Wat was de denkwijze van Marcus Aurelius?

de banner voor de blog wat was de denkwijze van Marcus Aurelius

We kunnen het beste de denkwijze van Marcus Aurelius koppelen aan het stoïcisme. Gelukkig weten we wat er in hem omging door de aantekeningen die hij heeft gemaakt. Deze kun je lezen in het boek overpeinzingen. Daaruit kunnen we de volgende lessen halen.

Wacht niet, maar doet het nu

Als we willen kunnen elk doel jaren uitstellen. We hebben echter niet voor altijd te leven. Marcus Aurelius schreef hierover: “Leef niet alsof je nog duizenden jaren voor je hebt. Het noodlot zit je op de hielen. Neem het er goed van zolang leven en kracht tot je beschikking staan.”

Ja, het kan ontzettend eng zijn, maar als je uitstelt, benut je niet de krachten die je vandaag hebt. Dus: stel geen meer seconde meer uit en werk. Je weet immers nooit wanneer het je laatste dag is.

Kijk of je er controle overhebt

Over de meeste dingen heb je geen controle. Het heeft daarom ook geen enkele zin om je bijvoorbeeld over de mening van een ander zorgen te maken. Marcus Aurelius kwam tot inzicht: Je hebt macht over je geest, niet over de gebeurtenissen buiten jou. Besef dit en je zult kracht vinden.

Mensen kunnen onaardig tegen je zijn. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je erdoor geraakt moet door worden. Jij bepaalt hoe je je voelt. Want je hebt daarvoor de kracht.

Wees mindful

Marcus Aurelius was zijn tijd al ver vooruit, aangezien hij noteerde: Beperk jezelf tot het heden. Dit is lastig, omdat er zoveel is gebeurd in het verleden en er nog zoveel komen gaat in de toekomst. Als je je op het heden focust, lukt het je om beter te concentreren en ben je ook gelukkiger. Je loopt dan namelijk niet talloze gedachten met je mee te sleuren.

Dankbaar zijn voor de kleine successen

In de meeste gevallen is succes pas echt een succes als het groot is. Denk aan een marathon rennen, een groot bedrijf opbouwen of een verre reis maken. Kleinere prestaties worden dan onvoldoende gezien. Terwijl dit niet waar is. Marcus Aurelius dacht er het volgende over:
Wees tevreden met succes in zelfs de kleinste dingen. En bedenk dat zelfs zo’n resultaat geen kleinigheid is.

Elk succes dat je boekt, hoe klein ook, was ooit een verre prestatie. Dus geniet ervan. Dit succes kwam uiteraard niet vanzelf. Je hebt ervoor moeten plannen, dromen en werken. Door dankbaar krijg je ook meer kracht grotere prestaties neer te zetten. 💪

Helpen anderen

Het helpen van anderen is ook een stoïcijns principe. Marcus Aurelius vulde hierop aan: We zijn op de wereld om elkaar te helpen.

Het mooie aan deze gedachte is dat je altijd iemand kan helpen. In de bus, op straat, met een donatie of een verwijzing te geven.

In de huidige maatschappij zijn we veel op onszelf gericht, terwijl als we elkaar helpen we de wereld mooier maken.

Het gedachtegoed van Marcus Aurelius is overal te vinden. Verdiep je erin om te leren van een groot denker en je persoonlijk te ontwikkelen.

Nog meer persoonlijke ontwikkeling

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *