Wat is het stoïcisme? Een kennismaking met deze filosofie

Wat is het stoïcisme? Een kennismaking met deze filosofie

Het stoïcisme bestaat al duizenden jaren en is nog steeds populair. Het wordt zelfs populairder dankzij social media. Maar wat houdt deze filosofie precies in?

De betekenis van het stoïcisme

Het stoïcisme is een gids voor het leven. De stoïcijnen keken op een bijzondere manier naar de wereld, aangezien ze bijvoorbeeld het regelmatig hadden over de vergankelijkheid van het leven. Een thema dat de meeste mensen het liefst zoveel mogelijk vermijden. En doordat het een gids voor het leven is, zal deze filosofie ook door de toekomstige generaties worden gebruikt.

Wie heeft het stoïcisme bedacht?

Het stoïcisme is bedacht door Zeno. Hij legde de fundatie voor het stoïcisme dat wij tegenwoordig kennen. Door hem leren mensen iedere dag: we moeten accepteren dat dingen anders lopen dan we hadden verwacht. Want door deze veranderde omstandigheden te accepteren, kunnen we in harmonie leven. Leer hier alle quotes van Zeno.

Controle

Controle is het voornaamste uitgangspunt van het stoïcisme. Dat houdt in dat je de dingen loslaat waarop je geen controle hebt, zoals:

 • Het missen van een bus
 • Je baan verliezen
 • De dood van een van je ouders
 • Het uitbreken van een pandemie
 • Het moeten wachten op je maaltijd
 • De mening van anderen

Je hebt er geen controle over, waarom zou je je er dan druk over maken?

Ik weet dat je niet even in je vingers kunt knippen om je niet meer druk te maken over de zaken waarop je geen invloed hebt. Dat vergt training.

Maar bewustwording is de eerste stap om dit punt te bereiken. En als je dat kunt, ben je al een heel eind op weg om het stoïcisme effectief te beoefenen.

Haal eruit wat je eruit wilt halen

Voordat ik vertel wat het stoïcisme verder inhoudt, wil ik zeggen dat je alles ermee mag doen wat jezelf wil. Als je alleen deze blog leest en voor de rest nooit meer over het stoïcisme nadenkt, is dat helemaal prima. Voel je vrij. Ik wil hiermee de druk weghalen bij je. Doe wat jij graag wil doen met het stoïcisme, dan ben ik al erg blij.

De hoekstenen van het stoïcisme

Er zijn vier deugden waarmee de stoïcijnen leven. Dit zijn:

 • Moed
 • Wijsheid
 • Gematigdheid
 • Gerechtigheid

Het grappige is dat je nu al kunt beginnen met de vier deugden.

 • Wees moedig en solliciteer op de baan waarvan je denkt dat je die toch niet krijgt.
 • Ga op zoek naar wijsheid door biografieën over bekende mensen te lezen. Je zal je daarna wijzer voelen.
 • Gebruik gematigdheid om eens geen nieuwe kleren te bestellen
 • Los de problemen van anderen op zodat ze helderheid hebben, zoals Peter R. de Vries dat deed.

Ik probeer zelf wekelijks gematigder te leven door spullen die ik zelf niet meer gebruik weg te geven aan goede doelen.

Waarom is het stoïcisme zo populair?

Omdat het een handboek is om te gebruiken in het leven. Je moet daarbij denken aan deze handvatten.

Besef dat je doodgaat (memento Mori)

We kunnen alles uitstellen, maar de dood wacht niet op ons. Dit is een reminder om te beginnen met bijvoorbeeld onze dromen. We weten immers niet wanneer we sterven. We kunnen namelijk ieder moment een ongeluk krijgen of ziek worden. Dit klinkt wat zwaar, maar we hebben geen garantie dat we zonder kleerscheuren verder leven. Laat de tijd tikken in je voordeel door te starten met je doelen of dromen.

Liefde voor het lot (Amor Fati)

Elk mens krijgt te maken met tegenslagen. We kunnen hierop reageren op twee manieren. 1: we gaan bij de pakken neerzitten en denken: waarom overkomt mij dit? Of 2: we hebben ons lot lief en denken: hier kom ik sterker uit.

Twee verschillende denkwijzen die verschillende resultaten opleveren. Met het eerste uitgangspunt stop je met proberen en haat je je lot, en met het tweede uitgangspunt heb je je lot lief en draai je het om in iets positiefs.

Probeer om als er iets vervelends gebeurt niet te denken: waarom overkomt mij dit? Maar om te denken: ik word hier beter van. Het geeft je namelijk veel meer kracht.

Hoe word ik een stoïcijn?

Leer de principes, werk aan je gedachtes, daag jezelf uit, blijf jezelf ontwikkelen en geef om anderen. Dit is de weg die in mijn ogen leidt naar het worden van een stoïcijn.

Is het stoïcisme moeilijk?

Nee. Je moet alleen niet in een dag alles willen leren. Leer er iedere dag een half uurtje erover en je kunt binnen een maand aan je omgeving de kracht van het stoïcisme uitleggen.

Bovendien is er ook geen richtlijn, zoals een geloof dat bijvoorbeeld wel heeft. Kortom: vindt een manier waarmee het stoïcisme jou helpt.

Stoïcisme als snack

Doordat het stoïcisme populair is, kom je het ook vaak tegen op social media. En anders kent het algoritme deze interesse van je nog niet 😉

Ik ben op dit vlak blij dat er algoritmes zijn, ik leer voortdurend nieuwe quotes kennen die betrekking hebben op het stoïcisme.

Zulke quotes zijn bovendien een prachtige kans om meer over het stoïcisme te weten te komen. De bekende stoïcijnen (Marcus Aurelius, Seneca, Epictetus) schreven en spraken vaak over hun visies. De quotes die hieruit voortkwamen zijn vastgelegd op papier, en worden dagelijks geliked door duizenden mensen.

Tip: ga op zoek naar accounts over het stoïcisme die je inspireren en volg ze. Dit is een gemakkelijke manier om het stoïcisme te leren kennen. Blijf niet te lang door scrollen, het algoritme kent helaas geen grenzen op sommige mediums waardoor je er soms uren opzit.

Het voorbeeld van stoïcisme

Ik vind dat je veel van Peter R. de Vries kunt leren over het stoïcisme. Hiermee bedoel ik niet het stug stoïcijns doorgaan, waar anderen het vaak overhebben, maar de vier deugden.

Peter R. de Vries had namelijk de moed om tegen de main stream opinie in te gaan, verkondigde zijn wijsheid op verschillende momenten, zocht zonder ophouden naar gerechtigheid en investeerde in vrienden zonder hebzucht. Bekijk de video hieronder om de stoïcijnse houding van Peter R. de Vries te leren kennen. In zijn toespraak zitten de vier deugden verwerkt.

Wat het stoïcisme voor mij betekent

Sinds ik heb stoïcisme leren kennen, ben ik er dagelijks mee bezig. Ik heb namelijk een ketting met daarop de beeltenis van Amor Fati. Hierdoor herinner ik mezelf eraan dat ik beter word door moeilijke momenten.

Een Amor Fati ketting

Verder lees ik de boeken, het obstakel is de weg en The Daily Stoic regelmatig terug.

Het stoïcisme helpt me om een leven te leiden waarin ik moedig ben en anderen help, zoals ik hoop met deze blog te doen.

Drie manieren om te beginnen met het stoïcisme

1: lees een boek

Er zijn zoveel boeken over het stoïcisme geschreven. Je hebt meerdere levens nodig om die allemaal te lezen.

Ik heb een top 10 gemaakt van de beste boeken over het stoïcisme zodat je beter een keuze kunt maken Of lees het obstakel is de weg, in mijn ogen het beste boek over het stoïcisme, omdat er inspirerende voorbeelden worden beschreven.

2: neem de vier deugden mee in je dagelijks leven

Je kunt op ieder moment een van de vier deugden erbij pakken. Het is te veel om ze alle vier in een keer te beoefenen, kies er daarom eentje uit en focus je daarop voor de komende weken.

De vier deugden zijn beschikbaar om problemen te verhelpen in je eigen leven.

 • Wil je iets doen, maar je durft het niet? Wees moedig
 • Maak je je boos over een onderwerp? Zoek naar kansen om te veranderen
 • Heb je vragen over een bepaald thema? Verdiep je in uitspraken van wijze mensen
 • Wil je iets betekenen voor de wereld? Wees gematigd

Vraag je aan einde van elke dag af: hoe ben ik bezig geweest met de vier deugden? Om het een automatisme te laten worden.

via GIPHY

3: YouTube video’s kijken

Dit is de makkelijkste manier. 😉

Er zijn talloze video’s om te kijken. Maak het je makkelijk en abonneer je op het YouTube kanaal The Daily Stoic. Je leert namelijk van iedere video iets nieuws. Begin eens met deze video te bekijken.

De filosofie komt niet naar jou toe

Als je de voordelen van het stoïcisme wilt ervaren, is het belangrijk dat je begint met een van de bovenstaande manieren.

Zo vind je een aanpak die bij jou past en wordt het erg eenvoudig om je door het stoïcisme te laten inspireren, maar eerst moet je beginnen. Verwacht geen wonderen, je moet een denkwijze herhalen voordat het een onderdeel is in je leven. Het helpt om daarvoor een product te kopen, zoals ik een ketting kocht.

Als je vragen of opmerkingen hebt over het stoïcisme kun je me een mailtje sturen. Ik help je graag.

Tot slot wil ik je inspireren met deze quote:

You have power over your mind – not outside events. Realize this, and you will find strength. Marcus Aurelius

Marcus Aurelius.

Verder lezen?

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *