Waarom je het stoïcisme een plek moet geven in jouw leven

blokjes met de tekst: why not try

Wie zich verdiept in persoonlijke ontwikkeling komt ook het stoïcisme tegen, een oude filosofie die door miljoenen mensen wereldwijd wordt onderschreven. De reden hiervan is het waarom voor jou om het te intrigeren in je dagelijks leven.

Wat je gaat leren

Wat de kracht is van het stoïcisme, hoe de filosofie jou iedere dag weer helpt en welke groeikansen mogelijk zijn.

Een veerkrachtiger mens worden

Dat is de uitkomst van het stoïcisme. Wie veerkrachtiger wordt, kan beter omgaan met het leven. Dit klinkt wat dramatisch, en dat is het niet. Want als je ouders te komen overlijden, is dat een vreselijke gebeurtenis. Aan de andere kant is het prettig om dan weten hoe je moet denken om niet in een vicieuze cirkel te blijven hangen. En: je mag natuurlijk rouwen.

Vergelijkingen met een religie

Ik ben zelf niet gelovig. Toch kan ik wel met jaloezie kijken naar gelovige mensen. Ze hebben namelijk continu een houvast. Bij een sterfgeval, geboorte of bruiloft ligt er een stappenplan klaar. Dit geldt in zekere zin ook voor het stoïcisme. Niet zo specifiek voor bruiloften. 😉

De vier deugden

De vier deugden zijn de beste overeenkomst met een religie – een stoïcijn leeft en handelt naar deze principes. Kom meer over deze deugden te weten in deze video.

Ik licht twee deugden toe

Zelfbeheersing

Alles draait om zelfbeheersing. Wie het heeft, kan rustiger nadenken en de juiste keuzes maken. Wie het niet heeft, is net een speelbal van de wind, en zal niet de juiste keuzes maken.

Er is bovendien altijd een mogelijkheid om rustig te blijven. Het gaat hierom:

Mensen raken niet van streek door de gebeurtenissen, maar door de manier waarop ze tegen die gebeurtenissen aankijken.

Epictetus

We zijn subjectief geprogrammeerd: we mogen niet verliezen, ik mag niet alleen op feestje zijn, iedereen moet me leuk vinden.

 Zomaar een paar gebeurtenissen. Ze hebben een negatieve lading. Voor geen goede reden. Verliezen is namelijk niet erg, je bent nooit lang alleen op een feestje, het wordt moeilijk om iedereen leuk te vinden.

Zie je hoe het gaat? Wij bepalen zelf hoe we tegen gebeurtenissen aankijken. Als we dat doen met zelfbeheersing komen we er sterker uit.

Moed

Nog zo’n deugd dat de stoïcijnen nastreefden. Ik heb het dan voornamelijk over het opzoeken van moeilijke situaties: 5 km hardlopen, een nieuw project oppakken op je werk, of feedback geven aan je ouders. We vermijden zulke situaties het liefst, terwijl het nodig is om verder te komen:

Weten wat juist is en het niet in praktijk brengen, is gelijk aan gebrek aan moed

Confucius

Elke dag het stoïcisme

Als je je elke dag met de benoemde deugden bezig houdt, ga je ontzettend groeien als mens. Je zelfbeheersing en moed stijgen.

Door alleen steeds stil te staan bij je zelfbeheersing en moed is je persoonlijke groei verzekerd. Eerst is het moeilijk en spannend, omdat je het nog nooit hebt gedaan. Na een tijdje is het een automatisme.

En daarom moet je het stoïcisme meenemen in jouw rugzak.

Samenvatting

Ik hoop dat ik je niet meer hoef uit te leggen waarom het stoïcisme zo waardevol is. Het is nu aan jou of je genoeg leergierig bent om er dagelijks mee bezig te zijn.

Wanneer zie ik resultaten van het stoïcisme?

Resultaten zijn lastig te meten en te zeggen wanneer je ze ziet. Je merkt het op een gegeven moment op, doordat je bijvoorbeeld de moed vind om een gesprek aan te gaan dat je eerst ontliep. Lijkt me toch een prachtig resultaat?

Hoe kan ik er dagelijks mee bezig zijn?

Maak het een gewoonte door er over te schrijven, denk aan in een dagboek of je telefoon. Zo slaan je hersenen deze nieuwe informatie op.

Met welke van de vier deugden kan ik het beste beginnen?

Met rechtvaardigheid. Je draagt zo immers bij aan een betere wereld, door wat te doen voor de gehele samenleving.

Verder lezen?

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *