Can’t Hurt Me Review – Inspiratie Van Een Navy SEAL

de banner voor de blog Can't Hurt Me review

David Goggins is nu voornamelijk bekend van motivatievideo’s waarin hij streng is voor de kijker en zegt dat je aan de slag moet gaan. Hij werd echter niet zomaar een topatleet die grote afstanden kan rennen. We lezen zijn verhaal in deze biografie. Het is daardoor een review die een rauwe kant laat zien.

Wie is David Goggins?

David Goggins is een veteraan die voor de Navy SEALs heeft gediend, een speciale eenheid van het Amerikaanse leger. Daarnaast loopt hij ultramarathons en brak het wereldrecord push ups doen. Verder is hij een motivatiespreker die mensen aanmoedigt om harder te werken. Bekijk hier het bekendste interview met hem.

Geen gemakkelijke vader

Het boek begint over de jeugd die niet makkelijk is geweest. De vader van Goggins was een ondernemer die als een Dagobert Duck op het geld zat. Zijn gezin zag hij als gratis personeel. Hierdoor moesten David, zijn broer en moeder dag en nacht werken in de zaak. Je begrijpt dat dit niet goed is voor een kind. Een kind hoort immers te leren en het leuk te hebben.

David viel door het maken van lange uren als bediende achter de toonbank van rolschaatsen in de avond vaak in de klas in slaap. Het zou de start vormen voor een leerachterstand.

Verder was fysiek geweld normaal in het gezin. Vader sloeg zijn kinderen en vrouw regelmatig. Goggins beschrijft hoe zijn moeder in een vlaag van wanhoop op de knop voor het inbraakalarm drukt omdat de politie dan komt na weer fysiek te zijn mishandelt. Nadat de agenten polshoogte komen nemen, legt vader uit dat het slechts gaat om corrigerend gedrag, hij heeft lol met de agenten. Hij is een bekende ondernemer, die thuis ook zijn wet en wil oplegt.

David en zijn moeder willen weg uit deze situatie. Dit kan niet zomaar, want moeder heeft geen geld. Ze werkt voor haar man, en krijgt geen salaris iedere maand. Hoe kun je dan een bestaan opbouwen?

Ze bedenkt een uitweg: ze vraagt aan haar man of ze een creditcard mag zodat ze zelf de benodigde spullen kan kopen. Vader stemt in waarnaar ze eigen geld heeft. Daarna verterkt ze onder een cynische toon van haar voormalige echtgenoot. Hij zegt dat ze meteen wordt ingewisseld voor een andere vrouw, en dat ze het toch niet gaat redden.

Niettemin vluchten moeder en kinderen naar een vriendin die ze heeft betrokken bij dit plan. Vader zet nog de achtervolging in, het mag niet baten, ze krijgen een nieuw leven.

Onderweg gaat haar auto stuk, slapen ze op slaapbedjes in een hotel en bouwen ze met beperkte middelen een nieuw leven op.

Leerachterstand

David heeft tijdens de eerste jaren op school veel gemist. Hij kan hierdoor amper meekomen – tijdens toetsen spiekt hij bij zijn klasgenoten om een goed cijfer te halen. Geen goede methode, want hij leert er zelf niets van.

Dit blijkt ook als hij niet kan spieken – hij zakt door het ijs. In deze periode gaat hij ook naar een middelbare school waar veel racisme heerst. Op schoolborden krijgt hij voortdurend doodsbedreigingen. Kortom, hij voelt zich niet veilig.

Als een keer hardloopt over een provinciale weg, stopt er opeens een truck. De man stapt uit en bedreigt David, ze rennen weg en weten de man af te schudden. Dit zal nog voor de nodige demonen later zorgen.

De ommekeer

Op een gegeven moment is David best een forse man geworden. Je ziet de oude David op de cover van het boek hieronder.

de cover van het boek Can't Hurt Me

Hij at een ontbijt dat voor ons de gehele maaltijd is voor een dag. Als hij op een dag thuiskomt, ziet hij een spotje voorbijkomen van de Navy SEALs. Het motiveert hem om ondanks zijn slechte conditie en kansen zich aan te melden.

De recruiters lachen hem eerst nog uit als hij binnenkomt. Echter is er een zaadje gepland in zijn hoofd, dat niet meer weggaat. Hij traint hard, valt af, en begint aan zijn eerste Hell week, de training voor mensen die bij de Navy SEALs willen.

Dit is geen gemakkelijke opgave. Het is een loodzwaar programma waar je maximaal wordt getest. Je moet bijvoorbeeld met een groepje continu een boomstam verplaatsen en boven je hoofd houden.

Al deze oefeningen zorgen ervoor dat de winnaars zich onderscheiden van de winnaars. Leuk detail: de grote, stoere kerels die zich aan de start een goede kans gaven waren de meeste afvallers.

Na meerdere Hell weeks redt David het – hij mag zich aansluiten bij de Navy SEALs. Een droom komt op dat moment uit.

via GIPHY

Vervolgens lezen we hoe David zich steeds blijft uitdagen. Het is bijzonder hoe veel verder hij gaat dan zijn collega’s. Iedereen heeft een hell week doorstaan en hoort tot een select gezelschap. David traint ondertussen keihard, en laat zich door niemand stoppen. Daarbij hoort deze quote:

Mental toughness is a lifestyle

Je leest soms prestaties waardoor je geïnspireerd raakt en denkt: hoe kan dit?

Conclusie: een geweldig Boek

Als je op zoek bent naar een boek dat je motiveert om harder te werken, je dromen te realiseren en te starten met persoonlijke ontwikkeling moet je je Cant hurt me lezen.

Het is het bewijs dat het niet uitmaakt wat je verleden is of wat voor achterstand hebt – als je maar graag genoeg wilt, kun je alles bereiken.

Dit betekent wel dat je keihard moet gaan werken en nooit moet stoppen.

David geeft je in het boek ook harde lessen waardoor je soms denkt: moet dit allemaal?

Hij stelt dat we op 40% van ons vermogen leven. We kunnen dus zoveel meer bereiken als we bereid zijn om harder te werken.

David liep iedere werkdag tientallen kilometers voordat hij begon met zijn werk.

Je hebt dus een mindset waarmee je grote prestaties neerzet, of je hebt excuses en je leven blijft hetzelfde.

Als je wilt veranderen, moet je cant hurt me lezen, want je leert erdoor dat je ook hele grote dingen kan bereiken.

Je moet er wel voor de volle 1000% willen gaan en jezelf durven aan te kijken in de spiegel, die David de spiegel van verantwoordelijkheid noemt.

Verander jij?

Goed om te weten:

  • 367 pagina’s
  • Uitdagingen voor jou
  • Indrukwekkende foto’s

Verder lezen over boeken

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *