Hoelang moet je koud douchen?

de banner voor de blog hoelang koud douchen?

Er bestaat geen standaard regel die je vertelt hoelang je moet douchen. Wel is er het feit dat je eerst rustig moet beginnen om deze gewoonte op te bouwen.

De schildpad wint van de haas

Het verhaal van de twee dieren geeft aan dat het beter is om eerst rustig aan te beginnen. Wie te snel begint, zal zijn energie verliezen en moeten opgeven. Dit gaat ook bij jou gebeuren als je direct een hele douchesessie de koudste stand aanhoudt. Wees slim en douche op de koudste stand in etappes. Begin daarom op 10 secondes. De ideale tijd voor de eerste keer.

via GIPHY

Lang mee

De 10 seconden zijn zo voorbij. Daarom kun je ook na de eerste 10 seconde, 20 seconden proberen en 30 seconden.

Kijk hierbij wel hoe het gaat. Als je voelt dat 20 seconden nog te moeilijk is, is het beter om een stapje terug te doen, en deze tijd nog eens te pakken als je er klaar voor bent.

Dat is geen schande, je bent immers nog aan het koud douchen. Het gaat erom dat je niet stopt. Dit is de reden waarom je niet moet stoppen.

een man houdt een sticker omhoog met de tekst stop

Blijf het doen

Als ik je een tip mag geven, is het wel om steeds een koude douche te pakken. Je hoeft daarbij niet eens te letten op hoelang je eronder staat.

Als je het blijft doen, raak je gewend aan de kou en kun je over een tijdje langer eronder staan.

Bovendien ontwikkel je een gewoonte. Een gewoonte is een garantie om het langer vol te houden. Wie blijft hardlopen, zal bijvoorbeeld ook langere afstanden kunnen overbruggen.

Dus blijf de koude douche pakken, ook als je geen tijd of zin hebt. Gewoon eronder stappen en de tijd aanhouden die je aan kunt. De rest volgt later.

Zoek je grens op

We kunnen veel meer dan we denken. Hiermee bedoel ik niet dat je nu maar ver over je eigen grens heengaat, ik bedoel dat je net iets langer het volhoudt. Al is het maar twee secondes, het zorgt ervoor dat je de volgende keer deze twee secondes weer meepakt.

Je kunt ook je grens te ver overgaan, en problemen ondervinden. Let daarom altijd goed op met wat je aankan.

Maar als je een klein beetje verder pusht, is er niets aan de hand, en doe je dingen die je eerst niet voor mogelijk had gehouden.

Geniet

Koud douchen heeft vaak een negatieve landing, omdat het niet iets is wat ontspant. Dit komt omdat op het begin vooral werken is. Als je deze fase bent doorgekomen is het heerlijk, en kun je gaan genieten.

Het nadeel is wel dat je hiervoor eerst door vele koude stralen heen moet om te kunnen genieten. Dit is de prijs die je betaald om goed te worden in koud douchen, en daarbij uit volle borst mee te kunnen zingen.

Dit gaat echt gebeuren. Zet alvast maar een nummer klaar. 😏

Kijk naar voorbeelden

Mensen die je voor zijn gegaan, weten hoe het moet. Ze kunnen als geen ander aangeven hoelang je moet koud douchen op het begin. Bijvoorbeeld op Instagram.

Zoek daarom naar voorbeelden, die je meenemen in deze journey. Schrijf daarbij de tijden op die ze hebben gebruikt. Zo weet je zeker dat je een pad volgt dat leidt naar groei en kansen.

En je ziet dat het gewoon kan. Ook niet verkeerd als het gaat over koud douchen. We kennen helaas nog niet veel mensen die regelmatig voor langere tijd onder een koude douche staan. Gelukkig heb je het internet om deze mensen te vinden.

Download een app

Met een app kun je makkelijker de tijd van het douchen bijhouden en er beter in worden. De app geeft namelijk aan dat je nu er langer onder moet staan, en dat het tijd is om te stoppen. De meeste apps zijn ook gratis om te gebruiken.

Ga naar de App Store op je telefoon en downloadt een paar apps. Test ze vervolgens en er komt er een uit die het beste bij je past.

Vergeet niet om de meldingen aan te zetten. Zo wordt je eraan herinnerd om te lopen naar de badkamer en dit ritueel voort te zetten.

Dit zijn de beste apps.

Streef naar 1 minuut

Een minuut is nu nog ver weg voor je. Aan de andere kant is het wel haalbaar doel, die je kunt opdelen in subdoelen.

  • 10 seconden
  • 20 seconden
  • 30 seconden
  • 40 seconden
  • 50 seconden
  • 60 seconden

Schrijf deze tijd en vink er een af als die is bereikt. Dit geeft je motivatie om weer een koude douche te pakken.

Onthoud ook dat het geen wedstrijd is. Je mag er zolang over doen als jezelf wilt. Al is het een jaar, dat is prima. Het is jouw ontwikkeling, die niet te vergelijken valt.

Let op je ademhaling

Het maakt eigenlijk niet uit hoelang je onder een koude douche staat. Als je ademhaling goed is, kun je volhouden.

Maar je wilt je ook focussen op de tijden. Hiervoor kun je het beste een timer op je telefoon aanzetten, of gebruik de app en daarna focussen op je ademhaling. De timer gaat toch wel. Je moet nu de skills opbouwen om koud te kunnen douchen. Deze skills bouw je sneller op als je je focust op je ademhaling. Je voelt dan namelijk meer rust.

Creëer een routine

Eigenlijk doet het er niet toe hoelang je vandaag eronder staat. Het gaat erom dat je over een maand hetzelfde doet. Daarvoor is een routine nodig. Want met een routine blijf je het doen. Je hoeft er op een gegeven moment niet meer over na te denken. Je stapt gewoon de douche in. Niet vergeten om je kleren uit te doen.

Alleen is een routine voor iedereen anders. De een neemt in de ochtend een douche, de ander in de middag of avond. Misschien ook wel in de nacht.

Neem de koude douche op de momenten die voor jou het beste uitkomen, maar houdt wel vast aan deze momenten.

Daardoor hoort koud douchen bij je.

Lees meer over koud douchen

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *