Hoe word ik een stoïcijn? Omarm deze filosofie in 9 stappen

Hoe word ik een stoïcijn? Omarm deze filosofie in 9 stappen

Hoe word ik een stoïcijn? Deze vraag stelde ik mezelf een tijd geleden, toen ik in aanraking kwam met dit gedachtegoed. Hierdoor schrijf ik een stappenplan uit, dat je nu gebruikt om er dagelijks mee bezig te zijn.

Maak kennis met de 4 deugden

Zelfbeheersing, wijsheid, gerechtvaardigdheid en moed behoren tot de 4 deugden waarmee de stoïcijnen zich op verschillende gebieden ontwikkelden. Zo zie je dat je vraag: hoe word ik een stoïcijn? Eigenlijk erg eenvoudig is. Want je hoeft alleen je te verdiepen in de deugden om vervolgens er steeds beter in te worden. Lees daarover meer in deze blog.

Verdiep je in de bekende werken

Nee, we slaan geen zijweg in met een geschiedenisles. Daarentegen raden we aan om je te verdiepen in de werken van Epictetus, Seneca en Marcus Aurelius. Want hun werken zijn leerzaam en bovenal inspirerend. Daarbij is er een mogelijkheid om in kleine stapjes daarmee te beginnen. Door namelijk hun quotes erbij te pakken. Bekijk hiervoor citaten.net en toets de namen en onthoudt een paar lessen, zoals:

Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.

Vind meer informatie op YouTube

Ook het stoïcisme heeft een weg gevonden op de bekende website. Dat komt doordat verschillende Engelstalige kanalen er video’s overmaken. Daarvan is Daily Stoic het beste voorbeeld, want de content creator Ryan Holiday, toont in uiteenlopende video’s hoe je de theorieën toepast in de praktijk. Dat betekent dat je tips krijgt om sterkere gewoontes te ontwikkelen en geïnspireerd raakt door de verhalen van mensen, die deugd over moed vasthielden en daardoor geweldige prestaties toonden aan de wereld. Met andere woorden: een grote inspiratiebron op een moderne manier.

Maak ervan een levensstijl

Eigenlijk zul je steeds moeten denken aan: hoe word ik een stoïcijn? Aangezien je pas resultaten ziet na consistente arbeid. Denk hierbij aan het leren bespelen van een instrument, top presteren in een sport, een miljoenenbedrijf opbouwen, een bestseller schrijven of de wereld over zeilen. Allemaal aspecten waar je de lange termijn voor nodig had. Dus verwacht geen wonderen en blijf leren, omdat je hiermee op een dag de filosofie leeft. Bekijk de onderstaande video om te zien hoe Epictetus de wereld zag aan de hand van een paar principes. Daarbij zitten ook oefeningen. Een praktische levensstijl dus, waarmee je direct start als je peinst over: hoe word ik een stoïcijn?

Pak de helikopterview erbij

Wellicht is het bekendste stoïcijnse uitgangspunt controle. Dat betekent kijken naar wat je wel of niet kunt controleren en daarnaar handelen. Bovendien maken de meeste mensen zich zorgen over zaken die buiten hun invloedssfeer liggen. Bijvoorbeeld het verliezen van een baan, een relatie beëindigen door een partner, het missen van een trein en andermans kritiek. Hierover piekeren, leidt tot meer piekeren, met meer negatieve gedachten als gevolg. Een helikopterview ondersteunt om de kleinigheid van de situatie te ervaren. Zo verlaten de zorgen ook je brein vanzelf weer. Leer hier meer over de kracht van een helikopterview. 

Zie overal kansen

Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken.

Marcus Aurelius

De Romeinse keizer zegt in het bovenstaande citaat: je bepaalt waar je op let. Met andere woorden: let je op bedreigingen, mislukkingen en tegenslagen zullen deze aspecten een prominente plek vergaren in je gedachtegang.

Leg je in plaats daarvan de aandacht op de zaken met potentie, zoals kansen, leermomenten en uitdagingen bewandelt je ontwikkeling een ander pad. Vul zelf maar in welke denkwijze de meeste glimlachen in huis haalt. Een boek dat daarbij helpt, is Man’s Search For Meaning van Viktor E. Frankl

Draai je emoties om

Nee, het leven is geen eeuwigdurend speelparadijs, dus tref je ook tegenslagen aan. Vervolgens duikt onder andere verdriet op. Begrijpelijk. Anderzijds heb je aan veel tranen niet zoveel, de situatie veranderd namelijk niet mee. Zeg daarom Amor Fati tegen jezelf. Dat betekent ik ga deze situatie gebruiken om erdoor te groeien in plaats van stil te blijven staan. Amor Fat is bovendien liefde voor het lot. En in het lot zitten vele lessen verscholen. Daarvoor is kijken met een nieuwsgierige blik noodzakelijk. Friedrich Nietzsche had een originele definitie om liefde voor het lot te voelen.

Wat voor emoties voel je het meest?
Wat voor emoties voel je het meest?

Begin een dagboek

Een dagboek bijhouden is een reeks sessies met therapeutische inslag, omdat je jezelf constant beter leert kennen als een boom, die wortels in zijn omgeving aanlegt. Een dagboek bijhouden is onderdeel van wijsheid. Door je ervaringen, hersenspinsels en interne belemmeringen op te schrijven, druk je op de knop van een leerproces (dat vaak onbewust verloopt). Een voorbeeld: stel je wilt een marathon rennen. Echter schiet de kramp erin op ongeveer 22 kilometer. Door je renrituelen op te schrijven en daarnaast eerlijk te zijn, ga je strategieën bedenken om de finish zonder moeite te passeren. Kortom: je peinst zowel achter als vooruit op papier. 

Volg je dromen

Je krijgt kracht, moed en vertrouwen door elke ervaring waarin je de angst echt in de ogen kijkt.

Eleanor Roosevelt

Tot slot is moed het waardevolst, omdat moedig gedrag de persoonlijke ontwikkeling op topsnelheid laat draaien.

Bovendien is moed gereedschap dat altijd in de kast ligt. Het enige wat je moet doen, is het in de praktijk brengen.

Met andere woorden: pak het hulpmiddel, zet de eerste stappen richting je dromen, houdt het doel voor ogen en wees altijd moedig. Hierdoor zegt je latere zelf: de moed van toen was goed voor je vraag: hoe word ik een stoïcijn?

De beste manieren om het stoïcisme te beoefenen

Om je vraag over het stoïcisme te beantwoorden, schreven we over de 8 beste boeken, die je helpen om jezelf te ontwikkelen met deze filosofie.

Verder lezen?

Over Ons

Over Ons

We willen onszelf iedere dag ontwikkelen. Daarom schrijven we over de mogelijkheden, zodat je vandaag groeit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *