3 voor- en nadelen van NLP die je moet kennen

Een man denkt na

NLP is niet iets waar je zomaar mee moet beginnen. Het is immers een methodiek waar het nodige om is te doen. De voor en nadelen worden door voor en tegenstanders vast benoemt. Zijn deze standpunten overtuigend genoeg?

Wat je gaat leren

Wat de belangrijkste voor- en nadelen van NLP zijn, wat ze betekenen voor jou en wat je ermee kan doen voor je persoonlijke ontwikkeling.

De voordelen

We beginnen natuurlijk altijd positief. 😉

Je effectiviteit stijgt

Je effectiviteit stijgt doordat je gaat nadenken over hoe je je leven hebt ingericht, wat je zou willen veranderen en wat voor gedachten je hebt. Het is in het algemeen goed om niet op de automatische piloot te leven. Je verandert dan immers niet, terwijl je dat wel wilt. Hierbij helpt NLP, omdat je op zoek gaat naar een nieuwe manier om je leven in te richten. En dit klinkt heel zwaar, en dat is het niet. Het is puur gericht op een beter leven.

Van een beter leven, komen betere resultaten.

Wat betekent effectiviteit voor jou in je persoonlijke ontwikkeling?

Je hebt vast weleens het idee dat niets loopt in je leven. Terwijl je zo hard je best doet. Het grappige is dat er altijd manieren bestaan om dingen effectiever aan te pakken en daarmee meer succes in je leven toe te laten.

Stel, je wilt ieder dag een half uur eerder opstaan. Dit is moeilijk, omdat je telefoon ook je wekker is en je telefoon direct naast je bed ligt. Je gaat nadat de wekker is afgegaan nog lekker turen op je telefoon. Het eerder opstaan is weer niet gelukt. Het helpt dan om je telefoon aan de andere kant van de kamer te leggen. Je moet dan wel opstaan om m uit te drukken.

Soepele communicatie

Je zou kunnen zeggen dat alles communicatie is. De gesprekken over het weer, de evaluatie over je functioneren, de vragen over je relatie.

Overal kun je op een bepaalde manier op reageren. Je reactie brengt vervolgens een dynamiek tot leven, die omslaat naar een gesprek waarin twee mensen elkaar wel of niet volgen.

De vragen over je relatie krijgen we allemaal, hoe reageren we dan meestal? Vaak geprikkeld. We willen het er niet overhebben. Is natuurlijk je goed recht. Maar dit onderwerp is dan wel ten einde. Geef je echter een open en positief antwoord, zoals: ik heb momenteel geen relatie, maar het lijkt me wel erg leuk. Heb je nog tips voor me? Geef je het gesprek een positieve lading waardoor je tot een diepere kern komt.

Wat betekent communicatie voor je persoonlijke ontwikkeling?

Alles. Want door goed te communiceren, open je deuren voor jezelf en bouw je relaties op. Let op je woorden en zeg u. 😉

Leer hier je communicatie te verbeteren door NLP

Persoonlijke motivator

We zijn onze eigen motivator of afbrander. In ons hoofd hebben we een stoel voor onze eigen coach. Zetten we daar vervolgens een motivator of een afbrander neer?

Natuurlijk kiest iedereen voor een motivator. Dit wordt echter amper voorgezet in de praktijk. Redenen zijn daarvoor genoeg.

Waar het mij omgaat, is dat je de stoel ververst door een motivator erop te zetten. Je leert door NLP hoe je dit doet en wat je hiervoor nodig hebt.

Dit is misschien wel het belangrijkste voordeel – doordat we steeds onszelf aan het motiveren of afbranden zijn.

Wat motivatie kan doen voor je persoonlijke ontwikkeling?

Je vooruit of achteruit helpen. Want met de juiste motivatie ontwikkel je jezelf en word je beter, en met onvoldoende motivatie (die je niet hebt gekregen door je eigen stoel) stop je en zijn de kansen verkeken.

Motivatie is de brandstof die nodig is om de menselijke motor in gang te houden

. Zig Ziglar

Nu de nadelen van NLP

Wetenschappelijk bewijs ontbreekt

wetenschappers aan het werk met 4 balletjes

Het blijft een nadeel dat er geen wetenschappelijke basis is voor NLP. Waar moet je je dan op baseren?

Ik vind echter dat je NLP niet moet links laten liggen, omdat de wetenschappers nog geen onderbouwing ervoor hebben gevonden. Je snijdt je daar zelf alleen mee in de vingers. NLP bestaat immers al heel lang, en helpt nog altijd veel mensen. Dan kan het toch geen onzin zijn?

Begrijp me niet verkeerd – ik ben een groot voorstander van wetenschappelijke feiten. Daarnaast vind ik ook dat je zelf nieuwsgierig moet zijn om te kijken wat je uit deze methodiek kunt halen.

Hoe een gebrek aan wetenschappelijke feiten je verder brengt

Ik daag je uit om zelf te speuren naar punten om jouw beeld over NLP compleet te maken. Het kan natuurlijk zijn dat de uitkomst is dat je niet met NLP start, dat is ook goed.

Geen officiële therapie

Doordat NLP niet is gestoeld op een erkende filosofie, mag het geen therapie worden genoemd. Dit is goed, omdat NLP alleen is bedoeld als je je rustig voelt, anders moet je het niet doen.

Hiermee wil ik je ook aanbevelen om contact te zoeken met bijvoorbeeld een GGZ instantie als psychische klachten onder de reden zitten om je in NLP te verdiepen. Gekwalificeerde professionals kunnen je immers beter helpen.

Professionele hulp zoeken is ook persoonlijke ontwikkeling

Het is niet erg als je om wat voor reden bent vastgelopen. NLP werkt echter alleen als je je rustig voelt. Zoek naar hulp als er al langere tijd iets anders speelt.

Te veel cursussen

Zoals bij vele sectoren zijn voor NLP ook te veel cursussen te vinden. Je bent nog wel even zoet als je ze allemaal wilt volgen.

Ik zal binnenkort een blog schrijven met de beste NLP cursussen.

Persoonlijke ontwikkeling begint bij zelf onderzoek

Een cursus volgen is nu het voorbeeld, maar het principe is hetzelfde: je groeit als je zelf op zoek gaat naar de beste cursus voor jou.

Hierdoor leer je jezelf beter kennen, aangezien je steeds moet bepalen of cursus wel of niet bij je past.

Samenvatting

NLP heeft voor en nadelen die zullen blijven. Het is aan jou om te kijken of je je door de voors of tegens laat overhalen.

Is NLP hard werken?

Ja – je bereikt geen betere resultaten door zomaar iets te doen. 😉

Hoelang moet ik bezig zijn met NLP?

Iedere dag een half uurtje is voldoende. Als je dit ritme volhoudt, merk je de veranderingen in je gesprekken en hoofd op.

Wat is een alternatief voor NLP?

De groei mindset is een goed alternatief voor NLP.

Verder lezen?

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *