Wanneer moet je niet aan NLP doen?

de banner voor de blog wanneer niet aan NLP doen?

Als je er niet voor open staat. Want dan wordt het niets.

NLP gaat over het helder maken van brein processen. Dit lukt je alleen als je volledig toegewijd bent. Anders doorloop je de stappen onvoldoende.

Een andere reden is om niet aan NLP te doen, is als je niet rustig bent, maar bijvoorbeeld emotioneel. Alleen in een rustige houding kun je immers groeien.

Ook als je denkt dat je geen problemen hebt, is het soms beter om NLP even links te laten liggen. Leer daar meer over hieronder.

Kijk bij jezelf hoe het gaat

Je moet er altijd klaar voor zijn om aan NLP te doen. Stel je bent heel onrustig in je hoofd, dan is het niet slim om aan NLP te doen. Je denkt dan immers aan andere zaken, waardoor het niet goed lukt om te groeien.

Je kunt in zulke gevallen beter iets anders gaan doen, zoals een wandeling maken of mediteren. Dit levert je namelijk meer op in de toekomst, aangezien je op een later moment wel de rust hebt om bijvoorbeeld een oefening te doen.

Doe niet aan NLP als je voelt dat je hoofd ergens anders is.

via GIPHY

Stap voor stap

Doe alles stap voor stap. Je kunt je in sommige gevallen niet ready voelen om te starten met NLP. Dit is wat anders dan dat het beter is om niet te beginnen.

Zet gewoon de eerste stap door bijvoorbeeld een boek te lezen, en kijk daarbij goed wat er met jezelf gebeurt. Als je je rustig voelt, kun je gewoon rustig verder gaan. Als er negatieve gedachtes naar boven komen, is het beter om even pauze te nemen en de gedachtes te observeren.

Kortom: controleer steeds hoe het is met jezelf. Als je dit doet, is doorgaan een goed plan.

Consistentie om te groeien

Door consistent te zijn, wordt het gemakkelijker om buiten je comfortzone te treden, en daarmee wordt je ook steeds comfortabeler met moeilijkheden.

Want als je start met NLP kom je dingen die lastig zijn. Zoals je eigen gedragingen die je persoonlijke ontwikkeling in de weg zitten. Daarvoor is weg kijken een optie. Je wilt echter jezelf ontwikkelen, dus je moet je de feiten onder ogen komen. Dit gaat je steeds beter af als je consistent met NLP bezig bent. Eerst is het pittig, daarna te doen en vervolgens gemakkelijk. Dat komt doordat je continu het obstakel in de ogen keek. Dit lijkt wat zwaar aangezet, maar het is wel de kern van NLP – jezelf durven aan te kijken in de spiegel en niet voor moeilijkheden weglopen. Aangezien NLP niets meer is dan verandering.

Reflecteer

Het is altijd goed om te reflecteren. Als je namelijk aan het reflecteren bent, doe je een helikopterview en zie je jezelf als een geheel.

Zo zie je ook wat er de volgende keer beter kan. Stel hiervoor deze vragen aan jezelf:

  • Wat ging er goed?
  • Wat kan er de volgende keer beter?
  • Hoe kan ik dat de volgende keer beter doen?

Soms lukt het niet om de laatste vraag te beantwoorden, zoek het antwoord dan op. Op Google vind je immers de juiste antwoorden.

Start met een oplossing als je een antwoord hebt gevonden. Het hoeft niet perfect te zijn. Als je maar start. Zo kom je weer een dichter bij een leven waarin je nog rustiger bent. Vervolgens reflecteer je weer.

Leer in de onderstaande video hoe je moet reflecteren

Geef niet op

Er zullen genoeg momenten zijn dat je het liefst ermee stopt, omdat bijvoorbeeld er toch geen resultaat is.

Dit is een begrijpelijke gedachte. Je kunt echter pas groeien als je weigert om op te geven. (als je je echt onrustig voelt in je hoofd is het beter om even te rust te nemen. Daarna kun je weer verder)

Als je weigert om op te geven, zul je leren van je fouten. Die je zul je immers ook maken, en een manier vinden om met de problemen te dealen die nu in je leven spelen.

It’s not that I’m so smart, it’s just that I stay with problems longer.

Albert Einstein

Samenvatting

Alleen met voldoende interesse en rust moet je aan NLP doen. Anders is het lastig om te groeien en stop je waarschijnlijk. Kortom: doe het goed of doe het niet.

Luister naar experts

Experts op het gebied van NLP hebben alles meegemaakt en weten daardoor perfect hoe ze moet handelen.

Luister naar daarom naar hun verhaal over NLP in een podcast. Hierdoor kom je achter dingen die je nog niet wist. Gebruik deze informatie vervolgens om hun methode ook te gebruiken en de groei komt vanzelf.

Bekijk hier welke NLP podcasts er zijn, en luister naar een podcast die je interesse wekt.

Voel dat je beter wordt

Op sommige momenten wil je liever in je bed blijven liggen en een serie kijken. Dat zijn juist de momenten waarop je moet bezig zijn met NLP. Want deze keren laten je groeien, aangezien je de stof tot je neemt en er beter in wordt.

Dit gevoel is heerlijk, je krijgt het niet zomaar. Je moet eerst ervoor werken. Start daarom altijd met de oefeningen die je moet doen. Ook als je helemaal geen zin hebt. Maar: als je aan alles voelt dat je niet lekker in je vel zit, is het beter om NLP even te laten gaan.

Soms is rust het best middel.

Hoe kan ik openstaan voor NLP?

Door je in de materie te verdiepen zonder vooroordelen.

Wanneer ben ik voldoende rustig om te starten met NLP?

Als er geen andere emoties je gemoedtoestand beheersen, zoals woede. Doe hiervoor een bodyscan.

Wat als er toch andere emoties zijn?

Ga dan de volgende dag verder met NLP. Nachtrust doet wonderen. Het heeft immers geen zin om te vechten tegen emoties

Andere kennisbank artikelen:

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *