Wie zijn de stoïcijnen? Dit zijn de bekendste 

Wie zijn de stoïcijnen? Dit zijn de bekendste 

Als je vraagt: wie zijn de stoïcijnen? Zouden we je een hele lijst kunnen geven aan namen. En daarop komen we straks ook terug. Maar we vertellen eerst over de drie personen waarover het meest gesproken wordt.

Marcus Aurelius

We trappen af met een voormalige Romeinse keizer, die midden in de drukte de tijd om een dagboek bij te houden, dat vervolgens is gepubliceerd en door talloze mensen is gelezen. Een van hen was Nelson Mandela, toen de strijder voor het afschaffen van de apartheid werd opgesloten op Robbeneiland. Je zou denken dat Mandela zijn tegenwerkers direct had aangepakt na de eerste stappen buiten de gevangenis op weg naar het presidentschap. Daarentegen bracht Khulu deze quote van Aurelius in de praktijk:

De beste manier om zich op iemand te wreken is niet op hem te gelijken.

Marcus Aurelius

Dat is nog eens revanche.

Epictetus

Geboren als slaaf en filosoof, want als dertiger kreeg Epictetus de volledige vrijheid en richtte vervolgens een eigen school op, met een eigen identiteit als gevolg. Aangezien het kalm reageren op gebeurtenissen behoort tot zijn wijsheden. Denk hierbij aan:

Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.

Epictetus

Seneca

De laatste bekende stoïcijn was onder andere een toneelschrijver en bezat daardoor een goed gevoel voor woorden in moeilijke tijden. Een voorbeeld hiervan is:

 Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dan men karakter heeft.

Seneca

Een tegenstrijdige uitspraak in de huidige maatschappij waarin volharding een minimale rol bekleed. Voor doorgaan is moed een vereiste, een deugd die continu terugkeert in een overzicht met citaten. Kortom: een ideale inspiratiebron om steeds weer doorzettingsvermogen te tonen wanneer de stroming constant in je nadeel zwemt.

Nu is het tijd om de leerpunten uit hun gedachtegoed te belichten, hiervoor bevelen we ook boeken aan.

Gedachten

Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken.

Marcus Aurelius

Onze gedachtegang telt twee sporen: een positieve en negatieve. Het liefst denken we steeds in optimistische termen. Echter komen we in situaties terecht waar het negatieve de leiding neemt. Toch bepalen we zelf of zo’n rolverdeling een blijvertje is, omdat we ook kunnen speuren naar kansen tijdens moeilijke momenten om verder te groeien. Zo zocht John D. Rockefeller altijd naar kansen als iedereen in paniek raakte tijdens een crash in de aandelenkoers.

Kracht

Geef me de moed te accepteren wat niet in mijn vermogen ligt, de kracht om alles te doen wat in mijn vermogen ligt en de wijsheid tussen die twee onderscheid te maken.

Epictetus

Een vervolg op het controlestuk. Hierdoor gebruik je je energie het effectiefst. Vergelijk dit principe met het verdelen van water onder een aantal planten: een zaadje groeit sneller wanneer je alleen daaraan besteedt. Doe je dit ook in het dagelijks leven, dus na negatieve feedback, een spontane regenbui of treinstoring boek je vanzelf meer progressie op het persoonlijk vlak. Daar heb je immers alleen invloed op.

Waarde

Geld alleen heeft nog niemand rijk gemaakt.

Seneca

Natuurlijk er moeten munten binnenrollen om de huur te betalen, voedsel te kopen en Netflix af te sluiten. De grootste prioriteit spreekt vanzelf. 😉

Toch behoren de meeste dingen waarmee we rijk worden niet tot het betalingsverkeer. Een overzicht:

  • Een wandeling maken
  • Een gesprek voeren
  • Boeken lenen uit een minibieb
  • Een oude vriend(in) opzoeken
  • Luisteren naar een straatmuzikant
  • Schilderen
  • Verhalen schrijven

Kortom: iets gratis is vaak het prijzigst

De blogger Jelle Hermus schreef een blog vol inzichten over dit onderwerp, waaruit je nieuwe doelen stelt.

Hedendaagse denkers

Het mooiste aspect van filosofie is de vrijheid om er een authentieke invulling aan te geven. Daardoor betrekken vele mensen ook het stoïcisme in hun leven. Daarvoor googelde de meerderheid eerst op: wie waren de stoïcijnen? Vervolgens voegde ze de wijsheden in een levensrichting om de denkwijze bij te schaven met originele ideeën. Ryan Holiday maakte een video over beroemdheden. Bekijk de mensen, zoals Gary Vaynerchuk in de onderstaande video en gebruik de inspiratie om daarbij om de manier van leven te omschrijven. De vraag: wie waren de stoïcijnen? Kent dus een tijdloze waarde.

Leer ook Zeno kennen

We kunnen blogs vol schrijven over de heren die altijd een plekje behouden in de historie, maar zonder een oprichter waren zij ook nergens. Bovendien is het Zeno’s verhaal een fantastisch beginpunt voor je vraag: wie waren de stoïcijnen?

Aangezien je waarschijnlijk anders reageert op de gebeurtenissen waarmee dealde. Hierdoor leer je ontzettend veel. Maak kennis met Zeno in dit fragment.

Of start met deze quote:

De natuur heeft ons twee oren gegeven en slechts één tong opdat we meer zouden luisteren dan praten.

Train je luisterspieren dus om bijvoorbeeld diepere gesprekken te voeren of je gesprekspartner beter te begrijpen.

Het ideale boek nu voor jou

Wie waren de stoïcijnen danst in je hoofd. Het antwoord is bovendien opgeschreven in het boek: Stoïcijns leven. Hierin worden alle personen met een actieve deelname uitgelicht met unieke kenmerken, zoals rebelsheid, voortzetting en verbreding.

Zo zie je dat de ontwikkeling van een filosofie niet veel verschilt met het ontstaan van een voetbalclub, aangezien in beide gevallen gesprekken ontstaan over de koers, maar de weg nooit veranderd.

De auteurs laten van ieder individu een verloop zien. Kortom de manier om een stap in de geschiedenis te zetten.

De beste manieren om het stoïcisme te beoefenen

Om je vraag over het stoïcisme te beantwoorden, schreven we over de 8 beste boeken, die je helpen om jezelf te ontwikkelen met deze filosofie.

Verder lezen?

Over Ons

Over Ons

We willen onszelf iedere dag ontwikkelen. Daarom schrijven we over de mogelijkheden, zodat je vandaag groeit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *