Wat is het beste boek over zelfvertrouwen?

de banner voor de blog wat is het boek over zelfvetrouwen

Ik denk dat het beste boek over zelfvertrouwen De zin van het bestaan van V.E. Frankl is, omdat deze overlever van de holocaust aantoont dat je nergens bang voor hoeft te zijn als je hoop houdt op een betere situatie.

Met andere woorden: zolang je niet opgeeft, zijn er altijd kansen om je situatie te verbeteren. En als je dat weet, kun je altijd vertrouwen op je eigen talenten, want je weet dat je jouw situatie continu verbetert als je doorzet.

Bovendien is het een van de meest inspirerende boeken die ik ook heb gelezen.

Je kunt hier boek hier kopen, of bekijk hier een samenvatting.

Wie was Viktor Frankl?

Viktor Frankl was een psycholoog die tijdens de oorlog naar concentratiekamp Auschwitz moest. Hij overleefde de oorlog en schreef een boek over zijn bevindingen – de zin van het bestaan.

Zijn boek is het voorbeeld voor wat iemand kan bereiken in moeilijke situaties – je kunt het namelijk heel erg zwaar hebben: er is altijd een pad om te bewandelen waarmee je vrij bent en de mogelijkheden benut die er zijn.

Dat is ook de kern van zelfvertrouwen: weten dat het goed komt – en kiezen voor vrijheid om te verbeteren.

We hebben immers altijd de keuze om te kiezen voor vrijheid, zo blijkt uit het boek en ervaringen van Frankl.

Weet dat jezelf ook verantwoordelijk bent. Je weet nu dat je de keuze hebt om te kiezen voor zelfvertrouwen. Ga er dan mee aan de slag, werk hard en wees altijd de beste versie van jezelf.

Denk je toch meer hulpmiddelen nodig te hebben om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen? Overweeg dan een online cursus.

Waarom is het boek de zin van het bestaan het beste boek voor zelfvertrouwen?

Ik heb hier vier redenen voor:

Het boek laat zien dat je altijd een keuze hebt

Wat er ook gebeurd, je kunt altijd kiezen om te denken aan nieuwe kansen. Als je op zoek bent naar een baan, en je wordt maar nergens aangenomen. Hierdoor kun je denken gaan dat je niet goed genoeg bent. Of je bent ervan overtuigt dat je moet doorzetten om de baan te vinden die het beste bij je past.

Zie je wat het verschil is in gedachtes? Je hebt dus altijd een keuze. Ook als het lijkt van niet. 😉

Stel dat je niet het aantal oefeningen hebt kunnen doen in de sportschool dat je wilde doen. Nu kun je in de put gaan zitten en denken dat je het niet kan, of je kijkt naar de mogelijkheden om de volgende keer dit aantal oefeningen wel te halen.

Dit principe kun je naar alle aspecten van het leven vertalen, je kan altijd kiezen voor vrijheid, vrolijkheid, rust een discipline. Je hoeft geen hulp te hebben van andere mensen. Je hebt de kracht daarvoor in jezelf.

De zin van het leven

Dat is voor ons zelfvertrouwen. We kunnen ons wel druk maken over van alles en nog wat. Dit haalt het plezier uit het leven.

Als je het omdraait en kiest voor zelfvertrouwen heb je plezier, want je weet dat je zult overleven en groeit daarnaast omdat je heel hard aan de slag gaat.

De keuze voor vrijheid en zelfvertrouwen is te trainen.

via GIPHY

Kies de volgende keer voor het positieve, en er zal meer licht verschijnen in je leven.

Tegenslagen maken je sterker

Tuurlijk, we willen het liefst geen tegenslagen ervaren. Iedereen kiest uiteraard voor een vlekkeloos bestaan. Maar dat kan niet altijd. Je komt tegenslagen tegen. De een groter dan de ander. Beide zijn ze nuttig, omdat ze je sterker maken. Door een tegenslag weet je immers hoe iets niet moet. Deze informatie kun je vervolgens weer gebruiken om het opnieuw te leren, en wel succes te hebben.

Leer anders kijken naar tegenslagen en je zelfvertrouwen zal altijd een bepaalde hoogte blijven houden.

Hoe moet ik omgaan met tegenslagen?

Je krijgt te maken met tegenslagen omdat je meestal iets niet goed hebt gedaan. Je hoeft daardoor ook niet boos te worden. Dat helpt je immers toch niet.

Het is slimmer om te kijken naar wat je anders had kunnen doen, en je daarop te focussen. Onthoud dat een tegenslag niet definitief is. Het is slechts een moment opname. Doe het volgende keer anders, kijk of je wel slaagt, en bouw steeds verder. Dit moet je veel zelfvertrouwen geven, toch? 😊

een man baalt tegen een muur van zijn tegenslag

Je groeit altijd op de lange termijn

Velen kunnen het niet meer herinneren. Maar we hebben het allemaal gedaan: leren fietsen. Bij iedereen ging leren fietsen met vallen en opstaan. Soms lukte het niet en stonden we weer op en soms lukt het wel en pakten we extra meters.

Uiteindelijk kan iedereen fietsen, doordat we steeds bleven fietsen op de lange termijn. Deze leercurve kun je naar verschillende aspecten in je leven vertalen. Twijfel dus niet, de lange termijn doet namelijk het werk.

De buitenwereld is niet de waarheid

Wat een ander van ons vindt, is niet de waarheid. Het is slechts een mening. Daarvan kunnen we ons van alles aantrekken en daardoor onszelf naar beneden praten of onze eigen mening vormen. Dat is laatste het belangrijkst. We moeten immers onze eigen mening vormen. Daaruit bouwen we zelfvertrouwen op. Anders is ons zelfbeeld gemaakt door andere mensen, en dat willen we niet.

Je weet zelf wie je bent en wat je kan. Laat daarom nooit een ander bepalen hoe je over jezelf denkt. Dit is de grootste vorm van zelfvertrouwen.

Leer jezelf dus kennen en houdt vast aan deze gedachte. Onderweg zullen veel mensen je willen ontmoedigen omdat je andere keuzes maakt, dingen nog niet lukken of je hen tegenspreekt.

Je weet wat je wilt. Als je dit nog niet weet, moet je erover gaan nadenken. Pak er een stoel bij en ga zitten denken. Denk aan:

wat je wilt met je leven
Wat voor doelen je wilt bereiken
Welke principes je hebt

Vaar daarna je eigen koers. Ook al zullen mensen later dingen zeggen die niet zo leuk zijn. Dat is prima, je weet hoe je het wilt en daar blijf je bij.

Daardoor hoef je nooit je onzeker te voelen. Je houdt vast aan het gegeven dat je hebt vastgesteld aan jezelf.

Het hebben van een keuze gaat over veel meer dan alleen over zelfvertrouwen, want als je kiest voor nieuwe kansen krijg je energie en kun je weer de hele wereld aan.

Kortom: het hebben van een keuze en steeds kiezen voor mogelijkheden geeft jouw leven kleur en jou een onverwoestbare zelfvertrouwen.

Deze vier inzichten deed ik op door de zin van het bestaan te lezen.

Daardoor is dit het beste boek over zelfvertrouwen.

Samenvatting

Het boek van V.E. Frankl is niet een boek waarin de methodes worden beschreven om meer zelfvertrouwen te krijgen, maar een opstapje naar een beter zelfbeeld. De auteur overleefde namelijk de holocaust en stelde later dat we altijd een keuze hebben, zoals denken dat er niets meer kan, of dat er nog veel mogelijkheden zijn.

Wat zijn de reviews?

De reviews zijn heel goed. Het boek is een wereldwijde bestseller. Een aanrader dus. Dit zijn enkele reviews:

Ik vind dit het beste boek dat ik ooit heb gelezen (ik ben 35 jaar). Het gaat over de allergrootste en gruwelijkste misére die wij als mensen zouden kunnen meemaken. Hij omschrijft dat heel nuchter en praktisch. Zijn therapie-inzichten hebben mij veel geholpen bij mijn trauma’s en angsten.

Prachtig boek. Over onze eigen verantwoordelijkheid. En de mogelijkheid om zelf te beslissen hoe je je leven leeft. Zelfs onder de meest barmhartige omstandigheden. Het heeft mij zeker geïnspireerd. Positief denken voor gevorderden.


Het is persoonlijk, indrukwekkend, eerlijk, diepgaand en toegankelijk. Het inspireert. Het laat zijn sporen na. Het geeft zin om te leven. En richting. Een must read.

Deze reviews zijn te lezen op bol

Hoe gaat mijn zelfvertrouwen groeien?

Doordat je ziet dat je altijd een keuze hebt, hierdoor hoef je nooit meer onzeker te zijn. Alles valt immers te overzien.

Is het boek moeilijk om te lezen?

Nee, het is erg makkelijk geschreven.

Hoe heeft het boek jouw zelfvertrouwen verbetert?

Mijn zelfvertrouwen groeide toen ik las dat ik altijd een keuze heb, ongeacht een situatie.

Andere kennisbank artikelen

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *