Stoïcijnse levenswijze: hierdoor word ik er steeds beter in

Stoïcijnse levenswijze: hierdoor word ik er steeds beter in

Een Stoïcijnse levenswijze is aan te leren. Sterker nog, je kunt m’n manieren zo overnemen, want dat is het onderwerp van deze blog.

De dagelijkse stoïcijn

Iedere dag een quote van Seneca, Marcus Aurelius of Epictetus. Dit zijn de drie bekendste stoïcijnen, doordat hun volledige werken zijn overgebleven. De dagelijkse stoïcijn helpt me om in de ochtend een citaat te lezen om vervolgens hun kennis te gebruiken in m’n leven. Een voorbeeld: een project loopt niet zoals ik hoopte. Daardoor kan ik even hardop balen, maar dat heeft weinig zin, aangezien ik er toch geen invloed op heb. En 365 citaten helpen je om beter om te gaan met zulke en andere situaties in onze drukke en onvoorspelbare wereld.

Dagboek

Een dagboek bijhouden is een groot probleem kleiner maken of de toestroom aan denkbeelden ordenen, want je zoomt tijdens het schrijven steeds verder uit en verdunt daarbij je gedachtegang op het papier. Hierdoor denk je na het zetten van het laatste leesteken: heb ik me hier zo druk over gemaakt? Bovendien zie je daarna ook een oplossing, waardoor je meteen verder kan. Wil je weten hoe je een dagboek begint op een stoïcijnse levenswijze? Marcus Aurelius geeft 7 strategieën als suggestie.

Wanneer ga je een dagboek bijhouden?

De 4 deugden

Waarom is een stoïcijnse levenswijze aantrekkelijk? Omdat het is een gids voor het leven is, die onder andere bestaat uit 4 deugden: wijsheid, zelfbeheersing, moed en gerechtvaardigdheid. Het zijn vastigheden waarmee je verder groeit als mens. Zoals een sporter op maandag dezelfde oefeningen doet, een kind dat eerst met zijwieltjes fietst en een kapitein dat altijd loert op zijn kompas. Daarbij zijn de aspecten nooit voltooid, omdat je altijd twee deugden met elkaar combineert op een nieuw terrein om jezelf te ontwikkelen. Denk hierbij aan de moed verzamelen om mensen te vertellen over jouw bedrijfsidee op een elevator pitch bijeenkomst.

Nieuwe mensen leren kennen

Hiervoor gebruik ik het boek Stoïcijns leven. Dat komt doordat er diverse mensen worden beschreven uit de ontwikkeling van de stoïcijnse levenswijze. Dat betekent de oprichter, de opvolgers, de eerste dwarsdenker en hun gelijken met hetzelfde gedachtegoed. Zo leer je de filosofie steeds beter kennen, aangezien iedere stroming ontstaat in verschillende fases en personen en daaruit haal je inspiratie om je eigen stoïcijnse levenswijze te scheppen. Dat is namelijk de les uit het boek: iedereen voegde een unieke smaak aan de overtuigingen. Daarnaast raak je geïnspireerd door een of twee personages, met een prachtig onderzoek als gevolg.

Ego is de vijand

Over het algemeen is dit de regel: succes zorgt voor arrogantie en mislukkingen voor onzekerheid en beiden zijn niet waar. Winston Churchill zei daarover:

Succes is niet definitief, mislukking is niet fataal: het is de moed om door te gaan die telt.

Winston Churchill

Daarbij vertelt het werk uit Ego is de vijand: behoud je gemoedstoestand altijd in evenwicht, aangezien je hiermee continu het goeie doet, zonder te zweven of jezelf in een kleinere positie te brengen. Bekijk een samenvatting van de schrijver over de drie delen in de onderstaande video.

Dit boek opende m’n ogen

Als je me een jaar geleden vroeg: wat vind je van obstakel?  Zou je een antwoord krijgen met daarin een uitleg om obstakels te vermijden, maar het grappige is dat moeilijkheden de route vormen, blijkt uit de titel: Het obstakel is de weg.

Want een moeilijkheid sterkt ons, laat ons groeien en overhandigt ons meer inzichten, dus waarom zouden we ervan weg rennen als daar ongekende kansen liggen? Hiervoor moeten we onze denkwijze veranderen en daarvoor zijn de verhalen belangrijk. Ze tonen aan hoe tegenspoed leidt tot kracht. Amelia Earhart is daarvan een schitterende illustratie. Hierbij hoort de volgende uitspraak

Amor Fati

Amor Fati betekent liefde voor het lot, wat er ook gebeurt, dus niet als het ons alleen uitkomt. 😉

Zoals jarenlang trainen op te schitteren op de Olympische Spelen en in een fractie van een seconde gaat het mis, de kans op een medaille is over. Hierdoor zijn er twee opties: in het negatieve duiken of positieve punten benoemen en zeggen: hier groei ik van. De laatste is het effectiefst, omdat je hiermee opties aangrijpt om te leren voor de volgende ronde. Met andere woorden: klagen brengt je achteruitgang, terwijl een optimistische blik de potentie alvast op de schouders aantikt.

Memonto mori

Dat houdt in: herinner jezelf aan de sterfelijkheid. Ja, op een dag is het klaar dan zijn je dagen geteld. Hierin zit de tip om direct ergens mee van start te gaan met de mooie kanten van het leven: reizen over de wereld, afspreken met vrienden, een musea bezoeken, een cursus volgen en een hobby oppakken. Daarover sprak Marcus Aurelius deze woorden:

Leef niet alsof je nog duizenden jaren voor je hebt. Het noodlot zit je op de hielen. Neem het er goed van zolang leven en kracht tot je beschikking staan.

Marcus Aurelius

De serie Over Mijn Lijk is een hard gelach over de voorspellingen dat onze generaties heel oud wordt. Volg dus het advies van de Romeinse keizer.

Instagram

Wellicht het grootste voordeel van de huidige tijd. Aangezien we nu met een paar drukken op een beeldscherm bij de gewenste informatie zitten. Ik gebruik het Instagramaccount Stoic Reflections om inzichten te ontvangen uit de woorden van grote denkers als Johann Wolfgang von Goethe en Albert Einstein. Anders gezegd: je tankt brandstof tijdens het lezen van hun zinnen.

Hoe vul je een stoïcijnse levenswijze in? Laat het weten in de reacties.

De beste manieren om het stoïcisme te beoefenen

Om je vraag over het stoïcisme te beantwoorden, schreven we over de 8 beste boeken, die je helpen om jezelf te ontwikkelen met deze filosofie.

Verder lezen?

Over Ons

Over Ons

We willen onszelf iedere dag ontwikkelen. Daarom schrijven we over de mogelijkheden, zodat je vandaag groeit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *