Dit Is De Kracht van Mindset

de banner voor de blog wat is de kracht van mindset

Steeds meer horen we dat mindset belangrijk is. Wat is dan de kracht van mindset? We laten zien je hoe je deze energie ook kan benutten.

Mindset uitgelegd

Je mindset bepaald eigenlijk alles wat je op een dag doet. Je staat er waarschijnlijk helemaal niet bij stil, maar je gedachten bepalen in een flits of je in bed blijft liggen of opstaat, ongezond of gezond eet en werkt aan je doelen of niet.

Het klinkt zo gemakkelijk – je kunt immers toch zo even de deken van je afgooien en aan het werk gaan?

Helaas is het niet zo zwart-wit. Als dit zou was geweest, waren we allemaal niet zo bezig met persoonlijke ontwikkeling. We waren dan steeds aan het groeien.

Toch zit het anders. De meeste mensen gebruiken verkeerd hun mindset. Jammer. Want als je de kracht vind van je mindset kun je keihard gaan groeien, meer plezier ervaren en je doelen gaan bereiken.

Mindset komt voort uit overtuigingen

Waarom is iemand steeds aan het werk om zijn dromen te bereiken, en waarom is de buurman van deze persoon geen actie aan het ondernemen? Simpel, dit komt de mindset van deze personen.

De persoon die actie onderneemt, gelooft dat hij het kan. Hij staat dus op met de gedachte: dit kan gewoon een hele mooie dag worden. De andere persoon ziet het minder rooskleurig in. Hij twijfelt of hij het wel kan, vandaar dat hij in zijn bed blijft liggen.

Dit principe zien we in talloze aspecten van het leven terug. De persoon die bijvoorbeeld niet twijfelt, maar het gewoon doet, is ook niet bang om te falen. Hij heeft een groei mindset. Mensen met een groei mindset geloven namelijk dat ze beter kunnen worden als ze ergens voor werken.

Mensen met een vaste mindset. Dat zijn personen die liever niet het speelveld betreden, doen dat vanwege een angst om te falen. Falen is hun ogen een teken dat ze het niet kunnen. Als je denkt dat het niet kan, ga je het ook niet doen. Het is dan simpel.

Deze stelling kunnen we naar alles doortrekken: promotie, iemand mee op date vragen, een businessplan wel of niet aan je ouders vertellen.

Steeds zit er een kans bij dat je kunt falen – en falen is niet leuk. Niemand wilt falen. Maar falen is een onderdeel van het proces om beter te worden.

Zonder falen weet je namelijk niet wat er verkeerd gaat, waardoor je ook niet beter kunt worden.

Stap 1 is dus: zie in dat het niet erg is om te falen. Het hoort helemaal bij het proces. Sterker nog: je moet falen toejuichen – het is een teken dat je beter wordt en dat er progressie is.

Bekijk hiervoor deze video, en onthoudt dit: als je falen ziet als een tussenstation waar je feedback krijgt en geen eindstation kun je altijd weer jezelf verbeteren om te groeien.

Er is altijd ruimte om beter te worden, te reflecteren en vooruit te gaan. Het zijn alleen je gedachten die er een lading aangeven.

Tegenhouden

Het jammere is dat mensen zich kunnen laten tegenhouden doordat ze niet geloven dat ze iets wel kunnen.

Het is een feit dat je ergens beter in kunt worden. Het is daarnaast ook een feit dat je pas ergens beter in kunt worden als je bereid bent om fouten te maken, en opnieuw te willen proberen. Het is een proces. Nu komt het aan op mindset: wil je dit, of blijf je toch liever in je comfortzone en steeds blijven denken op dezelfde manier?

Hoe kan ik de pure kracht van mindset ervaren?

De kracht van mindset is heerlijk: je kunt er alles meebereiken. Maar het is niet zo dat je eventjes in je vingers knipt en dat de kracht vervolgens door je lijf vloeit.

Maar er is wel een route die je kunt bewandelen om steeds meer te ervaren – wat de positieve kanten van mindset zijn – deze helpen dag bij dag verder.

Het begint met een doel hebben, beter gezegd een brandend verlangen

Wie een doel heeft, heeft een reden om uit bed te komen en te gaan werken. Wie geen doel heeft, kan net zo goed de hele dag in bed blijven hangen of 24/7 een pyjama dragen.

Als je een doel hebt, geldt het tegenovergestelde; je kunt vooruit – het liefst keihard rennen. Je hebt een doel.

Vindt daarom een doel waar je heel hard voor wilt werken. Het hebben van een doel is immers belangrijk voor een betere mindset, omdat je door naar een doel toe te werken ziet dat je het kan, en daar komt zelfvertrouwen van – en een wil nooit op te geve.

We geloven dat het beter is om een why te hebben in plaats van een doel. Een why geeft immers meer redenen om te blijven gaan.

Bekijk in de video hieronder waarom het hebben van een why belangrijk is.

Wees bereid om ervoor te werken

Harde werkers kennen de kracht van mindset, dan wel niet onbewust. Dit komt doordat ze continu de schouders eronder zetten.

Als je de kracht van mindset wilt ontdekken, moet je eerst hard willen werken om je doel te bereiken.

De rest komt vanzelf, omdat je jezelf moet pushen als je beter wilt worden. Er komen genoeg momenten aan dat je denkt: ik heb geen zin meer, waarom doen we dit? Stoppen is beter.

Het is makkelijk om dan je over te geven aan de verleiding van ermee kappen. Je weet echter ook dat jouw progressie door deze keuze komt stil te vallen.

Soms lijkt het of er helemaal geen progressie. Het voelt alsof alles stil staat voor je. De resultaten komen eraan voor je – je moet er alleen nog voor werken.

Kies voor de helpende gedachtes

De dialoog in jezelf stopt nooit – het is vergelijkbaar met een trein die keihard doordendert. Terwijl De trein rijdt in jou bepaal jij wat je denkt, ben je aardig of spijkerhard tegen jezelf.

Wees aardig voor jezelf. Zo stimuleer je jezelf om door te gaan en vindt je op termijn de kracht van mindset.

Luister naar het verhaal van David Goggins

Om de kracht van mindset te ervaren kun je het beste luisteren naar het verhaal van David Goggins, hij is immers het voorbeeld van het opbouwen van een goede mindset.

Hij had een zware jeugd, kampte met overgewicht en zag geen mogelijkheden om zichzelf te verbeteren. Totdat hij een doel in zijn leven had – en daarvoor hard wilde werken.

Zijn verhaal zal je altijd inspireren om meer te kijken naar je eigen mindset. Bekijk daarvoor dit beroemde interview – of lees zijn boek – we schreven er ook een review over.

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *