Stoïcijnse oefeningen: begin hiermee

Stoïcijnse oefeningen: begin hiermee

Amor Fati, dat zijn in onze ogen de stoïcijnse oefeningen, aangezien je tegenslagen ombuigt om kansen. Hierdoor groei je als persoon. We laten zien hoe je dit doet.

Wat is Amor Fati?

Kort gezegd: liefde voor het lot. Wij mensen kennen liever voorspoed door op gewicht te blijven, de regen te omzeilen, een stapavond op tijd beëindigen en op een e-bike te stappen. Maar helaas werkt het leven geen script af. Want er ontstaan vreselijke ziektes, geliefden begraven hun liefde en contracten liggen in de prullenbak. Echter bestaan er twee mogelijkheden om hiernaar te kijken: balen dat het gebeurt of leerkansen stoppen. Leer in de onderstaande video hoe Friedrich Nietzsche op een inspirerende manier hierover dacht:

Je wordt beter

Laten we eerlijk zijn: tegenslagen zijn goudmijnen, want we ontvangen meer informatie, vinden sterkere creativiteit en bouwen aan een sterkere veerkracht en daardoor innoveren we voor een vervolg.

Bovendien schreef de Duitse filosoof prachtige brieven over de positieve impact van tegenspoed waarin hij het vergelijk aanhaalde met bomen: een zwakke boom valt om in een storm, terwijl een sterkere tegenspeler er betere wortels doorkweekt. Kortom: er ligt een keuze om in de moeilijkheden om te reageren.

Kansen

Leuk gezegd, maar ik wil succesboeken denk je nu waarschijnlijk. Daarop stellen we deze vraag:

 Wil je een klein succesje boeken op dit moment of een grote klapper verwelkomen in de toekomst?

Het laatste brengt je een langere aanlooptijd en een stroom aan pluspunten. Vergeet bovendien niet je meer leert van tegenslagen, dan van huldigingen. Omdat zoeken naar de nieuwe weg dan een vereiste is. De quote: Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better van Samuel Beckett is daarvan het startschot

Of zoals Albert Einstein concludeerde:

Failure is success in progress.

Albert Einstein

Uiteindelijk zitten de winnaars aan je tafel.

Het obstakel is de weg

Gelukkig hebben we Ryan Holiday die de filosofie uitlegt in diverse boeken. Zijn boek Het obstakel is de weg is de meest gevierde.

Niet zo gek, aangezien de verhalen gaan over personen, die stoicijnse oefeningen in de praktijk brachten door simpel weg niet op te geven. John D. Rockefeller is een van hen, dankzij een onverslaanbare discipline. Dat betekent altijd rustig blijven in een markt waar een daling de trend is, aangezien je daar als investeerder het meest verdiend wanneer de rest wil vertrekken uit de aandelenmarkt. Wil je meer over dit weten over dit boek?  Het obstakel is de weg behoort bovendien tot de 8 beste boeken over het stoïcisme.

Andere voorbeelden

Het YouTube kanaal Inspire Yourself gaat over beroemdheden die een lange struggle meemaakte om vervolgens de top van hun wereld te bereiken. Daarbij is het een uiteenlopend stel. Denk hierbij aan:

Ronaldo, Lady Gaga, Mozart, Stephen Hawking en Charles Darwin. Ze beoefenden eveneens stoïcijnse oefeningen, aangezien de hoofdpersonen dezelfde boodschap vertegenwoordigen:

Met opgeven behaal je niets, dus werk continu verder, want je dromen zijn daarvoor te groot en de obstakels vormen de loopstenen richting je aankomende succes. Met andere woorden: neem een kijkje.

Uithoudingsvermogen

If It’s Endurable, Then Endure It. Stop Complaining.

Marcus Aurelius

Zonder uithoudingsvermogen geen stoïcijnse oefeningen.

Dat komt doordat onze grootste dromen ver weg liggen, waardoor we jaren bezig zijn om het streven te grijpen.

We kneden daarnaast door de tijdspanne een toewijding waar alleen monniken over mee kunnen praten. En dat is de essentie, aangezien toewijding een uithoudingsvermogen oplevert, waarmee iedere tegenspoed verdwijnt in de laatste rijen van een positieve gedachtegang. Nog een aanrader zit ook in het overzicht van de beste boeken. De romeinse keizer hield een dagboek bij waaruit de huidige generaties veel inspiratie halen.

Verander je mindset

We kunnen niet een paar stoicijnse oefeningen doen om vervolgens nieuwe denkbeelden binnen te laten treden.

Wat we daarentegen wel kunnen, is onze mindset langzaam te veranderen aan de hand van gewoontes:

  • Koud douchen
  • Een dagelijkse wandeling maken
  • Schaken leren
  • Stoppen met een ongezonde hobby’s

En dagelijkse doelen afvinken. Daarmee bedoelen we kleinere taken als: eerder opstaan, je bed opmaken, op tijd vertrekken, zelf koken en geld besparen of investeren. Daardoor ontwikkel je nieuwe denkgewoontes en wordt je leven makkelijker en daarna ook succesvoller. Stel om te beginnen het doel om vandaag je smartphone op te bergen.

Train de woorden

Waarom winnen sommige sportteams jarenlang alle prijzen? Door een ritme consistent te trainen, met automatismen als gevolg.

Daarnaast zijn er talloze opties om Amor Fati te zeggen in het dagelijks leven. er valt namelijk een hoop te balen 😉

Enkele voorbeelden:

  • Wanneer het begint te regenen
  • Je net een trein mist
  • Iemand zich misdraagt tegenover je
  • Een vriend een afspraak afzegt, waarop je je verheugde.
  • Je favoriete team verliest in de laatste minuut

Neem dit principe mee en je staat anders in het leven, waaruit progressie vloeit.

De beste manieren om het stoïcisme te beoefenen

Om je vraag over het stoïcisme te beantwoorden, schreven we over de 8 beste boeken, die je helpen om jezelf te ontwikkelen met deze filosofie.

Verder lezen?

Over Ons

Over Ons

We willen onszelf iedere dag ontwikkelen. Daarom schrijven we over de mogelijkheden, zodat je vandaag groeit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *