Wat kenmerken hebben mensen met een groei mindset?

de banner voor de blog welke kenmerken hebbebn mensen met een groei mindset

Mensen met een groei mindset hebben deze kenmerken: 

Ze vinden oefenen het belangrijkst 

Voor anderen is oefenen nutteloos, want je hebt een talent of je het hebt het niet. Daar zit geen middenweg in. Mensen met een groei mindset kijken daar anders tegenaan. Ze zien oefening als de verbinder tussen de skills die ze nu hebben en wat ze graag willen leren. Wil je een bepaalde skill leren? Gooi er uren aan training tegenaan. Dat is de enige manier om ergens goed in te worden.

via GIPHY

Focussen op het proces in plaats van de resultaten 

Je krijgt resultaten door je te focussen op het proces. De resultaten zijn niet belangrijk, want daar heb je geen invloed op. Als iemand bijvoorbeeld een marathon wilt lopen, helpt het niet om te denken: ik wil nu deze afstand kunnen lopen. Het is veel slimmer om subdoelen te rennen. Zoals 5 , 10 en 25 kilometer. 

Dan kun je vanzelf ook de hele marathon rennen. Iemand die een groei mindset heeft, weet dat dit een vereiste is en dat er geen shortcuts bestaan om deze afstand af te leggen. Als ze het proces goed weten te volgen, worden ze steeds beter.

Ze leren van feedback

In de kern vindt niemand feedback leuk. Je hoort wat je niet goed hebt gedaan. Dat is moeilijk om te horen. Toch is feedback ook een kans, omdat je van een ander hoort wat je anders kunt doen. Deze persoon kijkt van een afstandje naar je en kan je daardoor van goede adviezen voorzien. 

Als je een groei mindset wilt ontwikkelen, is het belangrijk om goed te luisteren naar de feedback, en de tips mee te nemen in je aanpak. Dit helpt je om betere resultaten te boeken.

Het succes van anderen is een inspiratiebron 

Als iemand succes heeft, voelt iemand dat soms als een bedreiging. Want deze persoon heeft nog niet zijn doelen bereikt en voelt daardoor de druk om ook te slagen. Hierdoor zal deze persoon minder praten over zijn dromen en zichzelf terugtrekken. Dat is jammer. Er valt immers veel te leren van zulk succes. 

Stel daarentegen vragen over de aanpak, wat ze veranderde tijdens het werken naar hun doel, wat ze ervan leerde en welke tips ze jou kunnen meegeven.

Zo verbind je je aan deze persoon en je wordt ook sterker en beter. Met andere woorden: het helpt niet om anderen als een concurrent te zien. Samen kun je namelijk veel meer.

Ze geven nooit op

Dit is het voornaamste verschil tussen een vaste en groei mindset. Voor mensen met een vaste mindset moet het succes er nu zijn, anders kun je er beter mee stoppen. De andere groep die rondloopt met een groei mindset gelooft erin dat je altijd nog kan verbeteren om vervolgens wel te slagen.

Dat laatste is natuurlijk helemaal waar. Door te blijven trainen kom je erachter wat je anders kunt doen en word je stap voor stap een expert. 

Als het niet meteen lukt, is dat geen teken van mislukking, maar van progressie.

Leer in deze video meer over welke kenmerken mensen met een groei mindset hebben.

Andere kennisbankartikelen

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *