Carol Dweck is de onderzoeker die de groei mindset introduceerde aan de wereld. In haar boek vertelt ze hoe je op verschillende aspecten in je leven een groei mindset kan aannemen.
Wat je gaat leren
Wie Carol Dweck is, wat voor boek ze heeft geschreven en wat haar tips zijn om een groei mindset te ontwikkelen. Kortom; Je maakt kennis met de vrouw die ons denken ingrijpend heeft veranderd.
Waarom een groei mindset belangrijk is
Niemands leven verloopt vlekkeloos – we krijgen allemaal te maken met tegenslagen. Het is dan prettig om op een bepaalde manier te denken zodat je niet opgeeft waardoor je jezelf ontwikkelt.
Dit is een basale reden waarom een groei mindset goed is. Daarnaast zijn er ook andere reden die je hieronder ziet.

Dus: nemen die groei mindset. 😉
Wie is Carol Dweck?
Carol Dweck is een Amerikaanse onderzoeker die de groei mindset ontdekte door het gedrag mensen te observeren. Ze ontdekte dat er twee manieren zijn om op een moeilijkheid te reageren. Hiervoor neem ik twee voorbeelden, ik noem ze Piet en Klaas.
Piet houdt niet van uitdagingen. Hij kiest het liefst altijd voor de weg van de minste weerstand. Als dingen niet lukken, denkt hij: ik stop er mee. Hij heeft dus een vaste mindset.
Klaas houdt daarentegen van uitdagingen. Hij weet namelijk dat hij er beter van wordt. Dit is een voorbeeld van een groei mindset.
En deze voorbeelden vormden het begin van de groei mindset, de denkwijze die ons helpt om beter te worden. Want we stoppen niet als het moeilijk wordt omdat we weten dat inspanningen erbij horen.
De TED talk
Carol Dweck gaf een van de best bekeken TED talks. Hierin legt ze haar bevindingen uit, wat de groei mindset inhoudt en hoe veranderingen in het brein veroorzaakt. Kortom: een kijktip.
Haar boek
Natuurlijk rest dan de vraag: waarom zou ik haar boek als ik ook die TED Talk kan kijken? Mijn antwoord is hierop: je leert altijd meer van een boek omdat de auteur de diepte ingaat, waardoor je alles leert.
Het boek van Carol Dweck is naar het Nederlands vertaald, smoesjes om het niet meer te lezen bestaan niet meer.
Het boek is een volledige gids. Dat betekent dat alles aanbod komt. Dit kan overweldigend zijn, maar onthoudt: een betere uitleg om je mindset te veranderen is er niet.
Nuttige info over het boek:
- Kost 29,95
- Telt 332 pagina’s
Dit ga je leren van het boek:
Een uitleg over de verschillende mindsets
Dweck verteld in het eerste hoofdstuk waarom mensen van elkaar verschillen, wat de twee mindset voor jou betekenen en hoe je kunt groeien ondanks een grens aan je capaciteiten.
Tot slot gaat het ook over hoe graag je het wilt. Het is immers fantastisch om dit boek te lezen maar je moet er zelf tijd insteken om een groei mindset te laten groeien in je hoofd. Carol Dweck geeft hiervoor ook tips, die bespreek ik aan het einde van deze blog.
Het tweede hoofdstuk: fouten maken
Hoe we tegen fouten aankijken. Dit is het klassieke principes. We denken vaak namelijk: ik wil geen fouten maken, want dan lijk ik dom. Dweck stelt waarom het goed is om fouten te maken en waarom je er mee moet doorgaan.
Daarbij is er ook het beeld van supermensen die zonder al te veel werk slagen. Dit beeld komt voornamelijk door het internet, terwijl het niet klopt. Iedereen moet werken om op een bepaalde plek te komen. Oftewel; kijk op een positieve manier naar inspanningen.
Het derde hoofdstuk: prestaties op school
School, de plek waar onze mindset wordt gemaakt. Anders gezegd onze overtuigingen, in feite is een mindset niets anders dan een overtuiging. Als je die weet te veranderen, draait je mindset mee.
Terug naar het schoolsysteem dat onbewust winnaars en verliezers maakt. Als iemand na groep 8 naar het VWO gaat, krijgt hij vaak het stempel slim en iemand met een VMBO advies minder slim. De eerste persoon heeft minder fouten gemaakt tijdens de citotoets en vervolgt zijn schoolcarrière op een hoger niveau.
Dit beeld is echter eenzijdig: op je twaalfde ben je nog lang niet uitgeleerd en dus kan er nog veel veranderen. We zien tussen het VMBO en het VWO genoeg op en afstromers, waarbij inspanningen aan de grondslag liggen.
Leraren zouden volgens de theorie van Dweck minder moet inspelen op cijfers en meer de inspanning prijzen – inspanning is de sleutel tot groei.
Een funny fact: een kind dat goede resultaten behaalt op de basisschool de hemel in prijzen heeft vaak negatieve gevolgen. Hij zal inspanning zien als iets slechts.
Het vierde hoofdstuk: kampioenen
De definitie van succes en falen. Winston Churchchill zei het treffend:
Success is not final; failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
Het beeld voor mensen met een vaste mindset is anders: er is alleen een moment van falen of succes. Er bestaan geen andere opties meer. Het leuke is dat dit niet waar is – niemand behoudt eeuwig succes of faalt constant zonder inspanning.
Teams die meerdere keren achtereen kampioen worden, hebben daarvoor keihard gewerkt, en mensen die opgeven stoppen met proberen. Alles komt neer op het actief blijven.
Het vijfde hoofdstuk: op het werk
Een groei mindset is ook belangrijk op het werk. Hierbij gaat het over leiderschap, onderlinge communicatie en het nemen van beslissingen. Dit bevordert de werksfeer in grote mate.
Het zesde hoofdstuk: relaties
Ook in de liefde komt een groei mindset van pas. Een voorbeeld: als je samen met je partner denkt aan wat inspanning je kan opleveren als je bereid bent om te investeren in elkaar om samen nog een betere relatie te krijgen
Daarbij komen ook andere relaties aanbod, zoals vriendschappen, pestkoppen en hun slachtoffers.
Het zevende hoofdstuk: begeleiding
Leraren moeten zeker op de hoogte zijn van de groei mindset, omdat ze medebepalen hoe een kind zich ontwikkelt.
In dit hoofdstuk wordt goed de nadruk gelegd op wat de kracht is van leraren en coaches die kinderen opvangen nadat iets niet is gelukt.
Het achtste hoofdstuk: je mindset veranderen
Je mindset veranderen, daarvoor wil je dit boek toch lezen?
Carol Dweck laat je zien om de eerste stappen te zetten om je mindset te veranderen hoe je brein werkt, hoe je je moet openstellen voor groei en hoe je een nieuwe mindset kunt volhouden.
Mijn tip voor een groei mindset: wees open om te veranderen, dan zet je onbewust al de eerste stappen.
De voor en nadelen van dit boek
Ik vind dat je het boek van Carol Dweck moet lezen, maar dit neemt niet weg dat er ook een paar voor en nadelen zijn:
✅ het meest uitgebreide boek over de groei mindset
✅ prettig geschreven
✅ een manier om je doelen te behalen en je mindset te veranderen
❌ voor de gemiddelde lezer misschien te uitgebreid
❌ 29,95 is een redelijk dure prijs
Maar bovenal moet je dit boek lezen. Ik raad je het aan samen met deze lezer:
Carol S. Dweck heeft mij met dit boek nieuwe inzichten gegeven in het ontwikkelen van mensen. Met veel praktische voorbeelden laat ze het verschil zien tussen mensen met een statische mindset en mensen met een mindset gericht op groei. Lekker leesbaar en een must read voor managers, opvoeders, trainers en coaches.
review van een andere lezer
Samenvatting
Wie meer wil weten over de groei mindset moet het boek van Carol Dweck lezen, want je leert alles wat je moet weten over de groei mindset. Vervolgens is het makkelijker om je mindset sterker te maken.
Krijg ik meteen een groei mindset?
Nee helaas. Was het maar zo makkelijk. Je moet het zien als een opstapje naar het veranderen van je mindset.
Wat levert het boek me op?
Dat je alles van de groei mindset begrijpt.
Staan er ook voorbeelden in?
Ja, met uitleg van wat je ervan kan leren.