Coach worden: doorloop deze stappen om goed te beginnen

Een coach coacht zijn pupil

Eerlijk is eerlijk: ik heb ook gespeeld met het idee om een coach te worden. Het is er echter nog niet van gekomen. Ik vond het toch de moeite waard om uit te zoeken voor later wat je moet doen om een nieuwe stap te zetten in je carrière en je coach te noemen.

Wat je gaat leren

Is hoe je een coach wordt door een plan te maken en daaraan vast te houden. Daarbij ga ik ervan uit dat je geen opleiding hebt genoten. Deze zou je natuurlijk kunnen volgen.

Waarom een opleiding geen vereiste is

Het coachingsvak is geen beschermde titel – in principe zou iedereen zich een coach kunnen noemen op dit moment. Even een Instagram account aanmaken, je werk wijzigen op LinkedIn, je eerste klanten vinden en je bent begonnen. Maar door deze te makkelijke moeilijkheidsgraad komen er steeds meer coaches bij. Het niveau is daarbij niet altijd hoog. Arjen Lubach maakte met zijn team hier een grappig item over.

Ik wil je niet ontmoedigen, maar juist laten zien hoe het niet moet. Goede coaches zijn daarentegen hard nodig. Kijk maar naar de lange rijden voor de GGZ. Vandaag de dag hebben mensen nu eenmaal een grotere hulpvraag dan vroeger. Een nadeel: de GGZ wordt vergoed en zelfstandige coaching niet.

Niet getreurd; als je heel goed bent, komen de klanten vanzelf naar je toe en willen daar ook nog goed voor betalen.

Wat is de eerste stap die ik moet zetten?

Je moet eerst weten wat voor coach je wilt zijn. Dan heb ik het niet over: ik wil er voor iedereen die coaching nodig heeft. Nee, kies een specifieke groep en richt je daarop. Mensen hebben immers altijd een specifieke vraag, zoals hoe kan ik afvallen? Hoe boek ik meer winst met mijn bedrijf?

Ze willen vervolgens geholpen worden door iemand met specifieke kennis. Die bijvoorbeeld zelf weet hoe je goed kunt afvallen of die een bedrijf succesvol heeft verkocht.

Je zou er deze rekensom op kunnen loslaten: specifieke vraag + specifieke begeleiding = een grote winst voor beide partijen. En je krijgt betaald voor jouw kennis. Niet omdat ze jou zo’n aardige kerel of dame vinden. Hoewel je dat vast zult zijn. 😉

Wie is je doelgroep? Wandelaars? Ondernemers? Jongeren? Sporters?

Wees niet bang om hierdoor klanten te verliezen – het is een wet in de ondernemerswereld dat als je er voor iedereen bent, je er eigenlijk voor niemand bent.

Maak die keuze op basis van je interesses en expertise: wat vind je leuk en waar ben je goed in?

  • Als je graag wandelt, is het worden van een wandelcoach het overwegen waard
  • Lukt het jou om mindful te leven? Mensen willen graag door je gecoacht worden
  • Sport je consistent een paar week? Hier ligt een kans om anderen uit te leggen hoe ze dat ook kunnen doen

Probeer zo gericht mogelijk een doelgroep uit te zoeken. Hiermee verhoog je de kans op succes.

Maak jezelf zichtbaar als coach

Zonder zichtbaarheid geen klanten. Bovendien kent niemand je nog. Daar gaan we veranderen in brengen met het maken van content.

Jouw doelgroep zit namelijk iedere dag op Instagram, YouTube of Facebook, en kijkt naar wat anderen doen, dat ze zelf ook graag willen doen. Als jij een video maakt over de weg daarnaartoe en vertelt wat ze daarvoor moeten doen, denken ze: wie is dat?

Vervolgens gaan ze je volgen, en als ze zien dat je ook coaching aanbiedt, maken de mensen die echt willen veranderen een afspraak.

Wordt actief op social media als coach

Zo makkelijk is het niet

Het is helaas niet zo dat je als je vandaag iets op YouTube zet, je morgen al je eerste klanten mag verwelkomen.

Je moet een autoriteit worden. Dat word je door consistent content te plaatsen die behulpzaam is. Dan zullen mensen je vertrouwen en een afspraak bij je inplannen.

Vind je dit te veel gedoe? Vraag jezelf dan af of je echt een coach wilt worden.

Andere manieren om klanten te trekken

Een methode die meteen resultaat oplevert, is het adverteren op Google. Stel, je wilt yogalessen geven, dan kun je door te adverteren op de zoekterm yogalessen meteen klanten krijgen – je staat immers bovenaan in Google waardoor mensen op je pagina terecht komen en een afspraak kunnen maken.

Het nadeel hiervan is dat je constant er geld in moet pompen om nieuwe klanten te krijgen, terwijl je met het posten op social media organisch groeit.

Je kunt ook je diensten gratis aanbieden. Dit is eigenlijk de perfecte weg om ervaring op te doen en een klantenkring op te bouwen.

Je zou ook een tijdje gratis kunnen werken bij een ervaren coach om de fijne kneepjes van het vak te leren. Het is namelijk lastig om alles alleen zelf uit te vogelen.

Methodieken

Ga je coachen op je eigen gevoel zoals Johan Cruijff deed, of gebruik je bestaande methodieken. Maak in het begin gebruik van methodieken die je kunt vinden in deze boeken;

Daarnaast vind je op het internet nog veel meer technieken die je kunt toepassen in een sessie. Wat belangrijk is, is dat je vasthoudt aan een methodiek zodat je klanten de gewenste resultaten behalen. Daarbij ontwikkel je ook een eigen stijl.

Praktische zaken

Als coach ben je ook ondernemer, waardoor je ook te maken krijgt met belasting, afspraken, tarieven en gespreksruimtes.

Gebruik e-boekhouden om je belasting op tijd te betalen, verdiep je in deze softwaretool om eenvoudig je afspraken en trainingen bij te houden, en begin met online coaching voordat je een gespreksruimte huurt. Scheelt geld.

Doorzettingsvermogen

Dit is de belangrijkste stap die je moet zetten – het maakt namelijk niet uit hoe goed je bent of wat voor opleiding je hebt genoten – als je geen doorzettingsvermogen hebt, wordt het niks.

Je zal tegenslagen kennen. Alleen de mensen die heel graag coach willen worden zetten door en behalen hun doel.

Samenvatting

Door stappen te lopen, wordt het makkelijker om coach te worden. Waar het omgaat is dat je de motivatie vanuit je tenen voelt om continu te blijven werken na bijvoorbeeld tegenslagen.

Tip om perfect te beginnen

Volg dit traject van 365 dagen Succesvol. Hierin hoe je perfect start als coach

Moet ik me aanmelden bij de KvK?

Eerst hoeft dat nog niet. Meld je aan als je de eerste paar duizend euro hebt verdiend.

Hoeveel kan ik verdienen als coach?

Dat hangt af van je tarieven – je kan er een fulltime inkomen en meer eruit halen.

Hoe kan ik het beste klanten binnenhalen?

Door een hele goede coach te zijn.

Verder lezen?

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *