Waar komt het stoïcisme vandaan?

de banner voor de blog over wat het stoïcisme vandaan komt

Het stoïcisme kent zijn oorsprong in wat we nu Griekenland noemen. Zeno, de stichter van het stoïcisme, had een ongeluk met zijn schip waardoor hij terecht kwam in Athene. Hier leerde hij over filosofie en luisterde hij naar de lessen van filosofen. Dankzij deze inspiratie ontwikkelde hij zelf denkbeelden waar anderen graag naar luisterden. Het stoïcisme komt dus bij Zeno vandaan en is later overgenomen door andere denkers en verwerkt in boeken.

Bekijk de video hieronder om meer te leren over hoe Zeno het stoïcisme schiep en hoe hij de wereld zag.

Wat kunnen we leren van Zeno?

Veel. Ik vind deze twee lessen het belangrijkste.

Flow

Tegenwoordig praten we over de flow, een gemoedstoestand waarin we de wereld om ons heen vergeten en alleen bezig zijn met bijvoorbeeld een taak. Zeno had een andere definitie van flow. Hij zag flow als een einddoel. Zoals blijdschap. Hiervoor moeten we steeds onszelf ontwikkelen. Zonder ontwikkeling wordt het immers onmogelijk om van een frons naar een glimlach te gaan. Wees bezig met het zoeken naar lichtpunten zodat je jouw einddoel behaald. Later ontwikkelden de stoïcijnen de vier deugden waarmee ze tools kregen voor een goed leven.

Zie tegenslag als een kans

Je weet inmiddels dat het stoïcisme ook gaat over het zien van kansen in tegenslagen. Ik weet dat dit soms lastig is. Soms willen we liever gewoon even balen.

Aan de andere kant is het verhaal van Zeno het beste voorbeeld. Zijn schip brak en hij verloor alles. Toch bleef hij positief en grapte zelfs later:

when I suffered shipwreck.” Indeed, we were all richer for it.

bron: Dailystoic.

wat er ook gebeurt, er is altijd een manier om erdoor te groeien. Onthoudt dit en je leven wordt zowel leuker als makkelijker.

Wil je meer leren over Zeno?

Lees het boek stoïcijns leven. in dit boek wordt het leven van Zeno en andere stoïcijnen beschreven. Je leert welke ontwikkelingen het stoïcisme heeft ondergaan.

Andere kennisbank artikelen

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *