Marcus Aurelius overpeinzingen recensie – wat brengt dit dagboek je?

de banner voor de blog overpeinzingen recensie

Marcus Aurelius behoort tot de grootste stoïcijnen uit de geschiedenis. Dat komt doordat mensen zijn dagboek lazen, er inspiratie uithaalden en erover spraken met anderen. Moet je dit dagboek nu ook lezen?

Wie was Marcus Aurelius?

Marcus Aurelius was een Romeinse keizer die zijn gedachtes opschreef in een dagboek. Verder hing hij het stoïcisme aan en was hij een bewonderaar van Epictetus. Hierdoor is het dagboek een goede mogelijkheid om meer te leren over het stoïcisme.

Kortom: als je geïnteresseerd bent in het stoïcisme is het slim om dit dagboek te lezen.

Waaruit is het dagboek opgebouwd?

Het dagboek is opgebouwd uit de boeken die Marcus Aurelius achterliet aan de wereld. Aan het begin lees je een inleiding, en als je verder gaat lezen kom je de bekende quotes tegen en stukken waarin hij het stoïcisme vertegenwoordigd.

Is het een makkelijk dagboek om te lezen?

Ja en nee. Aan de ene kant wel, omdat het over het algemeen kleine stukjes zijn die je snel doorleest, maar aan de andere kant lees je ook soms een alinea die je soms een paar keer moet overlezen om het te begrijpen. Dit is niet erg, het is alleen geen Jip en Janneke taal.

Dat is ook niet de bedoeling geweest van de schrijver. Hij schreef in zijn dagboek met dezelfde reden als iedereen: zijn gedachten ordenen en ruimte maken voor zijn eigen filosofie. En dat is wel gelukt. Marcus Aurelius leidde het leven dat hij wou leiden. Ondanks verschillende tegenslagen en moeilijke tijden.

Je moet daarom er niet vanuit gaan dat je wel even dit dagboek doorneemt. Dat is ook de verkeerde instelling, want er valt zoveel van te leren – je moet het dagboek overpeinzingen rustig doornemen.

Je leert veel over het stoïcisme

Ondanks dat je geen handleiding krijgt voor het stoïcisme is het dagboek overpeinzingen een van de beste boeken die je kunt lezen over het stoïcisme. Alle aspecten van het stoïcisme komen er namelijk in terug, zoals het accepteren van gebeurtenissen die buiten je controle liggen.

Soms kun je niets aan de situatie veranderen, dan heeft het geen zin om boos te worden en te blijven. Dat heeft geen zin. Het is dan beter om tegen jezelf te zeggen dat het buiten je controle is, waardoor je je beter op iets kunt richten.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een goed dagboek, dat je inspireert om je leven te leiden in de geest van het stoïcisme, dan is het goed om het dagboek van Marcus Aurelius te lezen. Door dit dagboek te lezen, krijg je immers handvaten mee om een goed leven te leiden waarin je groeit en leert wat er toe doet in het leven.

We raden daarom iedereen aan om Overpeinzingen te lezen en je te verdiepen in het stoïcisme. Je gaat jezelf ontzettend persoonlijk ontwikkelen, en het lukt je om innerlijke rust te vinden tijdens lastige momenten.

Overpeinzingen is een boek dat je steeds kunt herlezen. Het is daardoor ook een goede aankoop.

Hoe kun je overpeinzingen het beste lezen?

Overpeinzingen is een dagboek, geen gewoon boek dat je in bijvoorbeeld een paar weken uitleest om daarna weer aan een volgend boek te beginnen.

Zo moet je overpeinzingen ook helemaal niet lezen. Het beste is om niet te lezen om het uit te krijgen, maar om te lezen om ervan te leren.

Als je namelijk puur het boek leest om het snel uit te hebben, sla je de lessen over die belangrijk zijn.

Daarbij kun je het boek ook je hele leven blijven lezen. Je hebt tijd genoeg.

Drie dingen die je kunt leren van overpeinzingen

Het leven is ontzettend kort

Marcus Aurelius schreef hier vaak over. We leren hiervan dat we ons niet zoveel zorgen moeten maken over dingen. Je keert sneller dan je denkt terug tot stof, en dan is het leven voorbij.

Ook verwijst Marcus Aurelius vaak naar bekende namen, die tijdens zijn leven dood waren, en al bijna vergeten waren. Met andere woorden: status is niet zo belangrijk, voor je het weet, ben je dood en is iedereen je successen bijna vergeten.

Als we dit zo schrijven, denken we ook wat een harde woorden. Aan de andere kant geeft het rust. Het toont immers aan hoe nietig alles is.

Accepteren

Het beste wat je kunt doen als iets niet zo loopt als je had gehoopt, is het accepteren. Zo geef je jezelf de kracht en rust om het te verwerken en te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Stel dat je heel boos wordt en boos blijft. Op datzelfde moment vergeet je de kansen die er ook zijn. En wat kun je eraan doen? In de meeste gevallen niets.

En als je er wel iets aan kunt veranderen, moet je aan het werk gaan om de situatie te veranderen.

Als je je voorneemt om minder leuke dingen te accepteren, schakel je over op een nieuwe instelling en groei je automatisch.

Denk aan het grotere geheel

Marcus Aurelius schrijft vaak dat je niet iets moet als het niet in lijn ligt met het universum. Een bekende uitspraak is hiervoor: ‘wat niet goed is voor de bijen is niet goed voor de korf.’

Kortom: denk ook aan anderen en niet alleen aan het geluk voor jezelf. Volgens de woorden van Marcus Aurelius houden we dan ons niet aan de natuurlijke wetten.

het universum

Tip: verdiep je in Marcus Aurelius

Lees niet alleen overpeinzingen. Ga verder en kom meer te weten over deze romeinse keizer. Je kunt immers veel leren van zijn leven.

Abonneer je daarvoor op het Youtube kanaal The Daily Stoic en bekijk alle video’s over hem.

Zo leer je namelijk:

  • een dagboek bijhouden
  • Hoe je om kunt gaan met moeilijke dagen
  • Welke gewoontes hij had
  • Welke adviezen hij voor jou heeft
  • Bekijk ook deze video om meer te leren over overpeinzingen.

Is het boek in het Nederlands te lezen?

Jazeker. Je hebt de keuze uit een engelstalige en een Nederlandstalige versie. Wat jij het fijnste vind.

Zijn er nog meer boeken geschreven door Marcus Aurelius?

Nee, hij was tijdens zijn leven niet bezig met zijn werk te publiceren. Hij was hard aan het werk. Pas na zijn dood werd zijn werk verspreid.

Leer ik ook veel over het stoïcisme?

Ondanks dat het geen hand klaar handboek is voor het stoïcisme, leer je wel veel over het stoïcisme. Bijvoorbeeld hoe Marcus Aurelius discipline vond om lastige dingen toch te doen.

Meer over mindset boeken

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *