Hoe positief denken: 10 praktische tips voor optimistische gedachten

Hoe positief denken: 10 praktische tips voor optimistische gedachten

Positief denken, iedereen kan het, maar waarschijnlijk ben je op zoek naar hulpmiddelen om de optimistische gedachten voorrang te geven. Daarvoor ben je in deze blog aan het juiste adres, want je krijgt 10 tips met een hulpmiddel.

Uitleg over deze tips positief te denken

Het zijn praktische tips. Dat betekent dat je direct aan de slag kunt aan de hand van onder andere een boek of cursus bijvoorbeeld. Zo blijf je steeds positievere gedachten trainen en verdwijnen de negatieve stromingen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is de positieve denktrein aan het rijden te houden.

Deze uitspraak laat voor me de kracht zien van positief denken:

Denk positief. Als je in een vijver bent gevallen, tast dan in je zakken of er vis in zit.

Darrell Royal

Hieruit blijk dat positiviteit altijd te vangen is.

De eerste positief denken tip: pak positieve kaarten erbij

Pak een kaart met een positieve tekst en analyseer je gedachtegang. Aangezien de tekst je stil laat staan en je denkpatronen bijstuurt. Hierdoor creëer je rust en inzichten, waardoor je ook positiever kijkt naar aspecten. Bovendien kun je elk kaartje meerdere keren gebruiken voor nieuwe denkwijzen.

Hoe kan ik beginnen met positieve kaarten

Neem de tijd om een positieve kaart te lezen, omdat je anders te gehaast gaat lezen en daarom onvoldoende leest en de zienswijze vergeet. Gebruik hiervoor deze stappen:

 • Lees de tekst

Richt je volledige aandacht op de tekst, dat lijkt een vanzelfsprekendheid, maar in deze tijd zijn we constant afgeleid door digitale prikkels, waardoor concentratie moeilijker is geworden. Maar niet onmogelijk, sluit je de af van de prikkels en lees met opperste concentratie.

 • Schrijf de inzichten op

Na het lezen van de tekst, heb je inzichten gekregen. Bijvoorbeeld over je gedrag. Wil je deze beschouwingen onthouden? Schrijf ze dan op voor een plaats in je geheugen.

 • Stel de positieve gedachten vast

Door de inzichten ga je positiever denken, observeer daarom je gedachtegang en pik de denkpatronen met een optimistisch aspect eruit door je er bewust van te zijn. 

 • Voed de positieve gedachten

Elke gedachte heeft een oorsprong en wanneer je de oorsprong weet van een gedachte, kun je eenvoudig voeding eraan geven. En daardoor groeit deze gedachte uit tot een vast denkpatroon.

Wat zijn de beste positievere kaarten?

Ik raad je deze kaartenset aan, omdat er verschillende categorieën bijzitten die een positief effect geven aan je gedachtegang. Daarnaast vormen de kaarten helpers op weg naar positief denken.

Tweede tip: begin met mindfulness

Door op een mindful manier te leven vind je rust in hectische situaties en beleef je momenten bewuster. Bovendien springt zo positief denken er bovenuit, als je daar je focus op legt. En deze zienswijze kun je trainen door oefeningen te doen.  Ik schreef mindfulness oefeningen met:

Boeken

Leer elk facet kennen door verschillende boeken. Denk hierbij aan eenvoudiger leven, minder stress hebben en afstand nemen van je gedachten en door de oefeningen maak je een verdieping bij elk boek.

Dagboek

Ontwikkel ijzersterke mindfulness houding door een dagboek bij te houden. En tijdens het maken van dagelijkse aantekeningen kijk je naar je gedrag, wordt er een ritueel opgebouwd en verwerk je feedback van anderen. Zo groeit je mindfulness al schrijvend en waarschijnlijk onbewust

Daarnaast kun je ook mindfulness oefeningen doen bij het raam

Door terug te keren bij een raam bouw je aan een betere focus, positievere gedachten en evaluatiemoment. Hieruit blijkt dat een raam de juiste plek is om je te ontwikkelen met mindfulness onder nieuwe omstandigheden. Waar ben je het liefste bezig met mindfulness?

Maar als je echt mindfulness wilt toepassen, adviseer ik je om een mindfulness cursus te volgen. Want in een cursus leer je door inspiratie, diverse oefeningen en tips om ook mindful te zijn op het werk. Kortom, je leert mindfulness door te kijken, luisteren en doen.

De derde positief denken tip: lees een boek over positiviteit

Tijdens het lezen van een positiviteitsboek krijg je handvatten aangereikt, zoals je eigen kracht te versterken. Daarnaast is het boek doorspekt met inspirerende teksten, waardoor positief denken meteen een feit is. Stel daarbij de volgende vragen:

 • Hoe kan ik meer doen met positiviteit

Je lacht en hebt energie over na het lezen van de tips bijvoorbeeld, maar als je alleen blijft lezen, komt er een moment dat de positiviteit wegglipt. Ga dus aan de slag met een activiteit waar je blij van wordt dankzij een leesmoment.

 • Wat heb ik geleerd

Je iets nieuws geleerd, het is echter de vraag of de kennis gaat gebruiken in de toekomst. Om de leerpunten te onthouden, kun je een papier pakken en opschrijven wat je hebt geleerd. Vervolgens hang je het papier op een prominente plek, ze blijf je eraan denken.

 • Hoe verander ik op een positieve wijze mijn leven?

Met zoveel positieve aspecten moet je wel iets veranderen. Analyseer je dagelijkse rituelen en wijzig negatieve gewoontes, zoals dromen uitstellen 😉 Bekijk een positief boek in de onderstaande video

De vierde tip: sleutel aan je zienswijze

Je bent de hele dag keuzes aan het maken en daarop reageer je positief of negatief. Maar je hebt de mogelijkheid om op het verloop van elke keuze en dat zit verstopt in je zienswijze. Want je kan je focussen op de kansen of beperkingen van een situatie. Als je bijvoorbeeld graag pasta wilt leren koken en tijdens de eerste poging gaat alles fout, heb je de optie om nooit meer überhaupt te denken aan het gerecht of een volgende poging te wagen. Zie je waar positief denken in schuilt?

Een positieve reactie opent de deur naar nieuwe kansen en de sleutel hierna zit in je reactie.

Hoe positief is jouw zienswijze?
Hoe positief is jouw zienswijze?

Toch snap ik dat altijd kiezen voor positiviteit lastig is. Maar zo’n houding kun je ook trainen, lees daarvoor dit boek

Happy Life 365 – De no-nonsense denkwijze voor een leuker leven – Kelly Weekers

Kijk naar de positieve aspecten door herhalende patronen te herkennen, negativiteit los te laten en te lachen in plaats van piekeren. Hierdoor onderneem je actie en krijgt de focus een andere kijkrichting, met een positieve gedachtegang als eindresultaat.

De vijfde positief denken tip: vergroot je geluk

Geluk is de motor van een positieve gedachtegang. En iedere motor heeft brandstof nodig om te blijven draaien.

Zoek daarom wat geluk voor jou betekent en voer dat in de praktijk uit. Daarbij heb je aantal eigenschappen nodig:

 • Nieuwsgierigheid

Geluk is niet eenduidig en verandert steeds. Zoek dus altijd verder voor jouw omschrijving van geluk, aangezien je interesses en tijden veranderen.

 • Doorzettingsvermogen

Omschrijving gevonden? Ga dan aan de slag wat je het liefste doet. Echter krijg je tijdens deze momenten te maken met tegenslagen, stop daarom niet met wat je doet, maar volhard met de geluk omschrijving in je hand.

 • Creativiteit

Vind nieuwe paden om bezig te blijven met wat je gelukkig maakt, zo hoef je nooit meer na te denken over brandstof voor de motor.

Wil je hulp met het zoeken naar de definitie van geluk?

Hiervoor kun je een cursus volgen waarbij je op zoek gaat geluk in jezelf en de plek waar je het meest genieten. Met andere woorden je begint aan een nieuwe periode.

De zesde tip: ken je mindset

Je mindset brengt groeikansen of stilstand. Dat komt de verschillende varianten van de mindset, namelijk groei en fixed. Wil je hierover meer weten? Ik schreef een blog met daarin een verdere uitleg en oefeningen om de groei mindset te ontwikkelen.

Stel je daarna de volgende vragen:

 • Heb ik fixed of groei mindset?’

Er bestaat geen goed antwoord op deze vraag, want als je een groei mindset hebt, versterk je growth mindset en er is een sleutel om de fixed mindset te ontgrendelen.

Wat voor mindset heb je?
Wat voor mindset heb je?
 • Kan ik volharden om doelen te realiseren?

De weg naar dromen en doelen zit vol horten en storten. Daarom is volharding belangrijk, maar vraag je daarbij wel af of je kunt volharden. Tevens kun je aspecten van volharding leren. Lees daar nu meer over.

 • Hoe ga ik om met tegenslagen?

Kies je voor positief of negatief denken? Dat is de kern van deze vraag. Als je kiest voor positiviteit is tegenslag je beste leermeester en de groei mindset je grootste vriend om negativiteit te vergeten

Wil je meer weten over het ontwikkelen van een groei mindset?

Lees dan dit boek:

Mindset – Verander je manier van denken om je doelen te behalen – Carol S Dweck

Leer stap voor stap hoe je mindset verandert en doelen behaalt, waarvan je voorheen dacht dat ze onmogelijk waren. Bovendien volg je een spoedcursus volhouden en dat is waardevolle scholing voor de rest van je leven.

De zevende positief denken tip: werk met een Positief Scheurkalender

Een geheugensteuntje voor positieve een jaarlang. Een eitje of een moeilijke taak? Wil je het in de reacties zetten als je een paar maanden verder bent. 😉

Hou het volgende lijstje bij het afscheuren van de dagen:

 • Bewaar wat je inspireert

Bepaalde teksten zullen je prikkelen om aan de slag te gaan met een doel of droom. Echter leggen de meeste zulke inspiratiemomenten achter zich en gaan verder met het dagelijkse leven. En nee je hoeft niet direct te beginnen. Berg de tekst op en stel een timer in met de reminder dat je de eens in de week het papiertje erbij moet pakken. Zo ga je vroeg of laat over tot actie.

Wat schrijf je in de kalender?
Wat schrijf je in de kalender?
 • Schrijf de afgescheurde dagen op

Koop naast een kalender ook schriftje waarin je de dagen noteert. Hiermee word je bewuster van het proces en zal de positiviteit in je gedachtegang toenemen.

 • Bespreek de teksten die in je hoofd blijven zitten

Teksten met zowel een positieve als negatieve invloed keren terug in je gedachten. Praat daarom met anderen wat de zinnen met je doen, want hun opinies brengen je verder?

Welke kalender kan ik gebruiken?

Ik raad je deze positieve kalender aan, omdat je 365 dagen lang gevoed wordt met positieve quotes en dat levert elk mens plezier op.

De achtste tip: hou een positiviteits dagboek bij

Wees voor even weer bewust van de positieve punten door ze op te schrijven., waardoor je een glimlach voelt opkomen. Bovendien zul je van oor tot oor grijnzen als je de rooskleurige gebeurtenissen terugleest.

Wat heb je nodig om goed een dagboek bij te houden?

Als eerste rust in je hoofd, aangezien elk detail je positiviteit geeft. Vervolgens een goede portie focus, want een slordig handschrift is moeilijker om te lezen. En als laatste de wil om de eerste twee punten steeds te oefenen, omdat positief denken ook praktische kanten heeft.

 Daarvoor kun je als beste dit positiviteits dagboek gebruiken

Je begint elke zin met: ik ben dankbaar voor.. Een voorzet die opgang helpt om vervolgens de kleine en grote prachtmomenten op te schrijven. Bovendien zitten hierbij verschillende hulpmiddelen, waarmee je positiviteit een boost ontvangt.

De negende positief denken: stel doelen

If you want to live a happy life, tie it to a goal, not to people or things

Albert Einstein

Een uitspraak dat laat zien waarin gelukkig zit volgens een van de briljantste mensen aller tijden.

Ga dus een doel stellen voor jezelf, dat aan deze eisen voldoet.

 • Waar je hele leven aan kunt werken

Denk zo groot dat iedereen tegen je zegt dat het onmogelijk is. Geen een doel is eenvoudig te bereiken, maar wie doorzet tovert het onmogelijke om tot iets aanraakbaars.

 • Waar anderen kunnen bijhelpen

Een life goal kun je niet in je eentje bereiken. Omring jezelf dus met mensen die je ondersteunen onderweg naar de eindbestemming.

 • Waarmee jezelf ontwikkelt

Je bereikt sneller je doelen als je stappen maakt op andere gebieden. Denk hierbij aan sporten, voeding en boeken lezen.

Welk boek kan ik het beste om mijn doelen te bereiken?

Think and Grow Rich, omdat de schrijver aan de hand van positief denken laat zien hoe je succes boekt, zoals je levensstijl veranderen en je dromen visualiseren. Het enige wat je hoeft te doen is zijn stappenplan uit te voeren.

De tiende tip: beweeg

Positief stroomt altijd door als je beweegt. Tevens is dit ook de meeste praktische tip, want ik hoeft alleen maar te zeggen tegen je: doe een activiteit waar je veel plezier en energie van krijgt.

Zo komt positief denken van zelf.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur me een bericht

Deze boeken helpen me voor een groei mindset ontwikkelen en jou zeker ook 😊

Over Ons

Over Ons

We willen onszelf iedere dag ontwikkelen. Daarom schrijven we over de mogelijkheden, zodat je vandaag groeit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *