Is koud douchen onzin?

de banner voor de blog is koud douchen onzin

Wie gaat er nou staan onder een koude douche? Vroeg een vriend van me. Deze meneer zei ik, hij keek me vol verbazing aan, en antwoordde: maar het is toch onzin? Ik kon hier geen antwoord op geven. Daarom zoek ik het uit in deze blog.

Hoe het beeld van koud douchen de algemene mening bepaalt

Het liefst kiezen mensen voor de weg van de minste weerstand. En als koud douchen iets niet is, is het wel een weg van de minste weerstand. Want je roept vrijwillig een stressreactie. Wie doet dat nou voor de lol? 😜

Oké, de echte fanatiekelingen buiten beeld gelaten, voor de rest doet niemand het. Daardoor doen mensen het graag af als onzin zodat ze zelf niet meer een koude douche hoeven te pakken.

Het is natuurlijk veel makkelijker om iets af te doen als onzin dan het zelf te ervaren, en het niet erg prettig te vinden. (koud douchen is namelijk op het begin niet prettig)

De ervaringen schetsen een ander beeld

De groep die we zonet besproken hadden doucht niet koud. Ze blijven aan de zijlijn lekker warm staan. Je zou daarmee kunnen zeggen dat hun mening niet relevant is – ze weten niet hoe het voelt, en kunnen daardoor geen mening geven.

Ik kijk liever naar wat mensen zeggen die daadwerkelijkheid koude douches nemen. Daar behoor ik zelf ook toe.

Zelf vind ik koud douchen geweldig. Als de eerste koude stralen op me vallen, denk ik wel nog soms: kan ik nog weg. Maar als ik er onder uitstap voel ik me erg energiek. Er komt immers een stofje in de hersenen vrij die me meer energie geeft.

Als je dit zou doorvoeren naar een dagelijkse gewoonte heb je dus altijd een moment waardoor je je energieker voelt.

Stel dat je niet zo lekker in je vel zit, en even een koude douche neemt? Dan voel je je daarna beter.

een vrouw lacht

Dat is toch een fanatische deal?

Wel moet ik zeggen dat je voor koud douchen veel discipline nodig hebt. Eigenlijk voor alles dat valt onder persoonlijke ontwikkeling.

Net zoals constant hardlopen je een betere conditie geeft, zorgt constant koud douchen voor verschillende voordelen.

Je moet dan wel over de gedachte heenstappen dat koud douchen onzin is en het doen. Dat brengt resultaten en legt de zin van koud douchen op tafel.

Andere mensen die ook doen aan koud douchen zeggen dat ze het hen erg heeft geholpen.

Deze ervaringsdeskundige legt het mooi uit:

Een samenvatting: hij zegt dat een koude douche nemen het beste voorbeeld is voor persoonlijke ontwikkeling.

Als je je persoonlijk wilt ontwikkeling moet je door een fase van pijn, ongemak, falen en doorgaan heen.

Dit doe je ook bij koud douchen – toch voelen de mensen die het doen zich beter na afloop en doen het weer. Dat doen ze toch niet als het een grote onzin was?

Wat zeggen de onderzoekers?

Uit onderzoek blijkt dat koud douchen daadwerkelijk een positief effect heeft. Een Nederlandse onderzoeker onderzocht de resultaten van koud douchen door drie groepen met elkaar te vergelijken. Daaruit kwam naar voren dat mensen die langer dan 30 dagen een koude douche nemen minder ziek zijn. Als je dit zo hoort, wil je toch ook beginnen?

nu.nl schreef een artikel over dit onderzoek

Overigens blijkt uit het onderzoek dat er geen verschil zit in tijdsduur – een koude douche van bijvoorbeeld 30 seconden is niet minder dan er een van 90 seconden.

Het is dus geen onzin, moet ik nu dan in een keer beginnen?

Nee, je moet ook alleen beginnen als je het echt graag wilt. Na een keer voel je al wel de voordelen, maar de echte groei vindt pas plaats op de lange termijn.

Als je nog twijfelt, kun je deze drie tips gebruiken om je toch te laten overtuigen.

Stapje voor stapje is de beste manier

Draai nog niet meteen de temperatuur naar het laagste punt en stap eronder voor 90 seconden. Dat wordt immers niet leuk.

Je kunt daarentegen een paar seconden een koude douche nemen. Zo leer je hoe het voelt, en of het iets voor je is.

Het is ook zeker iets voor jou. Je moet een koude douche blijven nemen om zelf te ervaren waarom zoveel mensen dit doen.

Wees gemotiveerd

Zoals de man in de video al zei – je kunt het beste een koude douche nemen als je wilt veranderen.

Laten we zeggen dat je een marathon wilt rennen. Daarvoor heb je veel discipline nodig – je moet immers ook trainen op dagen dat het regent, je liever met vrienden afspreekt of een boek leest onder een dekentje op de bank.

Als je daarvoor al een paar maanden koud doucht, wordt het steeds makkelijker om te hardlopen. Je hebt al ervaren dat je gewoon moet gaan, niet moet uitstellen omdat het niet prettig is, en dat je werklust wordt beloond.

Vervolgens loop je gewoon een marathon. Je hebt alleen veel motivatie nodig. Dus neem alleen een koude douche als je het echt graag wilt, of als je:

Een open blik hebt

Je weet nu dat koud douchen geen onzin is. Toch zal je hoofd redenen verzinnen waarom dat wel zo is. Dit zijn beschermingstechnieken om het te vermijden. Deze technieken zijn funest voor de eerste stap, omdat je het uiteindelijk niet doet. En als je het doet, zul je een rits aan argumenten verzinnen waarom het toch onzin is.

Doe dit niet.

Onderzoek wees uit dat het anders is, de ervaringen vertellen hetzelfde verhaal. Je moet nu alleen ervaren dat het ook zo is.

Daarvoor heb je een open blik nodig. Want met een open blik zul jezelf ervaren hoe het is zonder er een onderdeel over te hebben.

Doe het een paar keer, en ervaar het zelf.

Wat voel je onder de douche, en wat voel je erna? Geeft dit je motivatie om het nog eens te doen?

Waarschijnlijk wel. Dit kun je alleen ervaren als je het doet, en het blijft doen zonder een aanname vooraf.

Dan vind je het immers toch onzin.

Verder lezen over koud douchen

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *