Wat is het verschil tussen een vaste en een groei mindset?

de banner voor de blog Wat is het verschil tussen een vaste en een groei mindset?

Het grootste verschil tussen een vaste en groei mindset is dat mensen met een groei mindset geloven dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen en beter kunnen worden en mensen met een vaste mindset geloven dat hun talenten vast staan en dat daar niets meer aan te veranderen valt.

Mensen met een groei mindset zullen hierdoor altijd doorgaan, terwijl mensen met een vaste mindset stoppen na de eerste tegenslag.

Daarbij kennen de twee mindsets uiteenlopende overtuigingen die je hieronder ziet.

De verschillen tussen een groei en vaste mindset met twee hoofden die beide een verschillende mindset aangeven.

Wil je meer weten over het ontwikkelen van een groei mindset? Lees dan een boek, omdat je zo al lezend een groei mindset aanneemt.

De verschillende mindsets helpen je in je eigen leven 

De verschillen tussen de groei en vaste mindset helpen je om je mindset te verbeteren in je eigen leven. 

Je wilt immers een groei mindset hebben. Je kunt door de verschillen sneller een groei mindset creëren. Want als je over iets nadenkt, heb je een groei mindset of een vaste mindset.

Laten we een dagelijks voorbeeld nemen: gezonder eten 

Je vind dat je te vaak ongezond eet. Je wilt daardoor je eetpatroon veranderen, dit is moeilijk, want je vind bijvoorbeeld een patatje veel te lekker. Hierdoor kun je denken: ik kan beter mijn oude eetpatroon aanhouden, of ik moet harder mijn best doen om te veranderen.

Zie je waar de twee verschillende mindsets zitten?

Vraag jezelf af hoe je denkt om makkelijker te denken in de stijl van de groei mindset. Dit kan lastig zijn, maar het helpt je om oude denkpatronen te vervangen voor behulpzame gedachten.

Zie de verschillen als richtpunten 

Je kunt door te kijken naar de verschillen tussen een groei en vaste mindset heel goed zien wat je doen moet om afscheid te nemen van de vaste mindset. 

Neem bijvoorbeeld het blijven bij de kennis die je hebt en niet jezelf willen doorontwikkelen. Deze gedachte is natuurlijk beperkt. 

Als je dit weet, kun je heel gericht gaan zoeken naar nieuwe informatie, waardoor je slimmer wordt, groeit en de informatie nog eens gebruikt om beter te worden.

Als dit is gebeurd, weet je dat je tot veel meer instaat bent, en dus een beetje meer een groei mindset hebt. 

Samenvatting

Welke mindset heb jij? Laat dit kennisbankartikel de start zijn voor je om je nog meer bewust te zijn van deze twee mindsets. Oefen daarnaast ook om een groei mindset te krijgen. Deze instelling brengt meer veerkracht in je leven, en je komt erachter dat je tot veel meer instaat bent.

Wat voor mindset heb ik?

Kijk naar de afbeelding hierboven, in welke van de twee herken je jezelf? Train vervolgens om je mindset blijvend te veranderen.

Kun je nog veranderen van mindset?

Helemaal, daarom spreken we ook over de groei mindset. Bekijk hier de methodes om je mindset te veranderen.

Wat kan ik het beste zeggen tegen mezelf als iets niet lukt?

Jammer. We proberen het nog eens, net zolang het lukt. Vroeg of laat bereiken we het doel. Het belangrijkste is om door te gaan.

Andere kennisbank artikelen

Jochem

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *