Zo leer je mindfulness zelf in 10 stappen – met succes

de banner voor de blog kun je zelf mindfulness leren

Wie mindfulness wilt leren, heeft twee opties: een cursus volgen, boeken lezen of het zelf leren. Voor deze zelfdoeners heb ik een blog geschreven met een stappenplan om een mindful leven te creëren.

Is het realistisch om mindfulness zelf te leren?

Ja – al vergt het wel veel zelfdiscipline. Je moet immers iedere dag een moment inplannen waarop je mindfulness traint. Jij weet ook hoe dit gaat: op sommige dagen heb je meer zin om te oefenen dan op andere dagen. Maar het moet gebeuren. Niemand vraagt namelijk of je niet eens aan de slag moet met mindfulness.

via GIPHY

Waarom het goed is om een autodidact zijn?

Een cursus volgen, kent ook nadelen – je moet wachten op anderen, voelt continu om te slagen, je hebt zelf weinig vrijheid en volgt vooropgezette oefeningen. De eigen inbreng is erg klein. Als je zelf iets onderzoekt, kom je van alles tegen, dat je eigen moet maken. Hierdoor ben je op de lange termijn ergens veel beter in als je het zelf leert, dan als je het via de klassieke weg doet. Maar; alleen de mensen die over voldoende discipline beschikken zullen mindfulness zelf leren. Belangrijk om dit te onthouden. 

Als je nu nog verder wil, kun je verder lezen. 😉

Stap 1: weet waarom je mindfulness wilt leren 

Deze theorie is van Simon Sinek. Hij stelt dat mensen die weten waarom ze iets doen uiteindelijk meer bereiken dan mensen die het voor een andere reden doen. Hij legt het uit in deze video.

Kortom; weet waarom jij mindfulness wilt leren. Bijvoorbeeld omdat je meer rust wilt vinden of omdat je vaker wilt genieten van de natuur. Schrijf dit op en herlees het meerdere keren. Je why vult namelijk je intrinsieke motivatie aan.

Stap 2: weet hoe mindfulness werkt 

Ik kan wel zeggen: denk aan niets, geniet van het moment en je bent mindful. Maar dat is te abstract. Je moet eerst de werking van mindfulness weten om gericht te oefenen. Leer de werking in deze video.

Bekijk de video een paar keer om goed voor je te hebben wat mindfulness inhoudt. Het zal je helpen om het leerproces te vereenvoudigen. Wees daarnaast zelf ook nieuwsgierig: ga op zoek naar nieuwe informatie om je beeld over mindfulness compleet te maken. 

Als je weet hoe mindfulness werkt, kun je een moment inplannen om met deze methode te starten. 

Stap 3: plan een moment in 

Plan eens zonder verwachtingen een moment in waarop je mindful probeert zijn. Het is belangrijk om tijdens dit moment even alleen te zijn en geen andere mensen om je heen te hebben. Wat voel je? Wat doet dat met je? Vind je het prettig of oncomfortabel?

Stel je eens deze vragen en kijk of het een positieve ervaring is. Is het allesbehalve positief? Dan moet je je afvragen of mindfulness wel iets voor jou is, want deze ervaring beleef je continu in. Je kunt er wel beter mee omgaan, maar het eerste gevoel blijft. Een belangrijke keuze, die je niet moet overslaan.

Stap 4: maak een schema 

Je gaat mindfulness zelf leren, dus heb je een schema nodig, een schema waar je jezelf aanhoudt.  Plan eerst mindfulness dagelijks in, denk aan 15 minuten. Bouw het daarna langzaam op naar 30 minuten tot een uur. 

Het gaat er niet om hoe snel je een schema afrondt, maar hoe goed je het doet. Echt 15 minuten mindful. Dit klinkt wat streng, en dat ben ik niet. Ik wil echter wel dat je mindfulness zelf leert, en daarbij is echte focus belangrijk. 

stap 5: dagboek bijhouden 

Zelfs als je geen dagboek wilt bijhouden, is het toch handig

Een dagboek helpt je immers speuren naar verbeterpunten. Zoals het lastig vinden om je concentratie vast te houden, want je wilt even zitten op Instagram. Hierdoor zoek je tips op om je beter te concentreren. Een dagboek is dus de coach die je nooit had, omdat je koos voor het zelfdoen. 

Schrijf elke dag in je op dagboek op hoe het gaat om inzichten te krijgen in je eigen leerproces.

Je kunt verschillende soorten dagboeken bijhouden. Bijvoorbeeld een met standaard vragen of een schriftje waar je je gedachten laat gaan. Ook voor het dagboek geldt; doe het elke dag.

Stap 6: beloon jezelf 

Je bent al bij stap 6!

Nu is het tijd om jezelf te belonen. Koop dat mooie boek, ga naar de sauna, bezoek die voorstelling. Je bent ontzettend goed bezig. Sta daarbij stil en knal niet door zonder jezelf een kano te geven. Dit zijn 10 ideeën voor een gezonde beloning.

Stap 7: voel hoe je groeit 

We zijn nu bij stap 7, tijd om stil te staan bij het groeien. Want kijk eens terug. Zie je al wat je hebt gedaan? Gaaf, toch? Dit geeft je de motivatie om harder te werken aan je doelen.

Stap 8: grote doelen stellen 

Je kunt nu een uur mindful leven. Dat is leuk, maar er is meer. Je bent klaar voor een grotere uitdaging. Stel daarom een groter doel, bijvoorbeeld:

  • een dag in een klooster doorbrengen 
  • Lange wandeling maken 
  • Mediteren 

Stel een doel dat past bij jou, deel het op in stukjes en behaal het. En vergeet niet om ook de vaste rituelen af te vinken.

Je moet grote doelen stellen om gemotiveerd te blijven. Op gegeven moment wordt 15 minuten tot een uur mindful leven een abctje voor je.

Stap 9: werk aan je zwakke punten 

Mindfulness is een van de beste manieren om je zwakke punten te ontdekken. Je bent namelijk in je eentje zonder telefoon en oordopjes. Je moet je ook nog eens concentreren. Dit lukt niet altijd, doordat een zwak punt van je boven komt drijven, zoals gaan piekeren. Verdiep je in dat geval in de piekermodus om minder te piekeren.

Stap 10: heb er plezier in 

De laatste stap, die ik eigenlijk vooraan moest zetten. Mindfulness zelf leren kent punten die minder leuk zijn, maar over het algemeen is het genieten. In het moment zijn is rustgevend waardoor je meer geluk voelt.

Conclusie 

Mindfulness zelf leren is mogelijk. Het is alleen niet voor iedereen weggelegd. Gebruik dit stappenplan om een echte mindfulness expert te worden. 💪

Jij kunt mindfulness zelf leren. Gebruik dit stappenplan om vandaag te beginnen en jezelf te ontwikkelen om het moment te grijpen. 

Verder lezen

Jochem

Jochem

Hi, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *