Waarom je mindset je belangrijkste gereedschap is

de banner voor de blog Waarom je mindset je belangrijkste gereedschap is

Het is tegenwoordig bekend dat je mindset belangrijk is, maar waarom is dat. Wat voor invloed heeft je mindset op je leven?

Wat is mindset?

Mindset is voor nu nog een containerbegrip: als je het aan vijf willekeurige mensen zou vragen, krijg je vijf verschillende antwoorden.

Gelukkig hebben we er ons in verdiept: mindset is een verzameling van je gedachten die samen een oordeel vormen over een keuze.

Als er op het programma staat dat je moet hardlopen, en je hebt eigenlijk zin in omdat het vroeg is, en je nog een keer kunt omdraaien is dat een mindset.

Maar je kunt ook denken: ik moet gaan sporten omdat ik fitter wil worden. Daardoor ga je wel sporten.

Dit is een van de vele voorbeelden die er over onze mindset bestaat.

Over het algemeen spreken we van een groei en vaste mindset.

Wat zijn een groei en vaste mindset?

Een mindset is ook denken over talenten en mogelijkheden. Zo zijn er verschillende meningen over de ontwikkeling van talent. Dit valt onder twee groepen.

De eerste groep zegt dat talent er is vanaf de geboorte. Er bestaat geen kans om je talenten te verbeteren. Dit valt dan onder de vaste mindset.

Een tweede groep vind dat talent wel kan worden ontwikkelt. Deze mensen hebben een groei mindset.

De invloed van de groep waar je toe behoort is groot, omdat je voor jezelf kansen creëert of wegstreept.

Als je bijvoorbeeld vind dat het nutteloos is om kansen te benutten vanwege het ontbreken van talent ga je niet harder werken om het te bereiken.

Terwijl je buurman die het andere gelooft keihard aan het werk gaat en keiharde resultaten behaalt.

De vraag is daardoor wat je wil. Wil je harder werken in de wetenschap dat je kunt groeien, of stop je doordat je er eigenlijk geen vertrouwen in hebt.

Het is een instelling die bepaald hoe je leven eruit gaat zien. Want als je rechten wilt studeren, maar eigenlijk vindt dat je niet slim genoeg bent en ook nog eens van mening bent dat je de benodigde skills niet kunt aanleren, is de kans klein dat de studie succesvol wordt afgerond.

Maar het kan wel: studeren zonder het traditionele pad te bewandelen. Je moet er alleen in willen geloven zoals Van gaal. 🙂

via GIPHY

De kracht of tegenwerking van je mindset gaat verder.

Het is een proces

Het is moeilijk om je mindset te veranderen. Het kan wel degelijk. Echter gaat hier een tijd overheen.

In deze periode werk je ook (onbewust) aan je mindset. Je vertelt immers verhalen aan jezelf waarmee je jezelf een sticker geeft dat het kan – of niet.

Stel dat je vol vertrouwen bent over een baan die je hebt aangenomen. Je gaat hiermee vervolgens in groeien, promotie maken en genieten door de basis waarop je vertrouwt.

Je weet immers dat het je gaat lukken – ook als het even niet lukt.

Als dit vertrouwen er niet is, wordt het een moeilijker verhaal – je zit dan constant te dubben of het wel gaat lukken.

Hierdoor haal je minder plezier uit je werk, groei je minder en ben je bang om fouten te maken. Dat is zo zonde.

Duiken in de slachtofferrol

Het is ook een mindset om te duiken in de slachtofferrol. (met uitzondering van mensen die geestelijke of lichamelijke klachten hebben die te groot zijn)

Maar als je gezond bent, liggen de mogelijkheden voor het oprapen. Het is alleen de vraag of je deze mogelijkheden benut.

Het is immers fijner om te denken dat het allemaal niets wordt. Je zit dan lekker in je comfortzone, niets kan je gebeuren.

Ergens in je achterhoofd heb je wel de wens om te groeien. Je blijft toch liever lekker in je bubbel. Omdat een verhaal is dat je de zekerheid geeft om niet actie te hoeven ondernemen.

De kern van deze boodschap zit in een les die Wilfred Genee gaf voor het NPO programma Dream School. Hij liet de deelnemers zien dat ze vasthouden aan een verhaal.

Bekijk zijn les hier:

Faalangst

Terwijl we dit zitten te schrijven, heeft een van ons rijles. De rijinstructeur vertelt tijdens de lessen regelmatig over de leerlingen die hij heeft gehad.

Een daarvan was iemand die 9 keer is gezakt voor haar examen. Ze kon het wel. Tijdens de lessen reed ze prima, maar voor het examen veranderde ze helemaal.

Ze was zo gespannen voor het rijexamen, dat ze de verkeerde keuze maakte naast de examinator. Bijvoorbeeld remmen waar je gas moest geven en andersom.

Stel dat het misgaat, dan kun je het opnieuw weer proberen. Je kunt hiervoor ook hulp zoeken.

Het punt dat we willen maken is dat het niet nodig is om je helemaal druk te maken voor het examen.

Fouten mag je maken, en je krijgt altijd nog een kans om het weer te proberen.

Als laatste willen we je nog de beste handvaten meegeven die jou helpen om de ideale mindset te kweken.

Wees bewust van je mindset

Je mindset bestaat uit talloze denkbeelden, die zowel positief als negatief zijn. Verandering kan, maar het is niet zo gebeurt.

Wat je wel direct kunt doen, is kijken naar je mindset. Als je te maken krijgt met een tegenslag, en je hebt de gewoonte om dan op te geven, is het beter om te kijken naar je mindset.

Want wat brengt het je om op te geven? Niets. Dan help je jezelf helemaal niet. Het is daardoor beter om jezelf weer op te pakken en door te gaan. Daarover gesproken…

Train je doorzettingsvermogen

via GIPHY

Zonder doorzettingsvermogen bereikt niemand iets. Niemand is perfect om meteen een doel aan te tikken.

Aan de andere kant hebben maar weinig mensen doorzettingsvermogen. Ze vinden dat een keer proberen wel voldoende is.

Dat is uiteraard niet waar. Het beste is om telkens door te zetten. Let wel op dat je niet steeds hetzelfde doet – daar komen dezelfde resultaten van. Maar altijd doorzet.

Kijk naar een willekeurig succesverhaal en je zult zien dat doorzettingsvermogen een van de belangrijkste factoren was voor succes.

Werken loont

Je hebt een doel, maar dat doel is voor nu nog niet te behalen. Je kunt dan twee dingen doen: stoppen en geen actie meer ondernemen, of keihard gaan werken.

Het laatste is een lastige geworden in onze huidige samenleving. We zijn namelijk niet meer gewend om ergens voor te werken.

We zijn liever lui dan moe.

Maar dat is niet de mindset die je verder brengt. Voor deze mindset moet je willen werken en nooit opgeven.

Wie wil werken komt uiteindelijk verder, omdat hij beter wordt dan de persoon die eerst beter was, maar geen stap meer zette.

Het komt neer op motivatie

Je moet iets echt heel graag willen om het ook te kunnen bereiken. Het is aantrekkelijker om andere dingen te doen tegenwoordig, er is daarvoor ook zo’n groot aanbod.

Maar als je ontzettend gemotiveerd bent – en telkens doorgaat groeit je mindset mee. Je ziet dan dat je dingen gaat bereiken en dat je continu moet werken om succes te behalen.

Dat geeft nog meer motivatie. Zo ben je op een gegeven moment niet meer te stoppen.

Creëer een gewoonte

Het is essentieel om consistent bezig te zijn voor een sterkere mindset. Daarvoor is een routine van groot belang. Als je immers dagelijks om 8 uur gaat sporten, zul je ook het sporten makkelijker gaan vinden.

Dit is niet doordat je hier erg mee bezig bent, dit komt doordat telkens weer naar de binnenloopt voor een sessie en het maximale geeft.

Dit zorgt ervoor dat je de grenzen in je hoofd verlegt. Je kunt meer.

Geen dagindeling is gelijk. Kijk daarom naar de momenten waarop je het fitste bent – en ga op deze dagen aan de slag met je droom.

Als je dan ook nog eens gemotiveerd bent en hard werkt, doet de tijd de rest.

Klaag niet

Als laatste willen we zeggen dat het nooit zin heeft om te klagen. Het is voor niemand leuk, niet voor jou en niet voor je omgeving.

En je hebt er niets aan.

Je mindset al helemaal niet, die gaat er van achteruit doordat je geen actie meer onderneemt. Stop daarmee en je hebt al een grote stap gezet.

Bovendien is het onnodig, omdat er altijd nieuwe kansen zijn.

Conclusie

Je weet nu waarom het hebben van de juiste mindset belangrijk is. We willen je uitdagen door vandaag al te werken aan je mindset door steeds te zoeken naar mogelijkheden.

Deze zijn overal.

Als je een mogelijkheid hebt gevonden, werk je hard om deze volledig te benutten. Wanneer dat is gelukt, kun je gaan bouwen aan nieuwe doelen.

We sluiten af met deze prachtige quote:

In one world, effort is a bad thing. It, like failure, means you’re not smart or talented. If you were, you wouldn’t need effort. In the other world, effort is what makes you smart or talented.

Carol Dweck

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *