14 tips Om Je Mindset Te Veranderen – Uit Eigen Ervaring

de banner voor de blog over mindset veranderen

Wil je je mindset veranderen? Deze 15 tips helpen je om afscheid te nemen van je oude overtuigingen en anders te gaan denken.

Weet dat het kan

Het is niet zo dat je mindset in beton gegoten zit. Als je het graag genoeg wilt, kun je een nieuwe mindset aannemen.

We ontwikkelen namelijk als kind overtuigingen die we de rest van ons leven meenemen als we er niets aan doen. Zoals:

  • Ik ben niet goed genoeg
  • Ik kan goed schilderen
  • Vrienden maken is voor mij een onbegonnen taak
  • Ik ga promotie maken

Zomaar even wat positieve en negatieve overtuigingen op een rijtje. Je hebt voor nu twee opties: deze overtuigingen blijven volgen, omdat ze in je Hoofd zitten of werken aan je overtuigingen en denken dat je bijvoorbeeld wel goed genoeg bent.

Het laatste is gewoon mogelijk voor iedereen. Het zal niet erg gemakkelijk zijn doordat de overtuigingen die je nu hebt al enige tijd in je hoofd zitten, maar je mindset veranderen is altijd mogelijk.

Ga van het positieve uit

Iedereen heeft twee keuzes bij alles wat er gebeurt: kiezen voor het positieve of toch het negatieve.

Als je je mindset wilt veranderen is natuurlijk het beste om uit te gaan van het positieve. Ten eerste omdat verandering altijd mogelijk is. Het maakt niet uit hoe klote je situatie op dit moment is – en ten tweede brengt een positieve houding je ook verder.

Denk eens aan het gaan naar een sollicitatiegesprek. Word je eerder aangenomen met een positieve houding of met een negatieve?

Jij weet wel wie van de twee eerder de baan krijgt. Wees positief en er gaan deuren voor je open, die dicht blijven als je niet glimlacht.

Uit het boek van Edith Eger (De keuze) leren we dat we altijd een keuze hebben en dat we vrij zijn. Ook al denken we er soms anders over – je kunt vandaag opstaan met zowel een glimlach of een grom.

Het is goed om hard te werken – het verandert je mindset

Stel dat je een droom hebt om binnenkort een vierdaagse te lopen. Een geweldig idee. Alleen is het een uitdaging. Je lichaam moet namelijk wennen aan de nieuwe inspanning, je krijgt te maken met blessures en blaren waardoor je het liefst ermee stopt.

Dit is niet het juiste om te doen. Je loopt immers dan geen marathon meer – en laat kansen liggen. Maar nog het belangrijkste is dat je mindset niet gaat veranderen.

Dat is de reden dat je deze blog leest. Dus werk hard. Als je hard werkt, kom je namelijk erachter dat je continu moet doorzetten, pijn moet accepteren en de schouders er weer onder moet zetten om het doel wel te bereiken.

Als je dit weet, ga je door en denk je anders. Dan heb je eigenhandig je mindset weten te veranderen.

Stel doelen

Deze tip sluit aan op de vorige tip. Het beste is nu om een doel te stellen waarvoor je moeite moet en eigenlijk geen zin in hebt. Bijvoorbeeld naar de sportschool gaan.

Maar het moet wel gebeuren, anders word je niet fitter. Kortom: stel 3 doelen die je voordat het zondag is wil bereiken.

Als je dat doet, moet je wel je mindset meenemen.

Accepteer het verleden

Een van de meest voorkomende reden dat mensen hun mindset niet veranderen – of niet kunnen veranderen, is omdat ze het verleden iedere dag met zich meedragen.

Dit moet wel gebeuren als je je mindset wilt veranderen.

Als je namelijk steeds denkt aan wat er is gebeurd – en dat niet accepteer en loslaat, zul je op de belangrijke momenten bevriezen, en andere resultaten krijgen.

Dat wil je.

Start daarom bij het accepteren van het verleden. Daarvoor zijn verschillende manieren. Kies er een en accepteer. Je zult zien dat je al meteen beetje bij beetje meer ruimte in je hoofd krijgt voor nieuwe ideeën.

Geef nooit op

Mensen die veel bereiken, zoals Elon Musk hebben een ding gemeen: ze geven nooit op. Ze blijven altijd doorgaan.

Daarvoor moet je wel de juiste gedachten hebben. Zo niet, dan stop je. Waarom zou je doorgaan?

De formule om deze gedachten te krijgen is simpel: geloof in je eigen talenten en geef nooit op. Hierdoor ga je vanzelf groeien.

via GIPHY

Beheers jezelf

Mindset is ook kunnen omgaan met moeilijke momenten en tegenslagen. Deze zijn er immers voortdurend.

Als je op zulke momenten erg boos wordt of denkt aan opgeven, kunnen wij al zeggen dat de kans niet zo groot is dat je gaat groeien.

Voor iedere verandering is beheersing een vereiste. Stel dat je je niet beheerst in het verkeer en steeds boos wordt. Dan ga je niet echt beter rijden.

Dit is niet de bedoeling.

Alles is een skill. Zo ook zelfbeheersing. De rijkste man uit de moderne historie, John Rockefeller had het.

Zijn talent is door velen onderzocht zodat je van hem kunt leren.

Je hoeft niet te reageren: je kunt er ook voor kiezen om rustig te blijven. Altijd.

Heb discipline

Zonder discipline ben je nergens. Voor alle andere tips die je las, is discipline een vereiste. Zelfbeheersing is zonder discipline niet haalbaar.

Dan ben je op de ene dag heel relaxt en op de andere dag driftig. Dit werkt niet voor het leerproces.

Discipline helpt je om te groeien, maar je moet het wel gebruiken.

Kijk naar voorbeelden

Door te kijken naar mensen die hun mindset hebben veranderd, zie je dat het mogelijk. Dat wil je hebben.

Bekijk hieronder het verhaal van de beste voorbeelden in onze ogen David Goggings en Jocko Wilink:

Bekijk de documentaire over Jocko wilink

Bekijk de documentaire over David Gogigins

Werk aan je overtuigingen

Overtuigingen bepalen onze mindset. Ze zijn het script dat steeds weer wordt afgespeeld.

En wat je denkt, hoort en ziet ga je geloven. Dit is nooit de waarheid. Je kunt immers op elk moment veranderen, als je nieuwe overtuigingen aanneemt.

Als je een nieuw bedrijf begint, moeten je overtuigingen vertellen dat je het kan en dat het een succes wordt.

Maar als je overtuigingen je vertellen dat je het niet kan, wordt het moeilijk. Je zet wel stappen om je dromen te bereiken. Van binnen vraag je je eigenlijk af of je het wel kan.

Dat is geen goede combinatie voor een succesvol bedrijf. Je creëert nieuwe overtuigingen doordat je dingen kan die je eerst niet voor mogelijk had gehouden.

Werk daarom aan je doelen.

Andermans mening = schijt aan hebben

Was de wereld maar een grote plek waar iedereen elkaar aanmoedigde, in plaats van aanraden om het niet te doen.

Het laatste maken we mee als je aan nieuw project begint.

Je bent vol goede moed en gaat ervoor. Sommige mensen om je heen, vinden dit geen goed idee en vinden dat het beter is om te stoppen.

Daar moet je schijt aan hebben. Het is jouw leven. Niemand gaat erover.

Hang daarom ook niet te veel waarde aan de mening van een ander die negatief is. Tuurlijk is het niet altijd leuk.

Weet dat anderen er anders naar kijken. Het is hun realiteit. Dit hoeft niet te betekenen dat het jouw realiteit moet worden.

Jij bepaalt je eigen realiteit. Eerst moet je daarvoor wel kiezen.

Lees boeken over mindset

Mindset boeken zijn geweldig. Ze laten je namelijk zien hoe je ook kunt veranderen. Het zijn persoonlijke verhalen die je leest.

Hierdoor lees je door welke fases iemand is doorgegaan om een punt te bereiken, een nieuwe instelling te kweken en het volgende level aan te tikken.
En als een ander het kan, kun je je het ook. Daarvoor bestaat geen twijfel.

Check hier wat de beste mindset boeken zijn en je kunt meteen lekker gaan lezen. Pas op: als je eenmaal een boek hebt gelezen, wil je meer lezen.

Weet waar je heen wilt

Soms spreek je mensen die een missie voor ogen hebben. Daarvan zijn ze niet meer van te brengen, ondanks dat hun omgeving maar het een raar idee vindt, ze te maken krijgen met tegenslagen en ze telkens opnieuw moeten starten.

Deze mensen hebben de juiste mindset, omdat ze zich niet gek laten maken. Ze weten dat ze het gaan halen.

Ze leven volledig in lijn met hun doelen.

Als je iets wilt – en het ook echt graag wilt, laat je het niet uit je hoofd praten. Je zoekt dan steeds naar mogelijkheden.

Sommige noemen dit een passie, anderen een roeping. Het maakt niet uit wat het voor jou is. Als je maar een stip op de horizon hebt waar je voortdurend aan werkt.

Als je het echt zeker weet, laat je je nooit uit het veld slaan.

Kom uit die slachtofferrol

Het eerste waar je mee moet beginnen is jezelf niet zien als een slachtoffer. Je kunt wel hele vervelende dingen hebben meegemaakt waarvan je last hebt.

Maar deze situatie kun je altijd nog veranderen.

Jij hebt er controle over. Bedenk daarom een plan om je doelen wel te halen en zeur niet. Daar heeft nooit iemand iets aan gehad.

Je bent verplicht aan jezelf om hard te werken en het beste uit jezelf te halen. Welke mindset wil je hebben: die van een winnaar of slachtoffer?

De keuze is helemaal aan jou.

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *