Mijn ervaringen met koud douchen: negatief of positief?

koud douchen ervaringen

Als iemand die altijd zoekt naar methodes om zich persoonlijk te ontwikkelen, stapte ik ook onder een koude douche. In deze blog deel ik mijn ervaringen zodat je weet hoe het straks bij jou gaat.

De eerste keer

Als twintiger zit ik graag op YouTube om video’s te bekijken, er zijn trouwens ook genoeg video’s te vinden waarmee je je persoonlijk kunt ontwikkelen. Ik bekeek ook het kanaal van Wim Hof, The Iceman. Ergens trok zijn verhaal me. Het leek me ook erg gaaf om ‘gewoon’ onder een koude douche te gaan staan, en de koude stralen over me heen te laten komen.

Bovendien hoorde ik er veel positieve verhalen over – je voelt je er heerlijk door is wat er wordt gezegd. Daarvoor moet je wel eerst even zwaar buiten je comfortzone treden. Want dat is het eerste dat ik voelde toen ik koud wilde douchen.

Alles in me verzette zich en drong aan op terug aan op douchen op een heerlijke, warme temperatuur.

Alleen wist ik ook dat er dan geen sprake is van groei. De warme temperatuur is voor me een veilige haven.

Ik kan eronder zingen, lekker genieten en nadenken. Dit moet eigenlijk niet de norm zijn, dat moet lijden zijn. 😜

Dus zette ik de temperatuur op de koudste stand, en ging als een klein kind met mijn hoofd omlaag staan. Meteen had de kou een negatieve werking op me. Mijn lichaam kreeg immers een schokreactie waardoor mijn ademhaling zwaarder werd, en ik er zo sneller mogelijk onder vandaan wilde.

Na tientallen seconden stopte ik, en hijgde ik veel, maar ik had het wel gedaan, terwijl ik dit nooit van mezelf had verwacht.

De keer daarna ging gemakkelijker. Ik wist hoe het werkte. Alles in me protesteerde wel tegen dit idee, het was echter wel minder dan de vorige keer.

Ik hield het ook langer vol, kon er een beetje van genieten en stapte met een dikke energieboost onder de douche vandaan.

via GIPHY

Zoals met alles gingen de keren daarna nog makkelijker. Nu sta ik regelmatig onder een koude douche, en is er geen hoge weerstand meer.

Eerlijk is eerlijk: ik heb er niet altijd evenveel zin in. Soms wil ik het liefst er meteen onderuit, vraag waar dit in vredesnaam goed voor is. Ik weet waar het goed voor is. Ik wil ook groeien in mijn persoonlijke ontwikkeling. Daarom stap ik telkens er weer onder.

Door mijn ervaringen met koud douchen, kan goed tegen jou zeggen wat er straks op je afkomt. Neem deze lessen mee.

Aan motivatie heb je niets

Sommige mensen doen alleen iets als ze gemotiveerd zijn. Deze groep kun je vinden op 1 januari in de sportschool, ze hebben als beste wens dat ze nu wel naar de sportschool gaan, en het volhouden.

Helaas houden ze het niet vol. Ze hadden onvoldoende discipline om door te gaan.

Je hebt ongelofelijk veel discipline nodig

Je wilt namelijk het liefst geen koude douche pakken. We hebben immers allemaal onze comfortzone waarin we het liefste blijven zitten. Dan is discipline wat je nodig hebt als je toch wilt starten. Door discipline start je immers wel, en stap je telkens onder de koude douche. Je weet immers wat de voordelen zijn. Dit is voor jou de reden om het weer te doen, niet de motivatie, die is er namelijk amper.

Wil je toch motivatie hebben voor een koude douche? Bekijk dan deze video.

Je komt er fitter uit

Als er een ding is dat ik heb geleerd door het nemen van koude douches is het dat ik er altijd weer fitter uitkom. Ik sta als een soort hulk me af te drogen, en denk: we gaan weer. Als dat moment echter is aangebroken, wil ik eigenlijk niet meer.

Doordat ik fitter word, en me energieker voel, vind ik het helemaal niet erg om een koude douche te nemen. Toch is er een intern verzet dat protesteert.

Aan de andere kant weet ik ook dat ik beter, sterker en veerkrachtiger word als ik het blijf doen. Het is heerlijk. Je moet alleen wel eerst door een periode van ongemak heen.

Je mag falen

Ik heb heel vaak gehad dat ik niet meer wilde, en een tijdje stopte met koud douchen. Ik wil anderzijds altijd mezelf uitdagen, waardoor ik weer sprong onder de koude douche. De les hieruit is dat het niet uitmaakt hoe vaak iets niet lukte, of er je mee stopte.

Je kunt altijd weer opnieuw proberen en het deze keer wel volhouden, dan is geen brug voor jou te ver.

We denken dat we niet mogen falen, en als we ergens mee stoppen, dan dat we nooit meer het mogen proberen. Onzin, we mogen immers altijd falen, en weer opstaan.

Leer deze verhalen over falen kennen, en je hebt altijd genoeg motivatie om het nog eens te proberen.

een sporter denkt na in the gym

We maken het moeilijk voor onszelf

Wat de mens in verwarring brengt zijn niet de feiten, maar de dogmatische meningen over de feiten..

Epictetus

Een koude douche is koud. Daar kunnen we niets aan veranderen. Aan de andere kant kunnen we heel goed tegen kou, dat laten namelijk Wim Hof, en zoveel anderen zien.

Het is dus dat wij op een bepaalde manier ertegen aankijken.

We denken er heel zwaar over, terwijl dat een keuze is. We kunnen er ook naar kijken dat het prima te doen, en het zelfs heerlijk is.

Epictetus was een van de beroemdste filosofen, die veel heeft geschreven over onze perceptie. Hij stelde dat iets moeilijk is, omdat we dit zo framen. Als we het anders framen, lukt het ons beter om de starten, en genieten we er van.

Dit zal niet meteen lukken. Maar train je mindset om het niet vreselijk te vinden. Vind de positieve aspecten van koud douchen (die jezelf gaat ervaren), en je zult het ook prettig gaan vinden.

Kortom: je gaat een koude douche waarderen als je het steeds doet, en er na uit kijkt. En ja, dat kan.

Lees verder over koud douchen

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *