Wat is een vaste mindset?

de banner voor de blog wat is een vaste mindset?

De vaste mindset is de tegenhanger van de groei mindset. De benaming zegt het al: er is weinig tot geen ruimte voor verandering. Wat houdt dit precies in?

Betekenis van de vaste mindset

Mensen met een vaste mindset geloven kort gezegd dat je vaardigheden niet kunt ontwikkelen, het moet er zijn, denk aan een talent om een toets wel of niet te halen. Ze geloven niet dat je door hard te studeren bijvoorbeeld geen zes maar een 8 kunt halen.

Het is dan wel geen tien, maar je hebt toch wel een prachtige vooruitgang geboekt. Dit is echter in de ogen van mensen met een vaste mindset niets zeggend.

Hoe komt dit?

We hebben allemaal overtuigingen, zoals geloven dat we goed kunnen koken. In de wereld van mindset hebben we ook twee andere overtuigingen: je kunt groeien versus je moet er goed in zijn.

De tweede overtuiging is het meeste gangbaar in het onderwijs: kinderen die een mavo-advies krijgen vinden zich minder slim, dan hun klasgenoten die naar het vwo gaan.

Door deze overtuigingen vertellen we onszelf een verhaal, bijvoorbeeld: ik kan goed leren, of ik ben slecht in leren – daarom kan ik niet naar het vwo. Deze overtuigingen zijn ontzettend jammer, aangezien er zoveel meer potentie in elk van ons schuilt.

Bewezen

De vaste mindset is ontkracht. Dat betekent dat er onderzoek is gedaan naar wat mensen deden, en of er groei kon plaats vinden.

Het laatste was inderdaad het geval. Hierdoor heb je een bewijs dat je niet hoeft te geloven in de vaste mindset. Je kunt er ook voor kiezen om anders te denken – meer in de termen van de groei mindset

Later in deze blog lees je hoe je een vaste mindset kunt veranderen naar een groei mindset

Wat hoort bij een vaste mindset?

Bij de vaste mindset horen over het algemeen negatieve kenmerken, denk aan:

  • Ik kan niet beter worden
  • Ze hebben kritiek op me, nu heb ik gefaald
  • Het succes van anderen is voor me een bedreiging

Je leeft dus continu met je gedachten in een negatieve wereld, omdat je oordelen zo gekleurd zijn. Dit strijkt uiteraard in tegen de reden waarom we Groeifocus zijn begonnen – wij vinden immers dat je alleen maar kunt groeien wanneer je een groei mindset hebt.

Verschil met groei mindset

Het grote verschil met een groei mindset is dat mensen met een groei mindset de wereld positiever zien. Als ze ergens niet goed in zijn, is dat voor hen geen teken om te stoppen. Ze geloven immers dat je verder kunt komen als je niet opgeeft.

Je moet verschil tussen een vaste en groei mindset zien als de Nijmeegse vierdaagse. Ieder jaar vallen er mensen af. Buiten de klachten die het onverantwoordelijk maken om door te lopen, is er ook een groep die opgeeft vanwege de overtuiging dat ze niet kunnen verder lopen. Het lukt ze gewoon niet meer.

Terwijl er altijd een kracht is, die zegt je kunt het, ga door. Je moet deze kracht wel zien te vinden. Deze kracht zit immers in jou – je moet het alleen zelf zien. Lees hier meer over de verschillen.

Is het erg om een vaste mindset te hebben?

Het is niet erg om een vaste mindset te hebben. Je moet je alleen afvragen of jezelf er niet mee afremt.

Bekijk eens deze video, je ziet de verschillen tussen de twee mindsets. Je ziet dat de ene dame meer doet om successen te bereiken. Meer geniet en uiteindelijk haar potentie benut. Dit lukt haar door ‘slechts’ op een bepaalde manier te denken.

een man is aan het nadenken

Voorbeelden van een vaste mindset

We starten met Joop. Joop wil graag promotie maken op zijn werk. Hij heeft echter moeite om een project te voltooien. Telkens loopt hij tegen dezelfde obstakels aan.

Joop denkt aan opgeven, omdat hij telkens niet verder komt. Hij geeft ook op, terwijl hij nog niet alle strategieën heeft uitgeprobeerd.

Sarah wil kunstschilder worden. Ze is geïnspireerd geraakt door de grote meesters, en wil nu haar eigen kunst verkopen. Eigenlijk faalt de verkoop meteen. Ze verkoopt niets. Ze voelt zich een failure. Door dit gevoel stopt ze met schilderen, de doeken en penzelen verdwijnen naar zolder.

Rick en zijn broer bram zijn echt fanatiek met sporten. Bram is een betere sporter. Ze doen allebei mee aan wedstrijd, en Bram wint vaker dan Rick. Rick voelt daardoor jaloezie, aangezien hij weer niet een medaille wint. Dit is niet het goede uitgangspunt – uiteraard is het goed om geen jaloezie te voelen, maar je kunt ook geïnspireerd raken door het succes van een ander.

Valt het nog te veranderen?

Je kunt altijd veranderen – je overtuigingen zijn niet vastgeroest in een marmer, je kunt kritisch kijken naar je gedachten – en je daarbij afvragen – helpen deze gedachten me verder, of is het beter om andere gedachten aan te nemen.

Je kunt op ieder moment je mindset veranderen. Je moet alleen bereid zijn om de tijd en kennis erin te investeren.

Vraag jezelf af: heb ik een vaste mindset?

Bewustwording en erkenning is de eerste stap naar de groei mindset. Bekijk eens deze video, herken je jezelf hierin, en wil je jezelf liever ontwikkelen? Dan kun je de rest van deze blog lezen. Let op: het is belangrijk om te beseffen dat je zelf erg gemotiveerd moet zijn om je mindset te veranderen.

Start met ontwikkelen

Als je aan de slag wilt gaan, kun je het volgende doen: leer als eerste je gedachten herkennen zodat je weet wanneer een gedachte behulpzaam is, en hoort tot de groei mindset – en wanneer een gedachte je niet verder brengt.

Vervolgens kun je boeken gaan lezen. Hierdoor lukt het je om de lessen te leren die nodig zijn om te veranderen.

We raden je ook aan om trainingen te volgen, te luisteren naar verschillende podcasts en continu door te gaan om beter te worden.

Onthoud: fouten maken is de eerste stap naar groei

Mensen met een vaste mindset lopen vaak tegen het maken van fouten aan. Ze schamen zich ervoor, omdat ze vinden dat ze geen fouten mogen maken. Onzin – je moet fouten maken om beter te worden. Van fouten leer je immers waardoor je het een volgende keer weer probeert, maar dan op een andere manier. Misschien dat het nu wel lukt.

Het leven met een vaste mindset is leuker

Als laatste willen we je erop wijzen – waarom het hebben van een groei mindset zoveel voordelen heeft – en een vaste mindset je eigenlijk niet verder brengt. Het punt hiervoor is dat je met een vaste mindset leeft in negativiteit over het algemeen – en je met een groei mindset leeft in positiviteit over het algemeen.

De laatste variant is altijd het beste, omdat je ermee verder komt in je leven. Maar belangrijker is dat je de juiste dingen tegen jezelf zegt.

Niet: ik heb gefaald, want een dombo ben ik. Maar: oké, dit is niet goed gegaan, laten we kijken naar een manier om het wel te redden.

Misschien denk je nu: wat een onzin, ik doe wat ik zelf wil. Weet dan dat er nog zoveel te winnen valt, je moet er alleen voor open staan. De groei mindset opent echt je wereld,

Leer meer

Luister deze podcast, bekijk deze video en lees dit boek om meer te leren over de vaste mindset en stap voor stap te groeien.

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *