De beste 10 psychologie boeken voor 2024 om te groeien

de banner voor de blog over de beste psychologie boeken

Psychologie staat voor jezelf beter kennen en persoonlijk groeien. Daarnaast schreven experts hun expertise op in een boek zodat je de handvaten krijgt om kansen te pakken om jezelf te ontwikkelen. De beste 10 delen allemaal kennis over een bepaald gebied.

Waar de beste psychologie boeken over?

De beste psychologie boeken gaan over het aanpakken van een probleem. Dit klinkt wat zwaar, en dat is het niet. Deze boeken zijn gericht op de toekomst en op hoop. Kortom, je gaat tijdens het lezen denken in kansen in plaats van problemen.

Grip – slimmer werken en leven

Hoeveel mensen hebben echt grip op hun dagelijks leven? Een minderheid. Dit komt omdat ze weinig controle hebben over een dag. Met andere woorden, de afleiding is steeds aanwezig. De beste afleiding is uiteraard de smartphone, maar er zijn nog meer factoren. Gelukkig ben je nooit slachtoffer en zijn er altijd mogelijkheden om iets te doen aan de situatie.

Waar gaat dit boek over?

Grip gaat je over je leven structureren. Rick Pastoor, de schrijver, deelt zijn tactieken om niet achter bijvoorbeeld deadlines aan te rennen, daarentegen ben jij in lead. Het boek kent een stappenplan, dus je bent continu je dagelijks leven aan het beter maken.

Waarom zou ik dit boek lezen?

Omdat het inspeelt op overzicht. En als je overzicht hebt, lukt het je beter om doelen te stellen. Want er fietst niet continu iets doorheen. Je wordt geen controlfreak, je loopt alleen niet meer achter de feiten aan.

De voor en nadelen

Iedereen moet dit boek lezen. Aangezien de nuttige tips jou rust geven. Voor me was dat om mijn mailbox op te ruimen en niet te laten ontploffen. Verder is het ook een realistisch boek, dat aangeeft dat je met een paar veranderingen een hoop kunt bereiken.

Slim werken is niet makkelijk. Er komen een hoop facetten bij kijken. Hierdoor moet je doorzettingsvermogen nodig hebben om je doelen te bereiken.

Wat zeggen andere lezers?

De andere lezers geven aan dat Grip hen goed heeft geholpen om slimmer te werken en meer gedaan te krijgen.

Daarbij verwijzen ze ook naar soortgelijke boeken die je ook verder helpen, zoals de 7 eigenschappen.

De keuze – acceptatie

We hebben twee keuzes in ons leven als het gaat om negatieve situaties: boos blijven of accepteren. Je voelt het al aankomen: de schrijfster van dit boek zegt dat je moet gaan voor acceptatie. Het geeft je immers een hoop rust.

Waar gaat dit boek over?

Edith Eger danste in Auschwitz voor dokter Mengele en overleefde de oorlog. Na de bevrijding was de oorlog echter niet afgelopen in haar hoofd. Soms overviel de angst haar. Ze vond de moed om te gaan studeren, terug te gaan naar de plek die bekend staat als de hel en niet frustratie om het verleden, maar het te accepteren.

Waarom zou ik dit boek lezen?

Omdat het laat zien wat je kunt bereiken als je iets accepteert en niet blijft hangen in wrok. Daarin hebben we altijd een keuze om te accepteren.

De voor en nadelen

Het is een inspirerend boek. Het houdt je een spiegel voor over je eigen leven. Ze werd daarnaast ook psycholoog waardoor je in het boek handige tips krijgt.

Je kunt je bezwaard voelen om wat ze heeft meegemaakt. Ze geeft zelf aan dat je dit niet moet doen. Vergelijken is immers zinloos.

Wat vinden andere lezers?

Ze geven aan dat je negatief denken kan omzetten in positieve gedachten, je moet luisteren naar jezelf en dat ze het in een ruk hebben uitgelezen.

In de stilte ligt het antwoord – in je hoofd

Een van de eerste boeken die ik las uit de categorie psychologische boeken. Eerlijk, ik was meteen verkocht. Omdat ik de kracht zag van stilte, die je kunt vinden in een dagboek bijhouden, een wandeling maken of te schilderen. Je hoeft er ook niet zoveel voor te doen.

Waar gaat dit boek over?

Over een manier vinden om de rust te vinden. Door te verwijzen naar de gewoontes van bekende mensen geeft de schrijver aan dat stilte verplichte kost is.

Waarom zou ik dit boek lezen?

Omdat je jouw manier kunt volgen om de rust op te zoeken. Daarvoor is geen richtlijn. Iedereen doet het op een eigen wijze. Zie jij al een manier voor je?

De voor en nadelen

Je leert dat stilte opzoeken niet alleen het vermijden van andere mensen is, en overal te vinden is. Veel bekende en succesvolle mensen zochten de rust op. Zo schilderde Winston Churchill.

via GIPHY

Je moet zelf een manier verzinnen om consistent de rust op te zoeken.

Wat zeggen andere lezers?

Het boek geeft je mooie inzichten en het kan je leven veranderen.

Omringd door idioten – begrijp de medemens

Een bestseller waar je waarschijnlijk al eens van hebt gehoord. Het boek geeft inzicht in het gedrag van de mensen om je heen. Dat soms een beetje idioot kan zijn. 😉
Gelukkig heeft de schrijver voor iedere karaktertrek een oplossing.

Waar gaat dit boek over?

Hoe je het beste kunt omgaan met andere mensen. We zijn allemaal uniek, toch vallen we ook in een bepaalde categorie. Je leert wat elke categorie inhoudt (een bepaalde kleur) en hoe je er slim mee omgaat. Zo wordt er meer gelachen en zijn er minder meningsverschillen.

Waarom zou ik dit boek lezen?

Je treft altijd wel mensen in je leven die anders zijn. Dan is het fijn om te weten wat voor persoonlijkheid je voor je hebt zodat je naar elkaar toe groeit in plaats van miscommunicatie hebt.

Wat zeggen andere lezers?

Het is een eye-opener, ik heb het in een ruk uitgelezen en ik weet hoe ik het beste kan reageren op een andere kleur.

Miljonair met een gewone baan – wees slim

Psychologie is ook de dingen op de juiste manier aanpakken. Dit boek is een handleiding om je geld beter voor je te laten werken. Wat een goede zet is.

Waar gaat dit boek over?

Uiteraard over het de kansen om je vermogen te laten groeien en miljonair te worden. Het gaat vooral over de methodes om slim te handelen. Want door slim te handelen, ben je ook de baas over je geest. Wel zo prettig.

Waarom zou ik dit boek lezen?

Omdat het een manier laat zien om slim met je geld om te gaan zonder grote dingen te doen. Hier kunnen we allemaal wat van leren.

De voor en nadelen

Een bewezen aanpak om je bankrekening te spekken. Al gaat het me niet om het geld, maar om de grote kansen die er zijn in het gewone leven.

Je hebt veel discipline nodig om de materie succesvol toe te passen.

Wat zeggen andere lezers?

Niet afwachten maar doen, starten met beleggen, je krijgt een spiegel voorgehouden.

12 regels voor het leven – way of life

Wanneer je zoekt naar kansen voor persoonlijke ontwikkeling op YouTube, kom je al snel de naam tegen van Jordan Peterson. Hij is een psycholoog die zijn lessen en inzichten deelt. Zo ook in het boek 12 lessen voor het leven.

Waar gaat het boek over?

Het zijn 12 verrassende lessen voor het leven van iemand die door zijn studie veel kennis heeft opgedaan. Als je zijn lessen volgt, zul je minder chaotisch leven.

Waarom zou ik dit boek lezen?

De 12 regels geven je een houvast voor het leven. Het zal je ook inspireren om uit je comfortzone stappen.

Voor en nadelen

Duidelijke regels die je iedere dag kunt volgen. De regels zorgen voor een zinvol bestaan. Het boek kent wetenschappelijke inzichten.

Het kan soms wat onduidelijk overkomen.

Wat zeggen andere lezers?

Het geeft me nieuwe perspectieven

Zeker een aanrader

Interessant boek

Getting things done – afmaken

Het afmaken van dingen is soms lastig. Want waar haal je de tijd vandaan en waar moet je beginnen?

Laat dat maar over aan deze schrijver.

Waar gaat het boek over?

Over slimme tactieken om iets gedaan te krijgen. Niemand hoeft steeds de taken niet te af te krijgen. Het enige wat je moet doen is een goede aanpak volgen. Die leer je door dit boek.

Waarom moet ik dit boek lezen?

Omdat het een handleiding is om effectiever te werken. Hierdoor krijg je meer gedaan in minder tijd en loop je niet meer achter de feiten aan.

De voor en nadelen

Een bewezen manier om je takenlijstje wel te voltooien, het zal je productiviteit ook doen verhogen en de stress laten afnemen.

Soms lastig om te begrijpen. Het kost veel werk om deze kennis je eigen te maken.

Wat zeggen andere lezers?

Leest makkelijk weg, is op de praktijk gericht, ik heb dit systeem eigen gemaakt.

Can’t Hurt Me – veerkracht

David Goggins is het voorbeeld van veerkracht. Hij gaf vorm aan zijn droomleven door keihard te werken en nooit op te geven.

Waar gaat het boek over?

Over het leven van een Amerikaanse militair. Eerst heeft hij overgewicht en is zoekende in zijn leven. Totdat hij op een avond een oproep ziet voor de Navy seal, een elitetroep waar maar een paar mensen door de selectie komen. Het geeft Goggins de ultieme motivatie. Lees onze review.

Waarom zou ik dit boek moeten lezen?

Omdat het laat zien dat je nooit slachtoffer bent en dat er altijd manieren zijn om je leven te veranderen. Bekijk dit interview om meer te leren over deze man.

Voor en nadelen

Een inspirerend en motiverend verhaal. Toont aan dat je alles kan bereiken. Als je maar graag genoeg wilt.

Je hebt zelf veel motivatie nodig om in zijn voetsporen te treden. Tikkeltje Amerikaans.

Wat zeggen andere lezers?

Heel mooi geschreven. Zeker een aanrader

Een meeslepend verhaal

Het werkt motiverend

Wat is je overkomen?

Wat als een bekendheid die vele obstakels overwon en een professor samenwerken? Dan krijg je een psychologisch top boek over omgaan met trauma’s

Waar gaat boek over?

Het boek gaat over de manier waarop we naar trauma’s kijken. Dat is vaak negatief. Dit hoeft niet de norm te zijn, want we kunnen er ook een lieve manier naar kijken. Daarbij hebben we ook het vermogen om te herstellen.

Waarom zou ik dit boek lezen?

Het geeft je een nieuwe blik op traumaverwerking. Het is niet meer de materie induiken, maar op zoek gaan naar kansen.

De voor en nadelen

Een deskundige is aan het woord, nieuwe inzichten opdoen en meer over jezelf leren.

Je volgt geen bewezen training of methode

Wat zeggen andere lezers?

Een must-read voor iedereen

Het boek is een warme hand op je schouder die zegt je bent oké

Het wordt goed uitgelegd

Stop met aardig zijn

Sommige mensen willen altijd aardig gevonden worden. Dit is niet altijd mogelijk, aangezien je op bepaalde momenten ergens anders instaat dan een ander. Dan ben je niet meer aardig. En dat is goed.

Waar gaat het boek over?

Over de manier waarop we pleasen om maar aardig gevonden te worden. Maar; je hoeft ook geen bot persoon te worden. De technieken om op een goede manier je wensen kenbaar te maken liggen voor het oprapen.

Waarom zou ik dit boek lezen?

Het helpt niet om altijd aardig gevonden te willen worden. Het breekt je ook op. Leer daarom om je grenzen aan te geven met humor.

De voor en nadelen

Niet meer de drang voelen om aardig gevonden te willen worden, je relaties worden er beter van. Praktische voorbeelden.

Je bent niet 1,2,3 een nieuw persoon. Hier gaat een tijd aan vooraf.

Wat zeggen andere lezers?

De manieren werken voor jezelf en voor anderen

Het is soms confronterend

Als je meer je eigen ding wilt doen, is dit een goed boek voor je

Verder ontwikkelingen

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *