Elementaire gewoontes: het boek om je gewoontes te veranderen

Een man kijkt in de spiegel

Elementaire gewoontes is het beste boek om te lezen als je je gewoontes wilt veranderen. Omdat je een nieuwe structuur ontwikkelt om je doelen mee te behalen.

Waarom dit het beste boek is

James Clear, de schrijver van Elementaire gewoontes legt aan de hand van een bewezen methode uit hoe je afscheid neemt van slechte gewoontes en goede gewoontes opbouwt. Ik leg uit wat deze methode inhoudt waardoor jij ermee aan de slag kunt. Je leest meer over in het boek.

Maak het zichtbaar

De eerste stap naar het veranderen van je gewoontes. Door het zichtbaar te maken, leer je wat het verschil is. Denk hiervoor eens aan het verschil tussen met je fiets of auto naar je werk gaan. Je gaat waarschijnlijk vaker met de auto, die staat immers direct klaar op de oprit, terwijl je je fiets eerst moet wegvissen uit de garage.

Kortom: je pakt sneller de fiets als ie voor het grijpen staat. De auteur geeft er tips voor:

Maak het aantrekkelijk

Onze omgeving vormt mede onze gewoontes. Als je bijvoorbeeld erover nadenkt om te beginnen met hardlopen, helpt het als je huisgenoten ook hardlopen, in plaats van te luieren op de bank. Je start dan immers sneller met hardlopen en houdt het bovendien ook langer vol.

Maak het makkelijk

Als iets moeilijk is, beginnen we er al helemaal niet aan. Daarom is het belangrijk dat een gewoonte makkelijk is om mee te beginnen.

Ik had het net over beginnen met hardlopen. Om het jezelf makkelijk te maken, kun je het beste een hardloopschema volgen, of je aansluiten bij een hardloopclub om op de automatische piloot te lopen. Vervolgens komt gemakzucht om de hoek kijken.

Maak het bevredigend

En als laatste moet je bevredigend maken. Zo houd je het langer vol en houd je er bovendien ook plezier aan over.

Anders houd je het snel voor gezien en dat willen we niet hebben. Je maakt het bevredigend door je te belonen.

Lees het boek

Wat ik nu heb verteld, is een beknopte samenvatting van het boek Elementaire gewoontes. De schrijver laat aan je zien hoe je vandaag nog kleine stapjes kunt zetten om later grote prestaties neer te zetten.

Ook als je geen grote prestaties wilt neerzetten, moet je Elementaire gewoontes lezen. Want je stopt eindelijk met de gewoontes die al zolang aan je been kleven.

Je kunt het boek, of de Engelse versie bestellen bij bol.com om morgen de eerste bladzijdes te lezen.

Samenvatting

Elementaire gewoontes is het beste boek als je je gewoontes wilt veranderen. Lees het en volg het stappenplan van James Clear om je leven te veranderen.

Lees verder?

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *