7 tips voor een positieve mindset – haal meer kracht uit je denkwijze

de banner voor de blog over 7 tips voor een positieve mindset

Een positieve mindset levert je zoveel meer op dan een negatieve. Hoe krijg je een positieve mindset? Deze 7 tips helpen je vandaag nog.

1: accepteer het verleden

Veel negatieve gedachten komen door het verleden. Denk daarbij aan gedachten als ‘had ik dat maar gedaan’, ‘waarom ik’, ‘ik maakte toen zoveel fouten.’

In ieders verleden gaan er dingen mis. Daarvoor ben je immers mens. Wat niet in ieders leven gebeurt, is dat mensen het verleden meedragen op hun rug als een zak stenen. Dat levert je immers niets op.

Het enige wat je nu hebt is het nu. Focus je daarop, weet dat je alles kunt bereiken en dat je de verantwoordelijkheid om uit de slachtoffer te stappen.

Hoe kan ik het verleden accepteren?

Wees ten eerste lief voor jezelf. Het heeft geen zin om hard te zijn. Het is gebeurt. We gaan verder. De toekomst is onvoorspelbaar, er wacht zoveel moois op je.

Als je lief bent voor jezelf lukt het je om minder balend te kijken naar het verleden, maar berusting. Je gaat er ook niet meer naar terug.

2: vind de rust in jezelf

Our life is what our thoughts make it.

Stel je hebt een baan die je helemaal niet leuk vind. Je moet er iedere dag heen, en als de wekker gaat, kom je al zuchtend je bed uit.

Dit is geen positieve mindset. Het is eerder een onrustige mindset, aangezien je naar je werk gaat met tegenzin. Daar heeft niemand iets aan.

Je moet het daarom omdraaien en positiever gaan denken over deze baan, want door deze baan heb je een kans om geld te verdienen, je persoonlijk te ontwikkelen en doe je mee in de maatschappij. Ook al zijn de taken die je soms moet doen niet de leukste.

Je kunt er altijd voor kiezen om rust te vinden in jezelf. Deze video gaat hierover:

Hoe kan ik de rust vinden?

Je hebt de controle over jezelf. Je bent immers geen pop die aan een draadje van iemand anders vast zit.

Als je dit weet, kun je er altijd voor kiezen om rustig te blijven. Zelfs als je baas niet zo vriendelijk is.

Als je op zulke momenten de rust kunt vinden, ligt een positieve mindset voor het oprapen.

3: zet altijd door

Een van de reden dat mensen negatief zijn, is omdat ze niet verder komen. Ze houden mindere relaties, weinig geld en bijvoorbeeld een slechte conditie.

Dit komt omdat ze niet doorzetten. De sportschool is daarvan een goed voorbeeld. Aan het begin van het nieuwe jaar is het heel druk in de sportschool. Mensen stellen zich het doel om dit jaar wel af te gaan vallen.

Na de eerste sessie komen ze er achter dat het toch niet zo makkelijk is in de sportschool, en dat je er hard voor moet werken.

Door deze inschattingsfout, plus de vermoeidheid die meespeelt, gooien ze het bijltje erbij neer. Ze willen het gewoon niet meer.

Daardoor blijft hun situatie hetzelfde.

Als je je doorzettingsvermogen traint, lukt het je om wel te slagen in de sportschool. Geef daarom niet op, en blijf steeds werken aan je doelen.

Hoe kan ik mijn doorzettingsvermogen vergroten?

Weet dat ongemak, vermoeidheid en discipline erbij horen om een doel te bereiken. Als je dit weet, hoef je al alleen hieraan te denken en je denkt meteen positiever, omdat je niet meer blijft hangen in de mindset dat het nooit gaat lukken.

4: ontwikkel jezelf

Je hebt nu geleerd dat positiviteit komt door actie te ondernemen. De sportschool daarvan was een voorbeeld. Om succes te hebben in de sportschool moet je je ontwikkelen. Zoals iedere keer gaan en niet uitstellen.

Door zelfontwikkeling denk je meteen positiever, aangezien je vooruitkomt. Ontwikkel jezelf en de vooruitgang laat je smilen. 😄

Hoe kan ik mezelf ontwikkelen?

Volg dit stappenplan:

  • Kijk naar een probleem, of iets waar je tegenaan loopt.
  • Schrijf de oplossing op om je uit deze situatie te bevrijden, en te groeien
  • Blijf steeds werken aan de oplossing om het een gewoonte te maken

Je groeit niet zomaar. Daarvoor moet je hard werken en keer op keer komen opdagen. Groeien is daarmee een keuze en geen toeval.

5: begin een dagboek

Door de zelfhulp boeken die tegenwoordig geschreven worden, leren we dat gedachten een belangrijk onderdeel zijn van onze ontwikkeling. Kort gezegd: wie negatief denkt, leidt een negatief leven, en wie positief denkt, leidt een positief leven.

Je gedachten kun je niet zomaar van je afzetten. Wat je wel kunt doen, is een dagboek bijhouden waarin je je gedachten van je afschrijft waardoor je er met een afstandje naar kijkt.

Langzaamaan hecht je je minder aan de gedachte. Uiteindelijk komt er een andere gedachte voor in de plaats.

Hoe kan ik het beste een dagboek bijhouden?

Leer van de tips van een expert in de onderstaande video:

6: beweeg

Laatst hoorden we een mooie quote:

Iedereen heeft twee dokters: zijn linker en rechterbeen. Daarom moeten we niet de hele dag stilstaan, maar genoeg bewegen.

Het beste advies is om iedere dag te bewegen: ga naar de sportschool, maak een wandeling, fiets naar je werk. Zo wordt je fitter, waarmee de positieve gedachten komen.

Hoe kan ik het beste bewegen?

Kies iets wat je goed kan volhouden. Je kunt wel iedere dag willen hardlopen. Als je daar niet voor getraind bent. Sta je minder de kortste keren naast de bank om er op te ploffen.

Het is goed om te veranderen. Je moet het wel in stapjes doen.

7: zie kansen, geen bedreigingen

De laatste tip die we voor je hebben, is om de wereld te zien als een grote kans. Want als je kansen ziet in plaats van bedreigingen ga je letterlijk vooruit.

Je ziet namelijk een mogelijkheid. Als je een bedreiging ziet, blijf je waar je bent. Je voelt je immers niet veilig.

Draai dit om. Het is immers te makkelijk om de wereld als een bedreiging te zien. Je kunt zoveel kansen pakken.

Hoe kan ik kansen zien?

Denk als eerste positief. Als je dat hebt gedaan zie je meteen kansen. Het is heel simpel: wie positief denkt, richt zich automatisch op kansen.

Gebruik onze tips om positief te denken, en er gaat een wereld voor je open.

De tips die je iedere dag kunt toepassen:

  • Accepteer het verleden
  • vind de rust in jezelf
  • Zet altijd door
  • Ontwikkel jezelf
  • Begin een dagboek
  • Beweeg
  • Zie kansen

Verder lezen om je mindset te ontwikkelen

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *