The Daily Stoic recensie – een goed hulpmiddel?

de banner voor de blog the daily stoic recensie

Als je een boek over het stoïcisme zoekt, kom je snel uit bij The Daily Stoic. Want het is een boek dat je iedere dag een wijsheid meegeeft. We kijken in deze recensie naar de kracht van dit boek, en of je het ook moet kopen.

Waar gaat The Daily Stoic over?

The Daily Stoic is samengesteld door Ryan Holiday en Stephen Hanselman. al wordt de laatst genoemde een beetje vergeten. Dit komt ook omdat Ryan Holiday verreweg de bekendste naam is.

De twee auteurs haalden voor hun boek inspiratie uit de quotes van Marcus Aurelius, Seneca en Epictetus.

Deze drie mannen waren naast grote stoïcijnen ook goede schrijvers. Hun werk wordt nog steeds (na duizenden jaren na hun dood) nog veel gelezen.

Het grappige is dat je hun quotes keer op keer kan lezen. Je leert er immers steeds weer van. Bijvoorbeeld hoe je tegen de wereld moet aankijken, en niet in de stress moet schieten in bepaalde situaties.

We hadden het laatst met een bekende over The Daily Stoic. Ze bladerde even door het boek, las een quote en was geïnspireerd. Ze vroeg of we een foto van het boek wilde maken, en die vervolgens naar haar door wilden sturen. Dit doen we natuurlijk graag als liefhebbers van het stoïcisme. 😉

de voorkant van het boek The Daily Stoic

Hoe is The Daily Stoic opgebouwd?

The Daily Stoic is opgebouwd uit 365 quotes van de drie mannen die we zonet noemden, en andere stoïcijnen.

Je leest eerst een quote en daarna lees je de uitleg van de schrijvers. Ze beschrijven wat je van deze wijsheid kunt leren, en hoe je het moet toepassen. Stoïcisme is een prachtige filosofie, maar het is aan de andere kant ook lastig om het te begrijpen. Daarom is het prettig als een expert tekst en uitleg geeft.

Een quote ziet er daardoor zo uit:

een quote en uitleg in het boek The Daily Stoic

Verder kent iedere maand een thema. Deze thema’s zijn, die inspelen op een bepaalde discipline:

  • perceptie
  • Actie
  • Wil

Bij deze thema’s horen ook subonderwerpen waardoor je heel veel leert over deze onderwerpen.

Het is daardoor een van de beste boeken om te lezen over het stoïcisme.

Het enige nadeel vinden we echter dat je veel zelf moet doen. Het is natuurlijk leuk om een inspirerende quote te lezen. Er uitvoering aan geven is natuurlijk een tweede.

We vinden dat je The Daily Stoic moet lezen, maar wees je er wel van bewust dat jezelf ook aan de bak moet om er wat van te maken.

Zo halen wij het meeste uit The Daily stoic:

We lezen dagelijks een quote

Het werkt niet om eens in de zoveel tijd een quote te lezen. Als je beter in het stoïcisme wilt worden, moet je er iedere dag mee bezig zijn.

Dit kun je heel makkelijk doen met dit boek. Lees bijvoorbeeld tijdens het ontbijt een quote om je dagelijkse portie al binnen te krijgen.

We gaan ermee aan de slag

Je wordt nooit ergens goed in als het alleen blijft bij de theorie. Als we lezen dat we vaker moeten oefenen, dan doen we dit.

Door veel te oefenen, worden we beter en plukken we steeds meer de vruchten van het stoïcisme.

We reflecteren

Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

Deze prachtige quote van Albert Einstein laat zien dat je steeds nieuwe dingen moet proberen om er een succes van te maken.

Hiervoor kijken we regelmatig naar hoe we leren dankzij the daily stoic – waar zitten de verbeterpunten? En hoe gaan we onszelf verbeteren?

Kortom: The Daily Stoic is voor ons de gids om te groeien.

Het is een wat uitgebreide recensie geworden. We hopen dat je er inspiratie uithaalt. Er is ook een Nederlandse versie: de dagelijkse stoïcijn.

Verder lezen over boeken

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *