Stoïcisme voor beginners: zo start je het beste

Een man begint met surfen

Er is (nog) weinig geschreven over hoe beginners zich wegwijs kunnen maken met het stoïcisme. Ik weet hoe het is om te starten met het stoïcisme met weinig kennis.  Ik zou deze opzet gebruiken als ik opnieuw me zou verdiepen in deze filosofie.

Er bestaat geen stappenplan

Mensen die willen starten met het stoïcisme moeten alles zelf ontdekken. Tuurlijk kunnen ze boeken lezen, oefeningen doen of aan hun stoïcijnse mindset werken, het gaat toch sneller als iemand met kennis van zaken uitlegt hoe het moet.

In deze opzet leer je dat het stoïcisme geen andere aanpak kent dan als je met iets anders begint, van wie je veel kunt leren en hoe je leeft als een stoïcijn.

Kleine stappen zetten

Het liefst willen we meteen van alles doen. Alles weten over het stoïcisme, meerdere dingen tegelijk oppakken en in een week een expert worden. Dit tempo houd je niet vol, omdat je nog geen manier hebt ontwikkeld om je kennis over het stoïcisme consistent uit te breiden. Daar gaan we aan werken. Maar eerst zetten we kleine stapjes, zoals het kopen van een boek om de stoïcijnse werkwijze te leren kennen.

Rejoice in small things and they will continue to grow.

Slaven Vujic

Volg Ryan Holiday

Ryan Holiday is een Amerikaanse auteur en een van de bekendste vertellers van het stoïcisme. Hij schreef bestsellers zoals Het obstakel is de weg en In de stilte ligt het antwoord. Daarnaast geeft Holiday veel gratis informatie weg op zijn platform The Daily Stoic. Dit platform is voor beginners erg handig, doordat je een uitlegvideo bekijkt, een nieuwbrief leest of luistert naar een gesprek. Hij weet de informatie zo te verpakken dat je het thuis rustig zelf doet.

Ik vind dat er geen betere methode bestaat om te beginnen met het stoïcisme. Dit is geen stappenplan, maar stap 1 zou zijn: lees of bekijk het werk van Ryan Holiday.

Denk als een stoïcijn

Als je een stoïcijn wilt worden, moet je een andere denkwijze aannemen. Een stoïcijn kijkt immers anders naar de wereld.

Hij laat zich opslokken door gebeurtenissen. Bijvoorbeeld een crisis. Maar analyseert van een afstandje hoe de situatie is en denkt daar autonoom over. Zo’n gedachte kan zijn: ik moet m’n bed uitkomen omdat ik anders het leven aan me voorbij laat trekken.

De meeste mensen zullen zich nog eens lekker omdraaien of nemen het nieuws door op de smartphone. Een stoïcijn had niet verkeerd gestaan in het Think Different spotje van Apple.

Doe als een stoïcijn

Stoïcijnen zijn naast denkers ook doeners. Ze handelen vanuit de principes die ze bedacht hebben. Het gedrag zal afwijken van de rest, denk aan het op zoeken van moeilijkheden om daar lessen uit te trekken of totaal rustig zijn als de mensen om je heen balen van het weer.

Je moet wel volledig achter deze opvatting staan. We zijn immers groepsdieren en willen graag bij de groep horen. Er is lef nodig om van het groepsdenken af te stappen. Het is wel de vereiste om te groeien in het stoïcisme.

Oefenen

Een master in het stoïcisme worden, vergt ook veel oefening. Onophoudelijke oefening. De meest praktische oefening zijn het denken en doen als een stoïcijn. Dat moet je elke dag doen.

Deze oefeningen gaan altijd door, want je kunt continu je denk- en handelwijze verbeteren. Dit is leuk. Je zal merken dat je leven op een positieve manier veranderd als je stoïcijns gedrag vertoont.

In de video hieronder leer je hoe je zowel denkt als doet als een stoïcijn.

Ook de bekende stoïcijnse filosofen waren niet vanaf dag 1 de grootheden die ze tegenwoordig zijn. Daar gaat tijd overheen. Oefenen is de brug tussen het nu en de toekomst.

Vind inspiratie

De mensen die zich persoonlijk willen ontwikkelen, hebben het stoïcisme in hun hart gesloten. Hierdoor is er veel inspiratie te vinden. Mensen houden een dagboek bij, gaan tot het maximale en denken anders over dingen na.

Deze mensen zijn voor jou belangrijk. Je mag namelijk zelf bepalen hoe je het stoïcisme vormgeeft in jouw leven. Tuurlijk zijn er begrippen. Maar je bepaalt zelf wat je er wel of niet meedoet. Geen leven is gelijk.

Maar om je eigen weg te creëren, heb je voorbeelden nodig, zoals Captain Sinbad

Maak een gewoonte van het stoïcisme

Niets groeit als je er geen gewoonte van maakt.

Een gewoonte is een handeling die je elke dag uitvoert. Het maakt niet uit hoe klein deze gewoonte is. Als je het maar doet. De beste gewoontes gaan automatisch. Voor de een is dat in een dagboek schrijven en voor de ander is dat een boek lezen.

Zoek wat jouw automatismen zijn en koppel ze aan het stoïcisme. Je hebt jezelf een dienst bewezen door deze spier te trainen.

Op gegeven moment is de spier sterk genoeg geworden en is het onderdeel van jouw identiteit.

Lees Meditations

Meditations is het dagboek van Marcus Aurelius. Er is ook een Nederlandse editie. Dit boek is verreweg het bekendste stoïcijnse werk, doordat het met wijsheid is doorweven.

Het is zeker een aanrader voor beginners door de verschillende levenslessen. Deze levenslessen kun je ook uit een video halen.

Vroeg opstaan

Een stoïcijn laat de dag niet zomaar aan zich voorbijgaan. Hij plant de dag zodat hij beter kan worden op een bepaald vlak. Bijvoorbeeld het hardlopen.

 Hier heb je de meeste tijd voor vroeg in de morgen (rond 5/6 uur). De rest ligt nog te slapen en je afspraken zijn pas later op de dag.

Met andere woorden: wil je het maximale halen uit je dag? Sta dan vroeg op.

Stop niet

De mensen die heel goed worden in het stoïcisme delen een eigenschap: ze stoppen nooit met leren. Ondanks dat er ook andere zaken in hun leven spelen, ze liever andere dingen doen of geen zin hebben.

Er elke dag mee bezig zijn, helpt hierbij – na gemiddeld 30 dagen werk je op de automatische piloot.

Tuurlijk mag je weleens een dag overslaan. Waar het omgaat, is dat je niet stopt met het leren.

Door te leren, verander je je leven. Daarom is het ook goed dat je wilt starten met het stoïcisme. 💪

Is er school voor het stoïcisme in Nederland?

Nee die is er niet. Wel zijn er cursussen die je kunt volgen. Ik zit er daarnaast aan te denken om een stoïcisme community op te richten. Vind je dit een goed idee? Laat het weten in de reacties.

Wanneer ben ik goed in het stoïcisme?

Als je de principes voldoende eigen hebt gemaakt. Let op: het is geen wedstrijd. Iedereen doet het op zijn of haar eigen tempo.

Wat is een nadeel van het stoïcisme?

Ik vind het een nadeel dat er geen stappenplan is om het stoïcisme te verweven in je leven. De enige optie is een cursus volgen, maar dan moet je het op gegeven moment ook zelf doen.

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *