Is koud douchen gezond?

de banner voor de blog is koud douchen gezond?

Het blijft een eeuwige discussie: is het wel gezond om te koud douchen? Want wat levert het op om de kou onder de douche op te zoeken?

Het antwoord is:

Ja – het is gezond. Dat bewijzen verschillende onderzoeken en testen. Je hebt dus geen reden om niet koud te douchen, omdat het ongezond is. Jammer he. 😉

Bekijk in deze video waarom koud douchen gezond is.

Hierbij wil ik zeggen dat koud douchen pas echt in je voordeel werkt als je het constant doet. Een keer koud douchen is leuk. Het levert echter nog geen gezondheidsvoordelen op.

Leer de voordelen kennen

Koud douchen is dus niet alleen beter voor je gezondheid – het heeft ook voordelen. Het zijn voordelen die het leuker maken, en je helpen om er beter in te worden. Lees deze blog om achter de voordelen van koud douchen te komen, en een voordeel te gebruiken als motivatie om te beginnen.

De voordelen zijn inspirerend. Je zult echter wel ervoor moeten werken om de voordelen blijvend te ervaren. Koud douchen is wat dat betreft net het gewone leven: je moet erin blijven investeren om echte verandering te zien in je leven.

Koud douchen is dus geen shortcut naar een betere gezondheid.

Niet in een keer willen

Verwacht dus niet dat je na een keer proberen meteen als een gezond mens uit de douche stapt. Dan zouden we allemaal massaal rennen naar de douche.

Het is daardoor beter om er niet met grote verwachtingen de eerste keer eronder te staan. De eerste keer is altijd onwennig en oncomfortabel. Het liefst wil je wegrennen en de temperatuur omhoog draaien. Door deze fase moet je eerst heen, dan gaat het je lukken om tegen je vrienden en familie te zeggen: koud douchen is echt goed voor je gezondheid.

Dit verandert er nog meer als je blijft koud douchen.

voetstappen in het zand

Je vergroot je comfortzone

Je leeft op een bepaalde manier, en daar heeft het douchen ook een rol in. Je doucht op dezelfde momenten, met dezelfde temperatuur, met dezelfde duur.

Heerlijk natuurlijk. Alleen is dit een veilige omgeving voor je geworden. Je hoeft immers niet te rillen van de kou of er tegenop te zien.

Je groeit anderzijds ook niet. Als je start met koud douchen is het eerst iets waarbij je je afvraagt waarom je dit doet, maar als je doorzet, wordt het normaal en zijn de koude stralen normaal geworden.

Dat gaat echt gebeuren. Het is een magisch proces.

Je krijgt een sterke mindset

Als je een koude douche neemt, gaan er verschillende gedachtes door je heen.

  • Hoelang gaat dit nog duren?
  • Ik wil meteen weg
  • Een tandje warmer mag toch wel?
  • Dit is toch een slecht idee?

Zulke gedachten zijn logisch. Ze zijn alleen van iemand die nog niet gewend is aan het verlaten van de comfortzone en koud douchen.

Als je namelijk vaker je comfortzone verlaat en koud doucht, denk je:

  • Ik wil blijven om beter te worden
  • Staat de temperatuur wel op zijn koudst?
  • Wat een goed idee is dit, aangezien ik beter wordt

Deze gedachten hebben allemaal te maken met je mindset. De mindset van een beginner wilt vooral vluchten, en de mindset van een gevorderde wilt verder gaan.

Dit is een proces, maar als je doorzet, krijg je een mindset waar je u tegen zegt.

Dit vindt er dan plaats.

Een koude douche nemen is een van de beste manieren om je mindset te versterken.

Je lichaam

Je lichaam verandert ook door het nemen van koude douches. Je valt bijvoorbeeld af. Dit klinkt als een geweldige ontwikkeling, maar weet dat je niet snel kilo’s verliest onder een koude douche. Daarom is het beter om je hier niet op te richten als je start. Het is een bijproduct. Zet je zinnen er dus niet op, omdat het dan gaat tegenvallen.

Het is daarnaast ook slim om bijvoorbeeld je eetpatroon te veranderen als je wilt afvallen.

Je geest

Wat denk je dat koud douchen triggert? Stress.

Je lichaam krijgt een stressreactie en wilt het liefst meteen de benen nemen. Waarschijnlijk volg je de eerste keer en stap je de douche uit.

Maar een tweede, derde en vierde keer blijf je staan en volg je deze reactie niet. Je handelt de meest basale triggers op een goede manier af.

Klaar om te starten? Neem dit mee.

Verwacht op het begin geen resultaten

Zie de eerste paar keren puur als kennismaking met het koud douchen. Het is ongemakkelijk, en je wilt het liefst nooit meer terugkeren naar deze temperatuur.

Ga hier doorheen en blijf het doen. Daarna is het tijd om te kijken naar resultaten.

Het zou al knap zijn als je meerdere dagen achtereen een koude douche neemt. Je behoort dan namelijk tot een kleine groep van echte doorzetters.

Kijk altijd lange termijn

Ik weet dat je niet de douche instapt, de kraan aanzet op de koudste stand en denkt: dit doe ik omdat het me over een maand geweldige resultaten brengt.

Toch is dit wel de beste manier om te kijken naar koud douchen. Op de korte termijn bereik je immers niet zoveel.

Maar op de lange termijn wel. Als je het volhoudt. Dit zijn we in de huidige maatschappij echter niet meer gewend, omdat we steeds meteen een beloning willen, zoals een dikke hamburger bij de grote m.

Stel de hunkering naar een beloning uit, en je bent hard op weg om alles uit een koude douche te halen.

Wees voorzichtig

Wees geen gek die meteen een paar minuten eronder staat. Nee, bouw het op. Zo kan je lichaam ook wennen aan de kou.

Denk eerder in secondes, dan in minuten. De minuten komen wel. Eerst is het zaak dat je gewend raakt aan de koude douche.

Daarvoor is het helemaal niet erg om er naar een paar seconde uit te gaan. Je moet het opbouwen.

Gebruik een schema om stap voor stap te wennen aan de koude douche, en er steeds langer onder te kunnen staan.

Een schema voor koud douchen vind je hier.

Lees verhalen

Lees de verhalen van anderen over koud douchen voordat je begint met koud douchen. Zoals op dit forum. Ze geven je namelijk tips, vertellen wat je beter niet kunt doen en hoe je om moet gaan met ongemak.

Verhalen laten je ook inzien dat het een proces is waarmee je het beste zo snel mogelijk mee moet starten.

Daarom zeg ik ook: begin.

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *