Stoïcijnse mindset: waarom de boeken van Ryan Holiday daarvoor nodig is

Stoïcijnse mindset: waarom de boeken van Ryan Holiday daarvoor nodig is

Een stoïcijnse mindset aannemen is tegenwoordig makkelijk, aangezien de auteur Ryan Holiday meerdere praktische boeken schreef over deze filosofie. In deze blog belichten we hoe je een stoïcijn wordt dankzij dit werk.

Ego is de vijand

Stel, je doet mee aan een schaatswedstrijd en je ligt de gehele race vierde, maar vlak voor de finish valt de nummer drie op het ijs, waardoor je een medaille pakt. Uiteraard juich je, want je deelt mee in de prijzenregen, met als gevolg dat je trotser bent geworden op je schaatsvaardigheden en dit is de essentie van Ego is de vijand. Want als de tegenstander bleef staan op het ijs was je als vierde geëindigd en had je wellicht getwijfeld over je snelheid, tactisch vermogen of conditie. Dus laat je ego niet groeien of dalen na een uitkomst. Hiervoor is nieuwsgierigheid het beste antwoord, aangezien je daardoor blijft onderzoeken wat je beter kunt doen na een klinkende zege, gemakkelijke presentatie op je werk, afwijzing na een sollicitatieprocedure, het niet halen van je doelen. Dit citaat van Seneca sluit daarop goed aan.

Wijsheid is een beetje minder treuren om het verleden, een beetje minder hopen op de toekomst, en een beetje meer het heden liefhebben.

Seneca

De dagelijkse stoïcijn

Ook al lopen de bedenkers van de stoïcijnse mindset al duizenden jaren niet meer rond over de wereld, hun gedachtegoed vind je door verschillende quotes terug in je eigen leven. Daarbij geven de auteurs tips hoe je de citaten vertaald naar het dagelijks leven. Zoals niet direct reageren op een situatie, maar eerst afvragen of het slimmer is om bijvoorbeeld geen mening te hebben, omdat daarvoor ook de mogelijkheid is. Ja, eveneens in dit tijdperk waar de opinies over elkaar heen struikelen. Meld je daarbij aan voor de dagelijkse e-mail van de Daily Stoic, waarmee je continu traint aan sterkere denkbeelden. Daarbij lees je De dagelijkse stoïcijn ieder jaar weer om de wijze lessen beter te begrijpen.

Wat ga je dagelijks doen?
Wat ga je dagelijks doen?

In de stilte ligt het antwoord

Denk eens na, wanneer had je voor het laatst een moment van stilte zonder dat je smartphone een melding gaf van de nieuwste appberichten? Grote kans dat een antwoord achterwege blijft. Jammer, want een prikkelloze situatie brengt nieuwe inzichten op meerdere vlakken. Denk hierbij aan creatieve ideeën om een feest te organiseren of een wandelroute uit stippelen. Om stilheid te bereiken, beschrijft Holiday uiteenlopende manieren, die grootheden als Winston Churchill toepast.

Dit is bovendien ook het eerste boek dat ik las van Ryan Holiday en ik was direct geïnspireerd, want de gewoontes die beroemheden hadden in onder andere oorlogstijd tonen aan hoe op het eerste oog eenvoudige activiteiten bijdragen aan een veerkrachtiger mentale gezondheid. Daarbij is het zo beschreven dat de lezer meteen de deur uit kan lopen om meer stilte toe te laten op dagelijkse basis. Met andere woorden: een stoïcijnse mindset groeit bij gewoontes die we soms eens doen, maar waaraan historische figuren vasthielden om externe prikkels buiten de deur te houden.

The Daily Stoic Journal

Net zoals bij het beter worden in bijvoorbeeld autorijden, is het belangrijk om veel te oefenen met herhalen van stoïcijnse mindset, aangezien je niet in een paar dagen nieuwe gedachtenpatronen genereert, waarop je verder vaart. Daarentegen zul je meerdere jaren iedere dag moeten reflecteren op je gedachtegang. Een paar voorbeelden om altijd met inspiratie te zitten voor het dagboek:

Van alles houden wat er gebeurt

Je mist een trein, je partner beëindigt de relatie, je wordt ontslagen, je stelt constant je dromen uit of zit verslaat achter de netflix serie. Wat er ook gebeurt, houd ervan, aangezien het je helpt om beter te worden (hier komen we straks op terug bij het volgende boek). Dit principe heet Amor Fati, maak kennis met de kracht daarvan in deze video.

Twee oren en een mond voor een reden

De meeste mensen zijn het liefst meer aan het woord dan dat ze luisteren. Echter leer je hiervan niets, omdat de meningen op de herhaalstand gaan en daardoor daalt de kwaliteit van de gesprekken. Kortom: luister met net zoveel passie als je spreekt over een onderwerp.

Analyseer jezelf

Dit is de kracht van een dagboek bijhouden. Hierdoor zie je namelijk hoe je jezelf kunt veranderen op een positieve manier door situaties te beschrijven.  

Wat schrijf je op in een dagboek?
Wat schrijf je op in een dagboek?

Het obstakel is de weg

Het liefst behalen we onze doelen door om de hoek van de straat te rennen en het eindpunt vast te grijpen. En wanneer dat streven onhaalbaar blijkt, sluit de meerderheid de ogen voor het streven. Vaak omdat het te veel moeite kost. In Het obstakel is de weg lees je hoe een kleine meerderheid een moeilijkheid zag als een kans om zichzelf te tillen richting een hoger niveau om vervolgens continu verder te groeien. De les hierdoor: er schuilt altijd een mogelijkheid in het moeilijke.

De verhalen zijn erg inspirerend en verklaren bovendien waarom de een wel slaagt in het bereiken van een doelstelling en de ander niet: de situatie bekijken op een positieve manier, met een stijging aan doorzettingsvermogen, creativiteit en toewijding als gevolg.

Daarbij telt het werk drie delen, waarmee je haast barrières gaat omarmen 😉

In de onderstaande video verteld Ryan Holiday een samenvatting over het boek.

De beste manieren om het stoïcisme te beoefenen

Om je vraag over het stoïcisme te beantwoorden, schreven we over de 8 beste boeken, die je helpen om jezelf te ontwikkelen met deze filosofie.

Leer meer:

Over Ons

Over Ons

We willen onszelf iedere dag ontwikkelen. Daarom schrijven we over de mogelijkheden, zodat je vandaag groeit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *