Stoïcisme cursus: dit ga je leren in onze lessen

Stoïcisme cursus: dit ga je leren in onze lessen

Terwijl je deze blog leest, werken we aan onze praktisch stoïcisme cursus of staat de lesstof online. In dat geval zie je twee oranje knoppen waarmee je de colleges volgt. We vertellen je nu alvast de inhoud van lessen.

Waarom maken we een stoïcisme cursus?

Deze filosofische stroming is praktisch en daardoor leer je direct. Dat komt doordat we de quotes van de drie bekende Stoa Seneca, Epictetus en Marcus Aurelius vertaalden naar oefeningen. Zo word je meteen een beetje stoïcijns. De cursus kost 49 euro en bovendien krijg je met een aankoop levenslang toegang tot de informatie.

De essentie

Wat is het stoïcisme? Waarschijnlijk speelde deze vraag door je hoofd? Daarom geven we daarop antwoord. De kern van dit denkgoed zit in het volgende: de wereld om ons heen is niet veranderbaar, maar de manier waarop we naar de wereld kijken wel.

 Een paar voorbeelden:

  1. Je mist net de trein, hierdoor denk je: nu kom ik te laat in de les of op m’n werk. De dag is al voorbij. Of je zegt tegen jezelf: dit is de perfecte kans om in alle rust alvast te beginnen.
  2. Je maakt een wandeling en ziet meerdere plastic flesjes naast de weg liggen. Met als gevolg dat daardoor de aarde meer moeite moet doen om zich te reguleren. Je besluit om de spullen om te ruimen en daardoor moeder natuur een handje te helpen.
  3. Je rijdt al jaren rond in een mooie auto, alleen vind je het voertuig te oud en wil je een nieuwe. Daardoor voel je even ongelukkig, maar je besluit om het voertuig te behouden, omdat het je meer geluk oplevert.
  4. Je dwaalt al jaren een grote droom door je gedachtegang. Maar je durft streven niet te volgen, totdat je concludeert: dit moet ik doen.

Dit bovenstaande voorbeelden, komen voort uit de vier deugden: wijsheid, moed, matigheid, gerechtigheid. Hierom een opdracht: plaats elke illustratie bij een deugd. 

Wat vertellen de stoa ons

De drie heren komen uit verschillende klassen. Hieruit ontstaat de boodschap: iedereen kan Stoïcisme cursus bijwonen. Want Senca was een schrijver, Epictetus werd geboren als een slaaf en Marcus Aurelius gaf leiding aan het Romeinse Rijk. Waar tegenwoordig 90% van de filosofie studenten uit een welvarend milieu komt en daarmee de kans krijgt om te studeren, is deze way of life voor elk mens beschikbaar.

De kracht

We laten je graag de onderstaande video zien. Aangezien je de kracht spot van een nieuwe manier van kijken naar situaties. Anders gezegd: je neemt overal kansen waar, in plaats van teleurstellingen of mislukkingen.

Dit heet Amor Fati. En Amor Fati betekent houden van wat er gebeurt, omdat je er beter van wordt als mens.

Dus als je baas een fantastische opdracht aan een ander geeft, spreek je de woorden Amor Fati uit: ik laat me hierdoor niet stoppen, daarentegen gebruik ik dit moment om mezelf te verbeteren en de volgende opdracht binnen te halen.

Kortom: tegenslagen vormen de perfecte manier om te groeien als mens

 Als laatste geven we 3 redenen om de Stoïcisme cursus te kopen:

Vragen

In elke les beantwoord je een vraag, waarmee je tweeledig kennis opdoet. Namelijk: over de filosofie en hoe je daarmee omgaat.

Daardoor kun je verder bouwen aan een leven als stoïcijn. Je vraagt jezelf bijvoorbeeld af:

Heb ik controle over deze situatie?

 Zo ja, dan onderneem je actie om de situatie te veranderen. En wanneer er een nee uit de bus rolt, hoef je verder geen zorgen te maken en richt je je aandacht op een andere zaak.

Welke vraag zou je graag willen stellen?
Welke vraag zou je graag willen stellen?

Inzichten

Tijdens de lessen, kom je steeds meer over jezelf te weten. Denk hierbij aan hoe je omgaat met tegenslagen, waarop je je aandacht legt en nieuwsgierig bent en de wereld verder helpt. Kortom: je begint een stoïcijnse levenswijze op jouw manier. Dat komt doordat je citaten van wijze heren vertaald in je eigen leven. Met als gevolg dat je bijvoorbeeld je droom achternagaat, omdat een quote je triggert om niet langer te wachten, maar het doel met beide handen vast te grijpen en op moeilijke momenten Amor Fati uit te spreken. Welk inzicht zou je graag willen opdoen?

Checklist

Tijdens de laatste les stel je een checklist, waardoor je dagelijks de deugden beter uitvoert. Op de checklist prijst bijvoorbeeld de vraag: ben ik een goed mens vandaag geweest? En wat je daarop gaat antwoorden, ontstaat gaandeweg een college over de deugd gerechtigheid, dus je stopt nooit met wijzer worden. 

De beste manieren om het stoïcisme te beoefenen

Om je vraag over het stoïcisme te beantwoorden, schreven we over de 8 beste boeken, die je helpen om jezelf te ontwikkelen met deze filosofie.

Verder lezen?

Over Ons

Over Ons

We willen onszelf iedere dag ontwikkelen. Daarom schrijven we over de mogelijkheden, zodat je vandaag groeit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *