NLP effectief toepassen: gebruik deze 15 stappen

de banner voor de blog nlp toepassen

NLP is een methode die je moet toepassen om er mee te kunnen beginnen. Dat kun je doen door deze 15 stappen te doorlopen.

Waarom het belangrijk is om NLP toe te passen

Je kunt wel uren in de schoolbanken zitten, maar als je de kennis niet toepast in de praktijk wordt het lastig om er goed in te worden. Dit geldt ook voor NLP. Daarom is het slim om NLP toe te passen op je werk of op je leven.

Stap 1: zorg dat je de basis kent

Je hoeft niet alle theorie te kennen om NLP toe te passen in je leven. Maar je moet wel de basis kennen om niet vragend achter te blijven.

Anderzijds moet je ook wel een beetje tempo maken. NLP werkt namelijk het beste als je het ‘gewoon’ oefent. Je kunt er zoveel over lezen als je wilt, als je niet weet hoe het moet in de praktijk, ben je nog geen stap verder.

Stap 2: doe een eerste ervaring op

Als je weet wat je moet doen, is het tijd om een eerste ervaring op te doen. Ga het echte leven in en pas NLP toe.

Je hoeft hiervoor niet veel te doen, het is al voldoende om je meer bewuster te worden van je eigen gedrag. Want als je dit weet, kun je eenvoudig verder bouwen en groeien.

Houd vanaf dit moment ook een dagboek bij waarin je je journey beschrijft en jezelf al schrijvende ziet ontwikkelen.

Een dagboek bijhouden werkt goed, omdat je met een afstand kunt kijken naar je eigen leerproces. Hierdoor pik je sneller dingen op.

Stap 3: kijk naar je gedachten

Dit is altijd goed om te doen. 😜

Voor NLP zijn de gedachten ook belangrijk, doordat je ermee aan de slag gaat. Je gaat je gedachten veranderen. Dit gebeurt uiteraard niet snel. Maar door te kijken naar je gedachten word je je bewust van je gedachten en kun je de eerste stappen zetten om je gedachten bij te sturen.

Bekijk in de video hieronder hoe je negatieve gedachten kunt ombuigen en veranderen. Dat is de kracht van NLP: het werken aan gedachten en gewoontes die al jaren vastzitten. Zo gaat het je lukken om deze negatieve patronen te doorbreken en een betere jij te worden.

Schrijf je gedachten ook op in dagboek. Zo kun je meteen je gedachten gaan veranderen. Je kijkt er immers naar vanaf een afstandje.

Stap 4: maak een schema

NLP is vergelijkbaar met hardlopen: je moet het opbouwen om er beter in te worden. Maar: als je te snel gaat, lukt het je niet om het vol te houden.

Dus maak een schema waarmee je NLP opbouwt. Dat betekent de eerste dag 15 minuten eraan werken, de tweede dag een half uur, enzovoorts.

Het heeft dus geen zin om meteen ieder uur NLP te willen toepassen, dat gaat niet werken. Bovendien is NLP dan van korte duur in je leven. Terwijl ik wil dat het een blijvertje wordt.

Stap 5: zoek gelijkgestemden op

Het beste is om mensen op te zoeken die ook bezig zijn met NLP. Je raakt dan nog gemotiveerder om te groeien, leert makkelijker en haalt inspiratie uit de verhalen van anderen. Als je alles in je eentje wilt doen, is de kans immers groot dat je gaat stoppen, aangezien het erg lastig is steeds uit jezelf de motivatie en inspiratie te halen.

Tuurlijk kan het wel, maar samen ga je zoveel sneller. Ik hoorde hierover een mooie quote:

if you want to go fast, go alone; if you want to go far, go together

Jij wilt (als het goed is) nog heel lang NLP toepassen in je eigen leven. Dan moet je het samendoen met anderen.

Je kunt makkelijk gelijkgestemden via bij het NLPCollege.

Stap 6: schrijven een doel voor jezelf op

Je leert sneller een skill als je een doel hebt gesteld. Je weet dan immers waar je naar toe moet werken.

Op het begin is het beter om doel als te stellen: een negatieve gedachte veranderen. Als je dat is gelukt, kun je grotere doelen gaan stellen.

We willen allemaal doelen behalen. Het is echter niet het belangrijkst als je NLP wilt toepassen in je leven. Het belangrijkste is dat je steeds blijft werken aan je doelen.

Leer in deze blog hoe je doelen stelt met NLP

Stap 7: leer van bekende mensen

NLP is over de hele wereld bekend. Daardoor zijn er mensen die een bekendheid zijn geworden. Het is slim om deze mensen te volgen. Je kunt er immers veel van leren. De bekendste is Tony Robbins.

Zijn video’s worden door miljoenen mensen bekeken. Ze liggen officieel niet allemaal in lijn met NLP, maar zijn boodschap lijkt er veel gevallen wel. Begin daarom met het kijken van zijn video’s.

Stap 8: doe je best

Een inkoppertje. Toch is het wel belangrijk om je best te doen. Een van de beste voorbeelden van NLP, Micheal Jordan, was steeds beter om bezig te worden. Hiervoor moest hij veranderen, want met ander gedrag krijg je andere resultaten.

Dit is natuurlijk niet eenvoudig. Ook Micheal Jordan had een interne criticus die continu commentaar leverde, hij kreeg het voor elkaar om deze stem uit te schakelen en te groeien.

Dit is het perfecte voorbeeld voor jou. Het kan zijn dat je nu op een plek in je leven bent waar je helemaal niet wilt zijn. Dit is echter niet je eindbestemming als je bereid bent om hard te werken.

Stap 9: wees eerlijk naar jezelf

Je kunt NLP pas succesvol toepassen in je leven als je eerlijk naar jezelf bent, want als je eerlijk bent, weet je wat je moet verbeteren.

Als je niet eerlijk bent, kijk je weg en kun je niet groeien.

Kortom, je hebt twee mogelijkheden:

Eerlijk zijn tegen jezelf en groeien met NLP, of niet eerlijk zijn en op dezelfde plek blijven.

Het is niet altijd even leuk om eerlijk te zijn tegen jezelf. Maar het is wel de eerste voorwaarde om te veranderen.

Stap 10: trek je niets aan negatieve mensen

Het gaat gebeuren dat als je begint met regelmatig NLP toepassen in je leven dat andere mensen daar negatief over zullen zijn.

Je hoort dan dat het toch niet werkt, het niet wetenschappelijk bewezen is, het onzin is.

Deze kritieken moet je negeren. Je kunt veel uit NLP halen. Alleen geloven sommige mensen er niet in. Dat is prima.

Het gaat erom dat jij erin gelooft en wilt groeien. Met andere woorden: de mening van iemand is niet relevant.

Makkelijk gezegd dan gedaan natuurlijk. Toch is dit wel de les die je moet onthouden. Voor en nu, en voor altijd.

Stap 11: blijf leren over NLP

NLP gaat over meerdere dingen. Je kunt daardoor niet blijven teren op alleen de basis. Je zult je verder moeten verdiepen om echt goed te worden in NLP.

Hoe kan ik meer leren over NLP?

Lees blogs en bekijk video’s over NLP, zoek naar antwoorden op de vragen die je hebt en bezoek eens een evenement om nog meer kennis op te doen. Datzelfde geldt voor een cursus.

Stap 12: kijk naar de lange termijn

Iedereen wilt het liefst nu resultaten boeken. Dit gaat echter niet. De resultaten komen pas na een tijdje. Lees een paar maanden/jaren.

Eerst ben je immers een beginner, daarna een gevorderde en tot slot een expert. Kijk eens naar een gebied waarin je een expert bent, (of veel over weet) hoelang duurde het voordat je een expert werd? Wel een tijdje.

Geef jezelf dus ook de tijd om een expert te worden met NLP. Je weet wat ze immers zeggen over haastige spoed.

Stap 13: wees nieuwsgierig

Op dit gebied kunnen we allemaal leren van Leonardo da Vinci. Hij was een van de nieuwsgierigste mensen die ooit heeft geleefd.

Daardoor kwam hij tot ontdekkingen die pas eeuwen later konden worden uitgevoerd.

Nu hoef je geen nieuwe ontdekkingen te doen. Ik vraag je wel om heel nieuwsgierig te blijven naar je eigen leven en NLP. Als je dat doet, kun je alles bereiken.

Zo vergroot je je nieuwsgierigheid.

Stap 14: volg een cursus als je vastloopt

Als je dit stappenplan volgt, ga je NLP toepassen in je leven. Het kan echter ook gebeuren dat het je je niet lukt, om wat voor reden dan ook.

Dan is niet erg. Je kunt immers ook een cursus volgen waarin je leert wat je stap voor stap moet doen.

Het leuke is dat je tijdens de cursus dit stappenplan kunt volgen om de laatste les goed af te ronden.

Stap 15; zie jezelf groeien

Als je voortdurend NLP toepast, is groeien daarvan een gevolg. Dit is hartstikke leuk, aangezien je ziet dat je werk wordt beloond.

Verder is het ook effectief, je merkt dat je veranderd bent en geen last meer hebt van bijvoorbeeld bepaalde gedachten.

Geniet hiervan, het is een bijzonder moment, een mijlpaal dat smaakt naar meer.

Als je dit hebt bereikt, is het tijd om grotere doelen te stellen en je best blijven doen.

Meer leren over NLP

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

1 reactie op “NLP effectief toepassen: gebruik deze 15 stappen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *