Dit wordt er bedoeld met een mindset

een jongen geeft een presentatie

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook niet echt goed wist wat een mindset betekende toen ik me ging verdiepen in persoonlijke ontwikkeling. Gelukkig ben ik veel over dit fenomeen te weten gekomen zodat ik jou het kan uitleggen.

Wat je gaat leren

Wat de definitie van een mindset, met voorbeelden en tips om een groei mindset te ontwikkelen.

Een mindset is niet meer dan een reactie

We reageren allemaal verschillend. Hiermee bedoel ik voornamelijk de tegenslagen die we tegenkomen. De een zal dan immers opgeven en nooit meer denken aan het doel, terwijl de ander hard aan het werk gaat om een volgende poging wel te laten slagen.

Kortom: je mindset is je houding tegenover onverwachte situaties.

Hoe zou ik moeten reageren?

Daarvoor bestaat geen pasklaar antwoord. Iedereen is namelijk anders en handelt om een specifieke reden. Met andere woorden: het is niet slim om verder te rennen als je net je enkel hebt gebroken. Oké, dit is een wat extreem voorbeeld. Maar je snapt wat ik bedoel: het moet in je vermogen liggen om door te zetten.

Hoe kan ik leren om door te zetten?

Door een groei mindset aan te nemen. In de wetenschap zijn er namelijk twee soorten mindsets: de een noemen we een vaste mindset en de ander een groei mindset.

De verschillen zijn in het kort:

  • Iemand met een vaste mindset denkt bij tegenslagen: nu is het klaar. Ik kan beter stoppen.
  • En iemand met een groei mindset ziet tegenslagen als een kans om zich te ontwikkelen en beter te worden.

Je begrijpt nu ook dat het slimmer is om een groei mindset te ontwikkelen, omdat je dan meer gaat bereiken.  Dat blijkt uit deze video waarin een expert de kracht van grit (doorzettingsvermogen) uitlegt.

Daarnaast kun je nu al beginnen met het ontwikkelen van een groei mindset door een training te volgen of boeken te lezen.

Snelle tips om je mindset te ontwikkelen

Verander je reactie op tegenslagen

De meeste mensen denken na het ervaren van tegenslag: ik kan dit niet, ik stop ermee. Niet doen. Omdat het zonde is, en er altijd kansen om je situatie te verbeteren. Dan heb je een sterke mindset.

Denk aan de toekomst

Het is uiteraard prettig om het nu goed te hebben. Maar nu is over 5 minuten alweer het verleden. Doe daarom een stapje extra om jouw toekomst beter te maken. Zo word je fitter, slimmer en veerkrachtiger.

Daag jezelf uit

In je hoofd heb je nu verschillende overtuigingen, die je zelf hebt gecreëerd. Bijvoorbeeld dat je niet goed in schrijven bent. Daag jezelf hierom uit om te bloggen. En kijk vervolgens wat er gebeurt – je krijgt lezers en verdient geld. Hup, weer een overtuiging getackeld.

 Samenvatting

Je mindset is niets meer, dan een verslag van je gedrag. Gelukkig kun je je gedrag veranderen en daarmee ook je mindset.

Is het moeilijk om je mindset te veranderen?

Makkelijk is het zeker niet. Maar als je echt graag wil, gaat het je lukken.

Wat zijn voorbeelden van een goede mindset?

De basketballer Micheal Jordan is een van de beste voorbeelden van een sterke mindset.

Waarom moet ik letten op mijn mindset?

Omdat je jezelf goed leert kennen.

Verder lezen?

Jochem

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *