Welk boek moet je gelezen hebben? – dit is de nummer 1

Welk boek moet je gelezen hebben? – dit is de nummer 1

Toen ik laatst op een feestje zat te genieten van de gesprekken over boeken, vroeg iemand aan het gezelschap: welk boek moet je hebben gelezen? Vervolgens vlogen de titels door de lucht. En ik dacht aan het boek Het obstakel is de weg. Daarom leg ik deze blog uit waarom je deze filosofie ook moet doornemen.

Waarom is dit mijn antwoord op de vraag: welk boek moet je hebben gelezen?

Soms lees je een boek waarbij de zinnen je een energieshot geven, waardoor je vervolgens opstaat met een motivatie die je niet meer verlaat. Helaas zijn zulke leesmomenten schaars, toch weet ik haast zeker dat je dezelfde beleving hebt met deze aanrader, die 20,00 kost bij Bol.com.

Om je te enthousiasmeren, vertel ik nu over de redenen om je eveneens in het bekendste werk te verdiepen van de Amerikaanse auteur Ryan Holiday.

Inspirerende verhalen

De schrijver beschrijft uiteenlopende voorbeelden om aan te tonen hoe een belemmering een leven veranderd in de positieve zin om daarna meer resultaten te boeken. Zoals generaal Dwight D. Eisenhower, de leider van de geallieerde troepen vlak na de invasie op de Franse stranden voegde positiviteit in de moraliteit onder zijn troepen om niet te veel ontzag te bewaren voor de tegenstander. We weten allemaal gelukkig de afloop daarvan. Bekijk de andere illustraties in de onderstaande video:

Nieuwe kijk

We leven in een samenleving waar alles met een gemak er is. Denk hierbij aan een serie kijken op Netflix, boodschappen bestellen via een app en binnen enkele minuten de bezorger horen aanbellen, datzelfde geldt voor eten en een scooter of fietsen huren om het na een periode ergens neer te zetten zonder verdere verantwoordelijkheid. De grootste les uit de hoofdstukken is: ontwijk het makkelijke en bijt je vast in het ingewikkelde. Het brengt je namelijk veel meer. De voorbeelden bewijzen de grenzeloze kansen als gift voor je vraag: Welk boek moet je gelezen hebben?

Motiverend

Ieder mensenleven kent problemen. (Anders zou het een saai gebeuren worden 😉)

Daarentegen wijzigt je denkbeelden van het is nu definitief, naar dit is een geweldige kans. Ja dat gaat echt plaatsvinden in je hoofd.

Eigenlijk komt het neer op deze uitspraak van Winston Churchill:

Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.

Met andere woorden: de hobbels waarop je nu probeert te balanceren om een oplossing te grijpen, is een mogelijkheid om je huidige omstandigheden als een raket te lanceren.

Direct toepasbaar

Goed, tijdens het lezen, snap je dat elke hindernispaal te overwinnen valt, dus is er ook geen reden om een klaaghoekje te vinden. Hiervoor is Amor Fati de beste remedie, Amor Fati staat voor de gedachte: ik word sterker door moeilijkheden. Het is een herinnering die je instelling weer even door elkaar schudt en neerzet op de juiste positie met een glimlach. Daarnaast zit er een to-dolijstje in je gedachtegang waarmee je graag begint om de losse eindjes te koppelen aan de verleden tijd

Waarmee begin je na het lezen van Het obstakel is de weg?

3 delen

Perceptie, discipline en de wil zijn de drie delen uit dit boek, en om de kracht van de combinatie van deze elementen te onderbouwen, haal ik het leven van de natuurkundige Stephen Hawking aan. De Brit Scoorde op iedere aspect hoog. Hij gaf de schoonheid van het leven niet op na de diagnose van ALS, pakte voortdurend de gewoonte op om zich onder te dompelen in onder andere de theorie rondom de zwarte gaten en schreef boeken om een wereld vol met leken meer inzichten te schenken over het heelal.

Leer daarom meer over zijn doorzettingsvermogen in deze video

Je bent op de goede weg

Stel, je bezit een droom om een bekende kunstenaar te worden. Iedere avond zet je de verfblikken en kwasten neer om een doek te vullen met je ideeën. Toch loop het anders dan verwacht, je verkoopt amper een kunstwerk, je omgeving vindt je creaties niet zo spannend en je denkt: ik kan de pencelen beter weggooien samen met mijn ambities. Nergens voor nodig, omdat je progressie boekt en zolang dat ritme blijft, zul je op een dag het beoogde doel aanraken. Traagheid betekent namelijk geen stilstand. Onthoud daarbij een uitspraak van Seneca:

Real improvement is of slow growth only.

Juichen om tegenslagen

Het verhaal over het afbranden van de fabriek van Thomas Edison is in mijn ogen het krachtigste verhaal, want uitvinder zakt niet ineen, nul tranen stromen over de wangen en bij geen verzekeringsbedrijf rinkelt de telefoon, daarentegen verzoekt Edison aan zijn zoon om zijn moeder te roepen en haar vriendinnen te halen, ze hebben namelijk nog nooit zo’n vuur als dit gezien. De Amerikaan leent geld, herbouwt de plek en klimt sterker uit as van een catastrofe waarvan de meesten in elkaar zouden storten.

Hieruit blijkt dat dit boek de puurste aanwijzing is nadat een liefhebber vraagt: welk boek moet je gelezen hebben?

Elke lezer plukt er unieke bevlogenheid uit.

Bestel hierom Het obstakel is de weg bij Bol.com 😊

Meer ontwikkeling?

Over Ons

Over Ons

We willen onszelf iedere dag ontwikkelen. Daarom schrijven we over de mogelijkheden, zodat je vandaag groeit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *