Wat is NLP? Een volledige uitleg

Wat is NLP? Een volledige uitleg

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Deze methode wordt door veel mensen toegepast. Maar wat is het precies en moet je ermee beginnen?

NLP is an attitude and a methodology, not the trail of techniques it leaves behind.

Richard Bandler

Wat doet NLP voor je?

Voordat we beginnen, wil ik zeggen dat NLP geen magische truc is dat je leven in een keer veranderd. Daarentegen helpt NLP om bewust te worden van breinprocessen in je hoofd. Hierdoor leer je je gedragen en communiceren op een effectieve manier. Dat kan handig zijn als je het bijvoorbeeld het lastig vindt om te communiceren met onbekenden.

Kortom: NLP geeft je handvaten om te handelen in bepaalde situaties waardoor je bijvoorbeeld makkelijker een gesprek aangaat.

via GIPHY

Welke NLP-technieken zijn er?

Er zijn verschillende NLP technieken. Denk aan technieken om negatieve gedachten te stoppen of om een betere communicatie te krijgen.

Ik raad je als beginner aan om deze video’s te bekijken. Dit zijn namelijk technieken die je perfect laten kennismaken met NLP. Hopelijk smaakt het daarna naar meer.

Lees daarnaast ook deze blog van Het NLP College. Dit is het online-instituut op het gebied van NLP. Dus als je meer wilt weten, zeg ik: ga naar de website en meld je aan voor onder andere de community. Zo ontmoet je gelijkgestemden.

Waarom is NLP onomstreden?

Omdat er geen wetenschappelijke onderbouwing is. Daarom noemen anderen NLP kwakzalverij. Ik snap dit standpunt. Aan de andere kant is het een methode die voor miljoenen mensen over de gehele wereld werkt. Waarom zou het jou dan ook niet kunnen helpen om een betere versie te worden van jezelf?

Je hoeft niet alles in je op te nemen – laat je door NLP inspireren, probeer het eens een aantal maanden, en haal eruit wat voor jou werkt.

Met andere woorden: het is nog te vroeg om NLP weg te wijven als onzin. Daarvoor is het te groot.

Bovendien lees je deze blog omdat je geïnteresseerd bent in NLP. Dan zou het toch jammer zijn als je er niets mee doet. Laten we verder gaan.

Is NLP gevaarlijk?

Nogmaals: het gaat erom dat je er inspiratie uithaalt dat voor jou werkt en je inspireert. Dan is NLP helemaal niet gevaarlijk, maar juist een grote inspiratiebronbron, waarmee jij jezelf kan ontwikkelen om bijvoorbeeld eerder je doelen te behalen.

Het valt me op dat er veel negativiteit is rondom NLP. Dit is jammer, aangezien het een praktische filosofie is die jou helpt om stap voor stap uit je comfortzone te stappen.

Wat zijn NLP oefeningen?

NLP oefeningen zijn bedoeld om NLP toe te passen in het dagelijks leven. De lijst met oefeningen is echter erg lang. Daarom verwijs ik je door naar dit kennisbank artikel waarin je 5 oefeningen leert.

Wat leer je met NLP?

Je leert met NLP om je communicatie en gedrag op een bepaalde manier in te zetten. Dat doe je nu nog onbewust. Na het doen van een NLP oefening zal de onbewustheid zijn verdwenen en kun je je communicatie en gedrag nog meer aanschaven.

Waarom zou ik mijn communicatie en gedrag willen verbeteren?

Omdat je je doelen behaald.

Deze doelen kunnen groot en klein zijn. Dit is een voorbeeld van een klein doel:

 Je werkt al een paar jaar bij hetzelfde bedrijf en je wilt graag promoveren naar een hogere functie. Hiervoor moet je op een goede manier communiceren om je leidinggevende te overtuigen en van je gedrag om niet bijvoorbeeld boos te worden als je leidinggevende zegt dat hij dit niet zo’n goed idee vindt.

Iedereen kan wel een vleugje NLP gebruiken. Want er zijn talloze situaties te bedenken waarbij je je communicatie en gedrag helder moet hebben om de gewenste uitkomst te realiseren. En is het daarbij ook niet gewoon goed om meer bewust te zijn van je eigen woorden en gedragingen?

Wat zijn de ervaringen van anderen met NLP?

De ervaringen lopen uiteen van negatief naar positief. Ik benadruk het liefst de positieve ervaringen, omdat je daarmee een beter beeld krijgt van NLP. Met een negatieve ervaring gooi je de deur dicht.

Het is ook niet zo dat ik alleen maar positieve ervaringen wil delen zodat jij start met NLP. Lees daarom de ervaring van Annette Smits, ze beschrijft namelijk uitgebreid wat NLP haar heeft betekend.

Hoe kan ik nu beginnen met NLP?

Je kan op meerdere manieren beginnen met NLP. Ik zou zeggen, start met een van deze manieren:

Podcast

Lekker luisteren naar de tips van deskundigen. Helaas zijn er veel podcasts van een lage kwaliteit. Dat moeten we natuurlijk niet hebben. Luister daarom naar deze NLP podcast om je op een relaxte manier te verdiepen in dit onderwerp.

Boeken

Het lezen van boeken zal altijd een veelgebruikte methode blijven om je te verdiepen in een bepaald onderwerp.

Het grappige is dat er veel verschillende NLP boeken zijn geschreven, van theorieboeken tot werkboeken.

Kijk eens rond op Bol.com of je daar een boek vindt dat je aanspreekt, of lees Het NLP Praktijk Doe-Boek.

Hierin leer je alles om vandaag goed te beginnen met NLP. Lees in deze blog meer over dit Doe-boek.

Cursus

Er zijn heel veel cursussen beschikbaar. Bekijk verschillende cursussen voordat je een keuze maakt. Want er is een cursus die perfect op je wensen aansluit. Bijvoorbeeld volledig online of fysiek.

Hopelijk weet je voor nu voldoende om aan de slag te gaan met NLP. Ik wens je alvast veel leerplezier.

Check hieronder een samenvatting over NLP.

Infographic over wat je moet weten over NLP

Verder lezen?

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *