boek helpt je om je mooiste leven te leiden.

Je veranderd je leven aan de hand van een plan.

★★★★★

Ik vind dit boek erg goed, omdat je leert om je mindset te creëren. Je kunt altijd veranderen op een positieve manier.

 • Tools voor een beter leven
 • Weten wat je wilt
 • met een opzet je mindset veranderen
De voorkant van het boek master your mindset

Master Your Mindset – Michael Pilarczyk

21,95

Think and Grow Rich – Napeleon Hill

Ik had al zonet over een boek dat goed is verkocht, dat eigenlijk in het niet valt bij dit boek. Think and Grow Rich is namelijk wereldwijd meer dan 100 miljoen keer verkocht en is vandaag de dag een inspiratiebron voor de opkomende generaties. En voert daarmee de lijst aan van best verkochte mindset boeken.

Het boek is zo goed in mijn ogen, omdat het aantoont wat de kracht van gedachten zijn. De auteur, Napeleon Hill, stelt immers:

Je wordt wat je denkt. Niet waarover je droomt, maar waarin je gelooft.

En we geloven allemaal ergens in en vaak is dat negatief. De auteur laat zien hoe je aan de hand van een kernprincipes deze overtuigingen verandert om succesvol te worden. Hiervoor sprak de schrijver met verschillende succesvolle zakenmensen en concludeerde dat ze allemaal deze kernprincipes bezitten. Dus als je alleen al een paar kernprincipes overneemt waaraan de schrijver steeds een apart hoofdstuk wijdt, bereik je automatisch meer. Een kernprincipe is bijvoorbeeld je verbeeldingskracht.

Wat een andere lezer zei over dit boek

Het beste boek dat ik ooit heb gelezen en dat voor een boek uit 1937. Zoveel kennis en wijsheid. Ze zouden dit boek op de middelbare school verplicht op de boekenlijst moeten zetten. Eenieder kan van dit boek leren.

Meer weten over Napoleon Hill?

Napoleon Hill zat tijdens zijn leven meerdere malen voor een camera om te vertellen hoe mensen meer uit hun leven kunnen halen. Zijn quotes zijn daardoor opgeschreven en ik lees ze wekelijks door om nieuwe inspiratie op te doen.

Mijn beste mindset boeken tellen ook twee biografieën die aantonen dat alles mogelijk is

Waarom zou je dit boek moeten lezen?

Geschreven door iemand die onderzoek heeft gedaan naar een succesvolle mindset 

Je krijgt de tools voor een succesvolle mindset 

Je leert wat het principe is van je dromen realiseren 

★★★★★

Rijkdom zit in je hoofd. Leer hoe je je hoofd moet gebruiken en je hebt een sterke mindset

 • Tips
 • Het pad naar de beste mindset
 • Inzichten die je moet weten
de voorkant van het boek Think and grow rich

Think and Grow Rich – Napeleon Hill

23,95

Shoe Dog – Phil Knight

Er was een tijd dat Adidas en Puma de sportmerken waren en nog nooit iemand van Nike had gehoord. Dat is nu ondenkbaar. Toch begon Phil Knight vanuit zijn ouderlijk huis het bedrijfje dat zou uitgroeien tot Nike.

Het is vooral een indrukwekkend verhaal als ik kijk naar de achtergrond van deze ondernemer: geen grotere sporter geweest, constant geld moet lenen om het bedrijf draaiende te houden en altijd de strijd met andere merken die nu ver achter Nike liggen.

Of je nu Nike geweldig vindt of haat, je moet het lezen, alleen al om de beginzin: het maakt niet uit wat je doet, als je maar niet stopt.

Wat een andere lezer zei over dit boek:

Dit boek gaat over oprecht ondernemerschap en passie voor sport. Het verhaal, zoals de oprichter van Nike het zelf heeft ervaren en door hem zelf is opgeschreven, leest als een jongensboek. Inspirerend en integer. Ik las het in een adem uit.

Meer weten over Phil Knight?

Phil Knight is de grote onbekende onder de miljardairs als hij loopt over beurs samen met de veel bekendere namen Bill Gates en Warren Buffet.

Hij is blij met een rol in de schaduw. Ik heb daarentegen liever dat je zijn verhaal leert kennen vanwege de kracht die het mij gaf om altijd door te zetten. Aangezien de concurrenten ervoor zorgden dat hij en zijn team het lastig kregen om een grote speler te worden. Dat veranderde onder andere door de sponsorcontracten met de grote namen die toen nog opkomend waren. Je moet denken daarbij aan Michael Jordan.

Waarom zou je dit boek moeten lezen?

Het voorbeeld dat iedereen grote prestaties kan neerzetten 

Je leert de kracht van doorzettingsvermogen 

Een droom geeft je de energie om te blijven vechten

★★★★★

We kennen Nike tegenwoordig als een groot bedrijf. Het begon echter met een droom.

 • Je passie volgen
 • Klein beginnen is niet erg
 • Nooit opgeven
de voorkant van het boek shoe dog

Shoe Dog – Phil Knight

10,00

Steve Jobs

We kennen allemaal het succes van Apple. De kans is groot dat je nu een product van Apple hebt. Maar wat je waarschijnlijk niet weet, is hoe groot de rol van Steve Jobs is geweest. Hij was niet degene die de concepten perfect uitwerkte, maar het brein achter de marketing zoals de campagne Think Different. Ik heb de biografie over de oprichter in no-time uitgelezen, voornamelijk door de levenslessen die erin staan. En het belangrijkste: Steve Jobs zocht altijd naar mogelijkheden, ook als alles tegenzat. Dat is voor mij de grootste les om een groei mindset te ontwikkelen: geef nooit op.

Wat een andere lezer zei over dit boek:

Het boek heeft een goede kijk in het levensverhaal van Steve Jobs. Goed geschreven en prettig om te lezen.

Meer weten over Steve Jobs?

Helaas is niet Steve Jobs niet meer onder ons. Toch gaf hij de wereld een tip mee:

You’ve got to find what you love

Hij sprak deze woorden tijdens een speech vlak voor zijn dood. Het zijn in mijn ogen waardevolle woorden, omdat als je doet waarvan je houdt je nooit meer een dag met tegenzin hoeft te werken. Je kunt zijn biografie gebruiken om te vinden waarvan jij houdt.

Waarom zou je dit boek moeten lezen?

Je kunt alles bereiken, als je maar bereid bent om groot te dromen 

Wat je doet moet goed zijn 

Een tegenslag is het begin van iets nieuws

★★★★★

Alles begint bij Inspiratie dat is het moraal van deze biografie. Iedereen heeft wel eens iets van Apple vast gehad. Dankzij de instelling van Steve Jobs.

 • Leiderschap
 • Innovatie
 • Een van de beste biografieën
De omslag van het boek - Steve Jobs, de biografie

Steve Jobs – de biografie

19.99

Zoals een mens denkt – James Allen

Van de beste mindset boeken is dit de kleinste. Je zou dit boek makkelijk in een dag kunnen uitlezen, ook al ben je van nature geen snelle lezer.

Ik voeg aan de titel toe: komen bepaalde resultaten.

James Allen, de schrijver, verklaard wat er gebeurt als je denkt op een bepaalde manier. Dan gaan er hele mooie dingen gebeuren. En het grappige is dat je daar niet voor hoeft te betalen. Het enige wat je hoeft te doen, is je mindset te veranderen. Laat Zoals een mens denkt het beginpunt daarvoor zijn.

Wat een andere lezer zei over dit boek:

Niet zomaar een letterlijk vertaalde versie maar erg goed over nagedacht en woord voor woord beoordeeld op de juiste intentie en vertaling. Super mooie versie en zeker een aanrader!

Wil je meer weten over Zoals een mens denkt?

Jacko Meijaard vertaalde het werk naar het Nederlands en sprak het in voor een audiobook. Dit is voor jou een heerlijke kans om elke dag te luisteren naar dit boek, terwijl je bijvoorbeeld aan het sporten bent. Hiervoor kun je een YouTube video aanklikken of een bestand op Spotify op Soundcloud. Het kost slechts 53 minuten van je dag om je denkwijze verder aan te scherpen.

Hoe verbetert dit boek mijn mindset?

Je leert de kracht van gedachten kennen 

Je begrijpt dat je mindset nooit is voltooid, en altijd beter kan worden 

Je gaat aan het werk om je gedachten te herordenen 

★★★★★

Je gedachten zijn je grootste vijand of vriend. Gebruik ze goed en je creëert je droomleven.

 • Je schept je eigen leven
 • Kijken naar je gedachten
 • De juiste dingen doen.
de voorkant van het boek zoals een mens denkt

Zoals een mens denkt – James Allen

14,99

Ganbatte – Francesc Miralles

Waar wij in Nederland iemand succes wensen als hij begint met bijvoorbeeld een nieuwe baan, zeggen ze in Japan ganbatte. Ganbatte betekent houdt vol en geef niet op. Dit komt voort uit het klimaat waarin de Japanners leven, ze kijken immers niet meer gek op kijken van een tornado, terwijl een wervelwind hele dorpen verwoest. En dan is het tijd om veerkracht te tonen en de boel weer op te bouwen. De schrijvers (die ook het bekende werk Ikigai schreven) doken de Japanse cultuur in en schreven inspirerende verhalen over de rol van geduld, doorzettingsvermogen en toewijding in Japan. Dit zijn tevens drie belangrijke eigenschappen om een groei mindset te ontwikkelen.

Wat iemand anders zei over dit boek:

Dit boek heeft mij laten inzien dat tussendoelen heel belangrijk zijn. Vaak denken wij aan de einddoel en als wij het (nog) niet behaald hebben kunnen wij ermee zitten. Terwijl het bij Ganbatte gaat om je best doen, beter willen worden dan de dag ervoor. Geen zin hebben om te sporten maar toch opdagen want niets doen is geen optie.
Ganbatte!

Wil je meer weten over ganbatte?

Ik ben zelf gek van de juiste uitspraak als ik een nieuw woord leer. Dus toen ik Ganbatte had gelezen, ging ik op zoek naar de juiste manier om ganbatte uit te spreken en andere definities van soortgelijke woorden. Kortom: ben je geïnteresseerd geraakt in de filosofie van Ganbatte? Dan hoort de correcte aanmoediging daarbij toch? 😉

Hoe verbetert dit boek mijn mindset?

Je ontwikkelt een nooit opgeven mentaliteit 

Je ziet de kracht geduld 

Je leert wat er mogelijk is als je elke dag naar verbeteringen streeft 

★★★★★

We kunnen van de Japanse cultuur leren hoe belangrijk wilskracht is, want zonder wilskracht is onze mindset niet zoveel waard.

 • Doe je best en geef niet op
 • Je wint door te verliezen
 • Heb geduld
de voorkant van het boek ganbatte

Ganbatte – Francesc Miralles

17,99

De zin van het bestaan

Tot slot een boek over de beweegredenen van de mens, en nee het is niet een ontoegankelijk boek. Het is een boek dat de kern van een groei mindset laat zien: kiezen voor hoop en kansen. Want wanneer je gelooft in een positieve verandering, blijf je optimistisch en leef je verder. De psychiater Viktor Frankl zag dit principe om zich heen gebeuren in het concentratiekamp Auschwitz. Wat er kortgezegd gebeurde: was dat de gevangenen die nog hoopte op een bevrijding de krachten vonden om ondanks de erbarmelijke omstandigheden iedere dag de draad weer op te pakken en hun medegevangenen die de hoop opgaven stierven. Hij beschrijft op een eenvoudige manier wat er plaatsvond en hoe hij telkens zich herpakte op de plek die later de titel kreeg; de hel op aarde.

Wat iemand anders zei over dit boek:

Prachtig boek. Over onze eigen verantwoordelijkheid. En de mogelijkheid om zelf te beslissen hoe je je leven leeft. Zelfs onder de meest barmhartige omstandigheden. Het heeft mij zeker geïnspireerd. Positief denken voor gevorderden.

★★★★★

Viktor Frankl toont aan dat je altijd een keuze hebt. Om boos of tevreden te zijn. Jij bepaalt en niet je omstandigheden.

 • Leren omgaan met lastige situaties 
 • Geen tegenslag is te groot 
 • Kijk naar het positieve
de voorkant van het boek de zin van het bestaan

De zin van het bestaan – V.E Frankl

24,95

Meer weten over Viktor Frankl?

Ik vond de beste quotes van Viktor Frankl in een video. En de video inspireerde mij, omdat de quotes me lieten zien dat het niet uitmaakt hoe slecht je situatie is, er zijn altijd mogelijkheden waardoor je je kunt ontwikkelen en een betere versie van jezelf worden.

Hoe verbetert dit boek mijn mindset?

Door te leren dat je altijd een keuze hebt 

De omstandigheden bepalen niet je leven

Je bent vrij

Is er een nummer 1 onder de beste mindset boeken?

Nee die is er niet. Dat is een kwestie van smaak. Ik lees zelf regelmatig Elementaire gewoontes, Ganbatte en Het obstakel is de weg opnieuw. Hiermee zeg ik niet dat jij deze boeken ook moet lezen. Ik hoop dat je een boek gaat lezen uit dit overzicht, omdat de omschrijving je nieuwsgierig maakt. Dan is mijn missie geslaagd. 😊

Wat vind jij de beste mindset boeken?

De bron voor de recensies is Bol.com. Het maximale aantallen dat je kan krijgen is 5.

3 tips om het maximale te halen uit een mindset boek

Maak tijd vrij voor het lezen

Dit is echt zo, anders koop je een boek die vervolgens stof hapt. Bovendien bouw je zo een leesgewoonte op waardoor je meerdere boeken gaat lezen, joepie.

via GIPHY

Pas de kennis echt toe

Zoveel mensen lezen alleen een boek om weer verder te gaan naar de volgende. Erg zonde. Bovendien hebben de meeste auteurs van de boeken hierboven een Instagram of YouTube account waarop ze meer tips geven. Vergaar niet alleen kennis, pas het ook toe.

Herlees

De boeken zijn tijdloos waardoor ze nog talloze keren te herlezen zijn. Doe dit. Je doet immers telkens nieuwe inzichten op die je leven verrijken.

Verder lezen?

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *