Mindset veranderen: 10 praktische methodes  

Mindset veranderen: 10 praktische methodes  

Jochem

Wil jou helpen om je persoonlijke groei stimuleren, waardoor je een leuker leven gaat leiden.

Het niet eenvoudig om je mindset te veranderen, maar het is wel degelijk mogelijk. Gebruik hiervoor een van de tien methodes waarmee je direct kunt beginnen. 

1: focus op je groei mindset  

Als je je mindset wilt veranderen, raad ik je aan om eerst te beginnen met de verschillen tussen een vaste en groei mindset te leren kennen. Want vanuit daar kun je gemakkelijk je eigen gedrag en gedachten beïnvloeden.  

Bekijk deze video om te begrijpen wat de verschillen zijn tussen de twee verschillende mindsets. 

Een opmerking: je hebt nooit helemaal een groei mindset of een vaste mindset. Er zijn immers altijd gebieden waarop je vaste mindset hebt, terwijl je liever een groei mindset had gehad. Maak je geen zorgen: je kunt door veel te oefenen voor ieder vlak in je leven een groei mindset ontwikkelen.  

De eerste stap is bewust worden van je eigen mindset. En dat kan het beste door het boek van Carol Dweck te lezen. Ze is de grondlegger van de groei mindset en helpt in haar boek je nieuwe denkbeelden te ontwikkelen bijvoorbeeld, je werk, sportleven en liefdes.  

2: stop met klagen  

Ik vind dit heerlijk om te schrijven. Want ieder mens heeft altijd een keuze om te klagen over wat er fout gaat of de mogelijkheden te bespreken.  

Een paar voorbeelden; 

–          Je bent ontslagen. Nu kun je gaan klagen over dat je geen werk hebt. Of je benut je talenten en bouwt daarmee een inkomen op. Vaak verdien je dan meer dan in loondienst. 

–          Het lukt niet om af te vallen. Je kunt vervallen in oude patronen en snoep gaan eten, of zoeken naar manieren om dit doel te bereiken. 

–          Je hebt vrienden die alleen lopen te zeuren over alles en iedereen. Hierin kun je in meegaan of afscheid nemen van deze mensen.  

Je zult bovendien zien dat je leven een stuk leuker wordt als je stopt met klagen. Bovendien lever je zo een positieve bijdrage aan de wereld.  

3: maak kennis met het stoïcisme  

Het stoïcisme is de manier die velen gebruiken om hun blik op het leven bij te stellen. Het stoïcisme is kortgezegd een way of life waarin je rekening houdt met negatieve uitkomsten, moedig bent en steeds zoekt naar nieuwe uitdagingen. Het is daarom ook niet gek dat zoveel mensen zich dagelijks verdiepen in deze filosofie, je groeit er namelijk door. 

4: schrijf je gedachten op in een dagboek 

We kunnen onszelf helemaal gek denken. Wat natuurlijk niet handig is. 😉 

Maar toch doen we het. Dit gebeurt meestal omdat we terechtkomen in een vicieuze cirkel waarbij de ongewenste gedachten zich continu herhalen. 

Dit kun je stoppen door je gedachten op te schrijven. Hiermee creëer je namelijk ruimte in je hoofd. Het maakt hier niet uit wat je schrijft. Het gaat erom dat je schrijft.  

Deze werkwijze werkt effectief: 

–          Schrijf alles op wat zich afspeelt in je hoofd  

–          Schrijf daarbij ook op hoe je dit wilt verhelpen 

–          Leg aan jezelf uit hoe je wilt gaan beginnen met de oplossingen  

Zo vorm je de mentale obstakels om tot kansen. 

Een klein schriftje en een pen zijn hiervoor voldoende. Of gebruik een dankbaarheidsdagboek:

5: faal    

Dit is een wat tegenstrijdige methode voor je mindset veranderen, maar het is wel een effectieve. Door te falen, bouw je veerkracht op en veerkracht is het belangrijkste middel om een gelukkig leven te leiden. We krijgen allemaal te maken met tegenslagen. Alleen de sterken onder ons zien falen als een kans: 

–          Om te groeien  

–          Lessen te leren  

–          Nieuwe ideeën op te doen  

Anderen zien falen als het eindpunt: nu is het voorbij. Dat is natuurlijk niet zo. Alleen denken deze mensen dat. Daarom is het belangrijk dat je snel faalt om kennis te maken met dit gevoel. Daarna sta je weer op en herpak je jezelf.  

Hiermee leer je om nooit op te geven. Zo verander je je continu je mindset in een positieve  richting. 

En na verloop van tijd pluk je daarvan de vruchten, omdat je steeds doorging. 

6: ontwikkel nieuwe gewoontes  

We zijn wie we zijn door onze gewoontes. Een succesvolle sporter is bijvoorbeeld succesvol omdat hij iedere dag vroeg opstaat en gaat trainen.  

Een lui iemand is lui omdat hij iedere dag lang in bed blijft liggen en uren tuurt op zijn smartphone.  

Kortom: je krijgt de resultaten puur door wat je doet. 

Maar, zoals iedereen wel weet: het is niet eenvoudig om nieuwe gewoontes aan te leren. Lees daarom het boek Elementaire Gewoontes. Hierdoor leer je stap voor stap hoe je nieuwe gewoontes opbouwt en afscheid neemt van negatieve gedragingen. 

7: behaal iedere dag een doel  

Je mindset veranderen moet natuurlijk ook een beetje leuk zijn.  

En ik heb het dan over kleine doelen als: 

–          Een koude douche nemen  

–          Een wandeling maken  

–          Een gezonde maaltijd bereiden 

Zulke overwinningen leiden ernaar dat je langer onder een koude douche staat, een grotere ronde wandelt en vaker gezond kookt. 

Het hoeft dus helemaal niet meteen grootst te zijn. Dat komt vanzelf als je nu met iets kleins begint. 

Dus stel een klein doel om daarna stapjes te zetten. 

En dan kweek je de mindset ook grotere doelen te behalen. 

8: investeer in jezelf  

Door in jezelf te investeren, geef je een boost aan je persoonlijke groei en wordt het makkelijker om veranderingen vast te houden.  

De beste investering die je nu in jezelf kan doen is door een van de beste mindset boeken te lezen of door een mindset training te volgen.  

Door in jezelf te investeren, zul je groeien, want je: 

–          Komt tot nieuwe inzichten  

–          Krijgt nieuwe motivatie  

–          Ontdek nieuwe strategieën 

En bovendien heb je je hele leven profijt van een investering. Want je kunt een boek altijd nog eens lezen en de stof van een training weer eens doornemen. 

 9: gebruik social media nuttig  

Tegenwoordig wordt vaak afgeraden om social media te gebruiken. Het zou te verslavend zijn. Ik ben het daar niet mee eens. Social media is ook een toegangspoort tot inspirerende mensen van over de hele wereld die jou kunnen helpen om je dromen te realiseren. 

Je moet het alleen niet uren achter elkaar doen. 

Maar als je een paar YouTube kanalen en Instagram account zoekt en volgt, heeft dat een positief effect op jouw mindset. 

Aangezien: 

–          Ze je inspireren  

–          Vertellen over de fouten die ze hebben gemaakt en hoe je deze kunt vermijden  

–          Ze aan tonen hoe je het beste kunt beginnen  

Zulke mensen zou je anders nooit spreken in het dagelijks leven. Dus gebruik social media slim om je meer te voeren met de juiste informatie. 

Ik haal bijvoorbeeld veel wijsheid over copywriting van het account @writingtoriches  

10: onderhoud je mindset  

Het laatste dat ik wil zeggen, is dat je je mindset moet bijhouden. Net zoals je dat doet met je tuin, haar en relaties.  

Anders vloeit de ontwikkeling weg en is je prachtige intentie voor niets geweest. 

Pak er dus dagelijks een van de bovenstaande methodes bij en je mindset zal zover groeien als jezelf wilt. 

Groet, 

Jochem  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *