Dit is het beste boek voor omgaan met tegenslagen

Dit is het beste boek voor omgaan met tegenslagen

Tegenslagen zijn voor niemand leuk, maar gelukkig zijn er door verschillende schrijvers geschreven over dit onderwerp. Een boek is daarvan in mijn ogen de beste om van een tegenslag een kans te maken.

De kracht van boeken

Door een boek te lezen, zie je een onderwerp vanuit een ander perspectief waardoor je leert dat een tegenslag niet het definitieve einde betekent maar juist een kans is om te groeien. En dat is echt zo, ook al denk je nu van niet. ­čśë

Ik wil je graag laten zien waarom je het boek Het obstakel is de weg moet lezen om anders te gaan kijken naar tegenslagen.

Inspirerende voorbeelden

Het obstakel is de weg is geschreven door Ryan Holiday, een auteur die zich heeft verdiept in het stoïcisme en daardoor het beste kan uitleggen hoe je een tegenslag kan omzetten in een kans.

Dit doet hij in het boek door verschillende personen aan te halen als voorbeeld. Dit zijn bekende en onbekende namen. Deze personen tonen aan dat je geen enkel obstakel te groot is en dat tegenslagen juist een kans zijn om beter te worden. Dat laatste zien we echter niet. We denken vaak bij een tegenslag: nu is het klaar. Er valt niets meer aan te doen. En dat is niet waar. Je kunt alles gebruiken om te groeien. Je moet het alleen willen zien en bereid zijn om aan de slag te gaan.

Het obstakel is de weg bestaat verder uit drie onderdelen

Perceptie

Het eerste deel gaat over perceptie. De stoïcijnen hadden het vaak over emotionele controle en objectiviteit. Dit zijn twee belangrijke punten als je een situatie wilt veranderen, omdat je niet helder kunt nadenken als je emotioneel bent. Je zegt dan helaas vaak dingen waarvan je later spijt krijgt.

Dit is niet makkelijk, dat weet ik zelf ook. Toch is het een vaardigheid die je kunt aanleren. Ryan Holiday neemt hiervoor John D. Rockefeller als voorbeeld. John D. Rockefeller was een ondernemer en de rijkste persoon uit de moderne geschiedenis. En je kunt veel van deze man leren. Ik heb het dan niet over rijk worden, maar over omgaan met moeilijke tijden.

Je weet ook dat een economie altijd wisselvalligheden kent. Toch reageren de meeste mensen hierdoor gestrest, terwijl ze weten dat de markt onvoorspelbaar is. Vervolgens verkopen ze in paar dagen hun bedrijf, dat na de crisis prima kaarten heeft om een grote positie in de markt te veroveren.

En hierin schuilt juist het geheim van Rockefeller, want hij leerde zich aan om onder elke omstandigheid rustig te blijven. Hierdoor kon hij voortdurend de juiste beslissing nemen en te groeien met zijn onderneming.

Toen ik dit voor het eerst las vond ik het maar iets magisch dat hij alleen kon doen vanwege zijn succes. Maar toen ik probeerde om me niet te laten overmannen door negatieve emoties na een tegenslag lukte het me om helderder na te denken en aan het plan vast te houden in plaats het roer om te gooien.

Hoe kun jij de volgende keer ook kalm blijven?

Marcus Aureluis geeft je daarvoor tips.

Actie

Je gaat natuurlijk niet een situatie veranderen zonder actie te ondernemen. Ik heb het echter niet over gewoon maar iets doen, ik heb het over je hoofd gebruiken en tot nieuwe creatieve idee├źn komen.

En als je dat blijft doen en niet opgeeft, zul je vanzelf een oplossing vinden en de tegenslag allang vergeten zijn.

Je kent deze quote van Thomas Edison wel:

I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that wonÔÇÖt work

Hieruit blijkt dat er altijd manieren zijn die je nog niet hebt ontdekt. Blijf dus zoeken en zie mislukkingen als een les in plaats van een teken dat je het niet kan.

Wil

En het laatste deel van het boek gaat over de wil, de belangrijkste eigenschap in mijn ogen om succesvol te worden, want zonder volharding en doorzettingsvermogen bereik je niet je doel.

Kijk naar mensen als Steve Jobs en Michael Jordan, ze behaalden hun doelen door nooit op te geven.

Is het obstakel is de weg een leesbaar boek?

Jazeker.

Het is een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen en zelfs meerdere keren heb herlezen. Er staan verschillende manieren in om anders naar tegenslagen te kijken en uit de slachtofferrol te kruipen en jezelf te herpakken.

Want onthoudt: alles is tijdelijk, dus ook je tegenslag.

Je kunt het obstakel is de weg voor 20,00 kopen bij Bol.com. Of kijk hier naar een korte samenvatting.

Wil je meer lezen?

Check dan ook eens de beste boeken over je mindset en het stoïcisme?

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *