11 tips om mindfulness toe te passen in je dagelijks leven 

de banner voor de blog 11 tips voor mindfulness toepassen in het dagelijks leven

Als je het maximale uit mindfulness wilt halen, moet je ermee bezig zijn in je dagelijks leven. Dat is immers de tijd waarin je het meeste doorbrengt. Deze 11 tips helpen je om van mindfulness een vastigheid te maken.

Maak er een gewoonte van 

Dit is wat je het beste kunt doen. Want als je er een gewoonte van maakt, doe je het elke dag. En als je iets elke dag doet, wordt het een automatisme en heb je meer tips voor mindfulness in het dagelijks leven helemaal niet nodig. 😉

Maar er zijn verschillende mogelijkheden om van mindfulness een vaste gewoonte te maken in je leven, denk aan een cursus volgen en de stof telkens behandelen, oefeningen doen, boeken lezen of een podcast luisteren. Iedereen heeft andere voorkeuren, dus creëer de gewoonte die het beste bij je past. 

Bekijk de onderstaande video voor inspiratie 

Maak de beste keuzes 

Elke dag met mindfulness bezig zijn is een keuze. Met andere woorden: je kiest ervoor om rustig te blijven of om te piekeren. En natuurlijk zijn de negatieve gedachtes niet in een keer weg. Dat kan ook niet, maar je bepaalt wel of je aan mindfulness doet of je blik ergens anders op richt. Maak de beste keuzes door niet constant te blijven rennen, maar te vertragen en je aandacht op een punt te houden. 

Mediteer 

De makkelijkste manier om mindful te leven is door te mediteren. Aangezien je dan stil zit en alle tijd hebt om je gedachten te orderen.

Leer de basis van mediteren en mediteer iedere dag een paar minuten. Het zal je verbazen hoe goed mindfulness in je dagelijks leven gaat. Bovendien kan mediteren ook de perfecte start voor mindfulness, omdat je nergens door afgeleid raakt.

via GIPHY

Wees lief voor jezelf 

Je wilt dagelijks bezig zijn met mindfulness. Dit zal echter niet gaan op het begin. John Lennon had daarover een mooie quote:

Life is what happens to you while you’re busy making other plans

Er zullen veel dingen tussen komen, soms vergeet je een dagje of lukt het niet. Dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je bezig blijft en niet opgeeft. Mindfulness is daarvoor ook te mooi.

Lief zijn voor jezelf betekent ook niet te veel meteen verwachten. Je moet van alles nog leren, en dat is prima. Het leerproces gaat echter niet beter als je steeds jezelf aan het veroordelen bent.

Je bent op weg om beter te kunnen omgaan met gedachten. Dat is niet in een keer gefixt. Zou lekker zijn. 😜

Word iedere dag een stukje beter 

Het doel is om dagelijks mindful te leven. Je zult dus beter in mindfulness moet worden om het iedere dag te verweven in je eigen leven. 

Reflectie is daarvoor de sleutel – kijk naar wat je doet en pas je methode aan. Dit doe je door deze vragen aan jezelf te stellen:

  • Wat ging er goed?
  • Wat kan er een volgende keer beter?
  • Hoe ga ik dat morgen doen?

Zo heb je meteen duidelijk wat er gedaan moet worden om te groeien. De volgende tip helpt je om dit proces te verbeteren.

Houd een mindfulness dagboek bij 

Mindfulness gaat over gedachten. Gedachten over het verleden, wat er beter kon of wat een ander zei. Je weet zelf ook dat dit leidt tot een heel vol hoofd.

Een mindfulness dagboek bijhouden is daarop het perfecte antwoord. Je haalt dan namelijk de gedachten uit je hoofd en zet ze op papier. 

Dit lucht op waardoor je de vervelende gedachten niet meer met je meedraagt. Een mindful dagboek helpt je om negatieve gedachten te veranderen in kansen, omdat je er met een afstand naar kijkt en weet wat je in het vervolg anders kunt doen. 

Dit mindful dagboek bijhouden, kost je maar een paar minuten per dag 

Verdiep je in de technieken 

Mindfulness kent verschillende technieken, die jou helpen om elke dag een mindful leven te leiden. 

Daardoor wordt het een stuk makkelijker om continu met mindfulness bezig te zijn. Start eens de komende dagen met deze technieken en oefeningen. Kies er daarna een waarin je echt goed wilt worden. Zo wordt dagelijks mindfulness doen aan mindfulness een eitje.

Oefen ook in de gesprekken die je voert 

Je kunt tijdens een gesprek makkelijk afdwalen naar het verleden of de toekomst. Omdat iemand het bijvoorbeeld heeft over de slechte werkervaring die hij had bij een vorige werkgever. Je moet dit onderwerp uiteraard niet overslaan, maar je moet er ook niet in meegaan. Je kunt je daardoor slechter gaan voelen. Dit is funest voor mindfulness. Het is wel een goede training. Aangezien de meeste mensen het zelden over het nu hebben. Als het je lukt om dan je gedachtes niet te laten afdwalen, kent je ontwikkeling een stijgende lijn.

twee mensen voeren een gesprek

Geniet van de buitenwereld 

Tip: breng een bezoek aan het Van Gogh museum. Deze kunstenaar lukt het namelijk als geen ander om heel goed naar de natuur te kijken en dingen te zien die de meesten niet zien. Zoals een groene kleur in de zee. 

Zo is er nog veel meer om te zien. Dit is ook allemaal bij jou in de buurt te bewonderen. Je moet er alleen even naar te kijken. 

Het boek mindful wandelen helpt je om met een andere blik te kijken naar wat moeder natuur te bieden heeft. 

Je kunt tijdens het wandelen ook een begeleide meditatie volgen 

Trek je niets van anderen aan 

Je omgeving vindt mindfulness waarschijnlijk maar raar. Want het is te zweverig, het helpt toch niet of het is onzin.

Mensen kunnen hard tegen iemand zijn die met iets nieuws begint. 

Trek je hier niets van aan en doe wat je wil. Als deze mensen vervolgens zien dat jij profijt haalt uit mindfulness vragen ze je waarschijnlijk om tips. Ze zien namelijk dat het werkt wat jij doet.

Wees dan bereid om te helpen. Daarvoor zijn we op de wereld.

Omring je met mensen die ook aan mindfulness doen 

De laatste tip is om mensen op te zoeken die ook aan mindfulness doen. Ze stimuleren je immers om elke dag ook een mindful leven te leiden.

Zo ben je iedere dag met mindfulness bezig. Kortom: door je te omringen met de juiste mensen gaat alles vanzelf.

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *