Groei mindset kind – Helpen op de beste manier

de banner voor de blog over groei mindset kind

Het is bewezen dat een groei mindset een positieve uitwerking heeft op een kind. Hoe kun je je kind helpen om deze mindset aan te nemen?

Wat is een groei mindset?

Sinds het werk van Carol Dweck en haar team spreekt men van een groei mindset en een vaste mindset.

Deze twee mindsets zijn te beschrijven aan de hand van een voorbeeld: mensen met een groei mindset geloven dat ze kunnen groeien: hun talenten kunnen ontwikkelt worden. Mensen met een vaste mindset geloven dat talenten vast staan: je hebt het of je hebt het niet.

Het is bewezen dat je vaardigheden niet zijn vastgeroest, en dat de weg vrij is om doelen te bereiken. Dit geldt al helemaal voor kinderen. Ze zijn nog volop in ontwikkeling. Aan de andere kant worden in deze levensfase overtuigingen gevormd die voor de rest van het leven een rol blijven spelen, zoals:

  • Ik ben niet slim
  • Mijn broer is veel beter
  • Ik kan nooit naar de universiteit

Als je dat steeds denkt en gelooft wordt het lastig om in te zien dat je niet dom bent, je evengoed bent als je broer en dat iedereen die het maar graag genoeg wilt naar de universiteit kan.

via GIPHY

Je leest deze blog omdat je een kind wil stimuleren om een groei mindset te krijgen. Hiervoor kun je dit stappenplan volgen:

Weet dat het een proces

Het allermooiste zou zijn om vandaag de termen van de groei mindset uit te leggen aan een kind, en dat hij of zij het de volgende morgen meteen oppakt.

Helaas werkt het niet zo. Sterker nog: het is een proces. Een moeilijk proces, want je moet de kern van de groei mindset meerdere keren toepassen voordat een kind ook denkt als iemand met een groei mindset.

Begin hiermee:

Richt je blik op de lange termijn

Stel dat je kind op een dag huilend thuis komt. Hij heeft een toets niet gehaald voor een vak dat hij best wel lastig vindt.

Hij is ten einde raad en weet niet meer hoe hij het heeft. Als je vervolgens het kind aanmoedigt met de blik op de lange termijn help je hem om beter te worden in dit vak. Hij is namelijk gefocust op leren en dat het tijd kost om een skill te laten groeien.

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld zeggen:

  • Als je je best blijft doen, zul je beter worden
  • Ik weet dat het vervelend is, maar je kunt je talenten echt verbeteren
  • Het is slechts een teken dat je sommige dingen nog moet leren om een voldoende te halen

Aanmoedigen

Toen we nog op de middelbare en basisschool zaten, zagen we ouders die grootste druk legden op hun kind.

Er moesten goede cijfers op het rapport staan. Als deze er niet waren – zeiden de ouders hier wat van. Dit helpt nooit een kind. Leg daarom nooit de nadruk op het cijfer. Leg de nadruk op het leerproces. Wie verder gaat dan de cijfers behaalt grotere resultaten omdat ze uiteindelijk meer leren.

Een kind ziet dit nog niet. Hij is te gefocust op het halen van goede cijfers – en wil natuurlijk hetzelfde cijfer dan zijn vriendjes en vriendinnetjes.

Dat botst natuurlijk. Je bent er om te zorgen dat je kind ergens anders aan denkt – en minder gespannen een toets maakt.

Stel kleine doelen

Het is uiteraard prachtig om naar de universiteit te willen. Echter om daar terecht te komen, moet iemand eerst een hele weg bewandelen.

Als je kind nu op de mavo zit, is de weg eerst de havo en het vwo afronden, of een mbo opleiding volgen en daarna een hbo studie of een propedeuse halen.

Kortom: het is belangrijk om groot te denken. Dit geeft een kind ook energie, maar het is nog belangrijker om samen met een kind kleine doelen te stellen, zoals iedere week op tijd het huiswerk afhebben zodat de stof er voldoende inzit als de toets op het programma staat.

Leer hieronder hoe je kleine doelen stelt:

Gebruik voorbeelden

Je kind heeft een droom, en wilt ergens heen. Daar horen voorbeelden bij. Zoals Messi dat voor jonge voetballers is.

Duik in het levensverhaal van dit voorbeelden. Dit kun je eenvoudig googelen. En je komt erachter dat deze persoon het ook niet zomaar heeft gered, en er keihard voor heeft moeten werken. Deze kennis verandert het perspectief van het kind, waarnaar er nog meer motivatie is.

Falen mag

Eigenlijk moet je als eerste aan je kind helder maken dat het niet erg is om te falen. Sterker nog falen: falen hoort erbij. Wie niet faalt, zal nooit iets bereiken.

Elon Musk heeft daarover een mooie quote:

If things are not failing, you are not innovating enough.

Als een kind niet meer bang is om te falen, zal het een stuk relaxter in het leven staan. Leer in deze blog waarom het goed is om te falen.

Gebruik groeikaarten

Je kunt door groeikaarten te gebruiken de groei mindset van een kind nog meer aanwakkeren, omdat op de kaarten staat beschreven hoe je van mindset kunt veranderen. Deze kaarten zijn speciaal gemaakt voor kinderen en daardoor een echte aanrader.

Kom hier meer te weten over groeikaarten of koop ze bij Bol.

Wees niet kritisch

We zeiden het al: wees nooit kritisch. De gedachten van een kind zijn broos – ze kunnen ook zo schieten in een negatieve sfeer.

Wees daarom een supporter. Dit hoeft natuurlijk niet op blinde wijze te gaan. Als je maar steeds de positieve punten blijft zien en benoemen.

Vergelijken heeft geen zin

Je kind zal op een gegeven moment zeggen dat een bepaald klasgenootje veel beter is. Zeg hierop dat het geen zin heeft om jezelf te vergelijken. Je zit er voor jezelf. Vergelijken maakt je bovendien alleen maar ongelukkig.

Zeg daarentegen dit: focus op jezelf en je zult groeien.

Conclusie

Het is niet eenvoudig om je kind een groei mindset te geven. Maar je kunt wel je kind helpen om een groei mindset te omarmen. Gebruik de punten van dit artikel om daar vandaag mee te starten – en je zult zien dat je kind anders gaat denken.

Is het erg als ik zelf een vaste mindset heb?

Nee. Want je kunt je gewoon verdiepen in de groei mindset en deze kennis overdragen. Het is aan de andere kant wel slim om je eigen mindset te veranderen. Kinderen nemen dit immers over.

Hoe kan ik als ouder omgaan met teleurstellingen van mijn kinderen?

Vertel dat het erbij hoort, ze niet definitief zijn en dat je kinderen hier juist van kunnen leren om nog beter te worden. Vertel ook dat iedereen dit meemaakt.

Hoe kan ik de veerkracht en doorzettingsvermogen van mijn kind ontwikkelen?

Laat het kind niet opgeven als bijvoorbeeld een opdracht lastig. Als je stimuleert om door te gaan, pakt je kind dit ook op, zo wordt het een gewoonte.

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *