Stoïcijnse emoties: zo zet je ze in

Stoïcijnse emoties: zo zet je ze in

Stoïcijnse emoties, ze zijn onderdeel van een gids voor het leven dat het stoïcisme is. In deze blog vertellen we je hoe je ermee begint.  

Heb ik er controle over

Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.

Epictetus

Soms is piekeren voor velen een fulltimebaan. 😉

En dat kan worden weggenomen door jezelf de vraag te stellen: heb ik er controle over? Want door een antwoord te formuleren, stap je verder in de richting van oplossingen of nieuwe gedachten.

Als het antwoord ja is

Dan is het tijd om de controle te pakken als een strenge docent, grapje. Daarentegen kun je met een paar veranderingen zelf de koers bepalen en daarbij helpen stoïcijnse emoties. Dat komt doordat je continu analyseert of je er controle overhebt door vragen te stellen, zoals:

 • Wat is de situatie?
 • Wat gebeurt er als ik positief kijk naar deze situatie?
 • Waarom denk ik hieraan?
 • Wie zou me kunnen helpen?

Door antwoorden binnen te halen, krijg je vanzelf een uitkomst in je hoofd, waarmee je direct van start gaat.

Als het antwoord nee is

Helaas zijn we geen robot met een resetknop, dus zullen we een manier moeten vinden om een vers patroon in onze gedachtegang te laten vloeien. Gelukkig zijn daarvoor een aantal strategieën. Denk hierbij aan:

 • Een wandeling maken
 • Een boek lezen
 • Gesprekken voeren over je gedachtegang
 • Mediteren
 • Een serie oppakken (voor de luie medemens onder ons)

Kortom: er liggen genoeg kansen om afleiding te vinden. Verder in deze blog maken we een verdieping in de kansen hiervoor. Zo voer je de woorden uit van een van de bekendste vaandeldragers van het stoïcisme.

De kans om stoïcijnse emoties te ontwikkelen

Wellicht weet je dat deze praktische filosofie bestaat uit 4 deugden, die samen een gids voor het leven vormen. En dat vormt de perfecte basis om je gemoedtoestand te trainen. Maak in de onderstaande video kennis met de 4 deugden en denk daarbij alvast na over hoe je ermee begint, bijvoorbeeld door je droom na te jagen, het werk van een grote denker aan te schaffen, iets voor de samenleving doen of een cursus volgen. Met andere woorden: er is ongekende informatie beschikbaar om je kennis te vergroten. We geven bovendien de ideale tip.

Vergroot je wijsheid

De beste manier om meer wijsheid op te doen, is te schrijven in een dagboek, aangezien je op een intern papier jezelf steeds beter leert kennen. Dat komt doordat je een antwoord op vragen opschrijft als:

 • Waarvoor ben ik dankbaar?
 • Wat heb ik goed gedaan vandaag?
 • Wat kan er beter?

Door dagelijks van start te gaan met zulke onderwerpen leer je steeds beter hoe je je kwaliteiten ontwikkelt. Met persoonlijke groei als gevolg.

Bovendien start je direct met een dagboek door er een te bestellen op Bol.com. We raden je het Dankbaarheidsdagboek van Vertellis Chapters aan.

Lees hier meer over de 4 deugden, of bestel een van de beste boeken over het stoïcisme

De beste manieren om het stoïcisme te beoefenen

Om je vraag over het stoïcisme te beantwoorden, schreven we over de 8 beste boeken, die je helpen om jezelf te ontwikkelen met deze filosofie.

Verder lezen?

Over Ons

Over Ons

We willen onszelf iedere dag ontwikkelen. Daarom schrijven we over de mogelijkheden, zodat je vandaag groeit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *