Hoe wen je aan koud douchen?

de banner voor de blog over hoe je went aan koud douchen

Je kunt het beste wennen aan koud douchen door het op te bouwen. Dit betekent niet dat je in een keer de temperatuur helemaal omlaag draait, maar dit langzaam opbouwt. Bijvoorbeeld door eerst een paar minuten op een koudere stand.

Dit is ook goed om te weten:

Je went niet zomaar aan koud douchen

Was het maar zo’n feest. Als we makkelijk zouden wennen aan koud douchen, zou iedereen het doen, waardoor het niet meer bijzonder zou worden.

Het is bijzonder als iemand start met koud douchen – en dit volhoudt. Dat zegt iets over zijn mindset.

Als je dit weet, weet je ook dat het niet eenvoudig worden. We hopen dat we niet je verwachtingen stuk hebben geslagen…

We willen alleen een zo realistisch beeld neerzetten van wat je kunt verwachten. Wat je kan verwachten is dat er nog wel even een tijd overheen gaat voordat je gewend bent geraakt aan koud douchen.

Het is een mindset

Als we onder een koude douche stappen hebben we twee keuzes: we gaan er direct weer onderuit omdat het zo oncomfortabel is, of we blijven doorzetten omdat we weten dat dit erbij hoort.

Jij kunt kiezen, dat maakt het leuk voor je. Je keuze heeft ook invloed op hoe snel je eraan went. Blijf je onder de douchekop staan die alleen hele koude stralen geeft, of stap je eronder uit omdat het ongemakkelijk is – en je liever wat anders doet. Zoals een warme douche nemen. 😉

Je gedrag is ook van invloed op hoe makkelijk je went aan koud douchen.

Wees een beginner

Niet omdat we je een beginner vinden zeggen we dit. We zeggen dit omdat je dan geen druk voelt om snel te wennen aan koud douchen.

Neem je tijd. Het is immers iets dat je nog nooit het hebt gedaan (of voor een korte periode) – dat helpt je niet om snel te wennen.

Als je jezelf toestaat om een beginner te zijn, zul je harder gaan groeien: je staat namelijk open voor andere ervaringen, bent leergierig en stimuleert jezelf om te douchen. Als je te snel wilt zul je niet wennen omdat je vindt dat je het al kan.

Een beginner weet ook dat het niet makkelijk wordt, maar dat alles kan bereikt worden als hij bereid is om te leren.

Het stappenplan om sneller te wennen aan koud douchen

Doe het morgen

Vandaag is beter. Het gaat erom dat je het niet uitstelt – en start met koud douchen. Hoe eerder je start, hoe eerder je begint te wennen.

Geniet

Dit wordt door veel mensen over het hoofd gezien. Tuurlijk is koud douchen niet het allerleukste dat je ooit hebt gedaan, maar je kunt er wel van genieten. Zeker als je douche uitloopt. Ook al voel je jezelf dit anders als je de graden op zijn laagst zet.

Overmorgen, volgende week over een jaar

Hoe vaker je iets doet over een lange periode van tijd, des te makkelijker het gaat. Dit geldt ook voor wennen aan koud douchen. Blijf opdagen – en je zult eraan wennen als een expert.

Hoe kan ik van koud douchen een dagelijkse gewoonte maken?

Plan het in. Net zoals je andere dingen inplant, kun je koud douchen ook inplannen. Het grote voordeel hiervan is dat je hierdoor vanzelf koud gaat douchen.

Wat als ik veel weerstand voel tegen koud douchen?

Probeer dan toch de koude douche te nemen. Weet dat weerstand voelen tegen koud douchen erbij hoort. Echter: als je ‘gewoon’ een koude douche pakt wordt deze weerstand minder. Wim Hof heeft hiervoor ook tips.

Welke technieken helpen om te wennen?

Wikihow heeft een goed stappenplan om te wennen aan koud douchen. Als je dit stappenplan volgt, bouw je een techniek op die werkt.

Kennisbank artikelen:

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *