10 Warme Voordelen Van Koud Douchen

de banner voor de blog voordelen van koud douchen

Koud douchen heeft voordelen, ook al denk je wellicht van niet. 😉
Ze geven je ook inspiratie om de graden in de douche lager te zetten en ervan te genieten. Ja echt.

1: je bouwt discipline op

Als er een ding is wat koud douchen brengt, is het wel discipline. Je kunt immers niet vandaag eronder stappen en het nooit meer doen, en toch denken dat je beter wordt. Zo werkt het niet helaas.

Je zult dus meerdere keren eronder moeten gaan staan om aan de temperatuur te wennen, en het helemaal geen probleem meer te vinden. Bouw dus discipline op.

via GIPHY

2: je immuunsysteem wordt sterker

Ons immuunsysteem moet uitdagingen hebben om sterker te worden. Het wordt sterker als we in aanraking komen met virussen. En daar helpt koud douchen ook bij, want je lichaam moet wennen aan de koude stralen. Herinner je nog een moment dat het hard regende en je erdoorheen moest fietsen, je had het waarschijnlijk daarna koud. Dat gevoel geeft koud douchen je ook. Maar het versterkt wel de interne soldaatjes die elke dag werken om je lichaam beter te maken.

een fietser fietst door de regen met paraplu

3: je vermindert je buikvet

Dit is een voordeel waarvoor de meeste beginners starten. Ik kan dat wel begrijpen. Ik weet echter niet of het de juiste reden is, want je gaat door je hierop te focussen alleen nog maar kijken wat er is afgegaan.

En het gaat natuurlijk niet in een keer eraf. Daar gaat tijd overheen, dus doe het niet daarom. Doe het omdat het koude douchen je in het algemeen helpt. Het verliezen van buikvet is daarvan een bijproduct.

Tip: denk naast het koude er ook aan om voldoende te bewegen. Zo wordt dit doel sneller behaald. Je hoeft niet te gaan sporten, wandelen is voldoende.

Leer hier hoe koud douchen je helpt afvallen

4: de rekening verlagen

Douchen op een lekkere stand kost natuurlijk ook geld, dat geld kunnen we beter besparen. Zeker nu de energierekening soms door het dak gaat. Koud douchen heeft ook een financieel voordeel.

Ik wil hieraan toevoegen dat je met kouder douchen de aarde en het klimaat helpt. Dit voordeel is er twee in een.

Het geld dat je hierdoor bespaart, kun je goed gebruiken om iets leuks van te doen. Zoals een cadeau voor iemand te kopen. 🎁

Lees in dit artikel van RTL nieuws hoe erg koud douchen de energie rekening verlaagt.

5: uit je comfortzone stappen

Groeifocus gaat over persoonlijke ontwikkeling. Daarom vind ik dit voordeel erg leuk, want je gaat jezelf ontzettend ontwikkelen nadat je voor de eerste keer koud hebt gedoucht.

Als je voor de eerste keer de graden omlaag draait, vervloek je jezelf, het water zal ontzettend koud aanvoelen en je wilt het nooit meer doen. Je bent echter wel uit je comfortzone gestapt. En dat is heel mooi, want je maakt hiervoor een tweede keer koud douchen makkelijker.

Bouw het koud douchen wel op. Gebruik daarvoor dit schema, dat ook een stappenplan bevat.

6: je wordt er blij van

Het grappige van koud douchen is dat we tijdens een sessie het echt niet leuk vinden, maar erna met een glimlach en een energieboost eruit stappen. Ons lichaam maakt immers een stofje aan waardoor we ons energieker voelen en het lekker vinden. Daarvoor moeten we eerst wel even door een fase heen waar we niet blij zijn.

Maar als we stoppen en een handdoek pakken, weet ik zeker dat je blij bent en het gevoel wat je nu hebt heerlijk vind. Met andere woorden: het is ook een kadootje aan jezelf. Alleen het uitpakken is even moeilijk. 😜

Zo werkt dopamine en koud douchen

7: je kunt het altijd doen

Voor sommige activiteiten heb je een moment nodig. De sportschool is immers niet altijd open om gewichten te heffen. Dit zou een mooi excuus kunnen zijn om je nog eens om te draaien. Dit geldt echter niet voor koud douchen. Als je het hebt afgesproken, dan wacht de douchekop op je.

Juist goed, want je kunt het daardoor altijd doen. In de ochtend, avond, door de week, winter en zomer. Dat laatste zou soms wel fijn zijn. Ik heb bijvoorbeeld tijdens mijn vakantie in Lissabon alleen maar koud gedoucht, omdat het zo warm was.

Het is trouwens geen aanrader om in een warm land te starten, in Nederland is het toch altijd een stuk kouder. De overgang valt je vies tegen.

8: je kunt hulp inschakelen

Je weet ook dat koud douchen populairder aan het worden is. Voornamelijk Wim Hof inspireert de wereld om hiermee te beginnen.

Zo heb je verschillende hulpbronnen die je kunt gebruiken om te leren hoe je het beste koud kunt douchen. Bijvoorbeeld een boek lezen of een cursus volgen.

9: je vergroot je persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling kun je het meeste stimuleren door iets te doen waarvan je altijd dacht dat je dat nooit zou doen.

Het beste is om daarin het ongelijk te bewijzen is door het gewoon te doen. Je moet wel over een drempel heen, maar die heb je zo gepasseerd.

Als je dat hebt gedaan, zie je dat het gewoon mogelijk is, en dat het helemaal niet zo spannend was. Nu is het zaak om het nog een keer te doen om je verder te ontwikkelen.

Daag jezelf uit om je nog meer persoonlijk te ontwikkelen.

10: het succes wordt steeds groter op de lange termijn

Kijk naar de lange termijn, dat is de plek waar je de mooiste resultaten plukt. Dat betekent dat je:

  • meer discipline ombouwt
  • De energierekening verlaagt
  • Je comfortzone verkleint
  • steeds energieker wordt
  • Overal een koude douche pakt
  • Geen hulp meer nodig hebt
  • Steeds meer jezelf ontwikkelt

Als je dit rijtje zo leest, dan denk je toch: ik wil u starten?

Bekijk eens de video hieronder, volg de instructies goed op en stap onder de douche. Doe morgen of overmorgen het weer om een routine op te bouwen. Verder wens ik je veel plezier. 🥶

Verder lezen?

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *