Zelfvertrouwen vergroten – 19 tips waarmee je direct kunt beginnen

Zelfvertrouwen vergroten – 19 tips waarmee je direct kunt beginnen

Je zelfvertrouwen vergroten betekent je leven op een positieve manier veranderen. Een krachtig middel dus. Daarom geven we in deze blog 19 tips die je meteen ondersteunen.

Minder nadenken en meer doen

Je kan gaan zitten piekeren en je door opkomende gedachten laten meeslepen of datgene gaan doen waar je zoveel over nadenkt en erachter komen: dit is helemaal niet zo eng. Bovendien zul je hierdoor vaker aan de slag gaan in plaats van een passieve houding aannemen. Dit is dus de perfecte eerste stap om je zelfvertrouwen te vergroten.

Lees een boek over zelfvertrouwen vergroten

Je bent gelukkig niet de enige die hiernaar op zoek is. 😉

Er is een dus een hele bibliotheek aan boeken beschikbaar waarmee je eenvoudig je zelfverzekerdheid een boost geeft.  Neem dus een kijkje bij je lokale boekhandel of bij het aanbod van Bol.com. Echter start je hiermee een reis langs vele opties, dus helpen we je graag door het boek Vergroot je zelfvertrouwen – in 5 stappen naar minder negatieve gedachten en een beter zelfbeeld aan te bevelen. Want het is een praktische gids die je uitstekend begeleid. Je hebt het boek bovendien morgen al in huis.

Ontwikkel een groei mindset

Kijk eens naar de onderstaande afbeelding.

De verschillen tussen een groei en vaste mindset. Bron: Medium

Bij welke van de twee personen hoor je?

Goed nieuws: je kunt altijd je gedachtegang veranderen en daarmee zelfverzekerder in je schoenen staan.

De groei mindset is een resultaat van de onderzoeker Carol Dweck die duizenden mensen observeerde en tot de conclusie kwam dat er twee verschillende groepen bestaan die we kortgezegd kunnen we onderverdelen in de mensen die makkelijk opgeven omdat het niet werkt of continu doorzetten en blijven zoeken naar oplossingen. Ze schreef haar bevindingen op in een boek en spreekt over de gehele wereld hoe je een groei mindset krijgt. Zo ook in een Ted talk.

Benadruk je talenten

Je hebt een talent dat een ander niet heeft. Dus waarom je je focussen op dat wat slecht gaat?

Je kunt het ook omdraaien door je aandacht te richten op datgene waarin je goed bent. En als je dat blijft doen, word je beter en is je zelfvertrouwen vergroten een logisch gevolg.

Dus houd je van schilderen? Schaf dan spullen aan en volg je creativiteit iedere dag. De rest volgt vanzelf. Omdat je daardoor ook groeit op gebieden waar je nu twijfel over voelt.

Begin een dagboek

Schrijf iedere dag op wat je goed hebt gedaan en je gaat vanzelf denken: hey dit was eigenlijk best een lekkere dag. De dag erna sta je met een grotere glimlach op, want je weet dat de komende dag ook fantastisch zal zijn.

Van nature denken we het meest aan de dingen die fout gaan en daardoor verdwijnt onze glimlach. Je kan je dan ook richten op het aspect dat goed gaat. En daarbij helpt een dagboek je. Want je stelt jezelf de simpele vraag: wat ging er goed vandaag?

En daarna volgt er een stroom aan antwoorden.

Door simpelweg je aandacht op iets anders te zeggen.

Bestel een notitieboekje en probeer het eens. De resultaten zullen je verbazen.

Wees mindful

Je kan nadenken over het verleden en de toekomst. Echter is er maar een tijd waar je invloed op kunt uitoefenen, en dat is het heden. En daar hoef je geen moeite voor te doen. Je kunt namelijk meer genieten van een maaltijd, het uitzicht of het gezang van de vogels. Doe dit en je vergeet was is er gebeurd of nog komen gaat. Je bent dus helemaal in het moment en traint hiermee een rustiger gevoel.

Leer om nee te zeggen

Je moeder vraagt je om mee naar te gaan een feestje terwijl je liever thuisblijft om een boek te lezen. Je zegt maar ja omdat je je moeder niet wil teleurstellen. Je tijd is echter kostbaar. En op het feestje denk je vaak: waarom zit ik nou niet thuis lekker te lezen?

Nee is een belangrijk woord, doordat je je tijd ermee beschermd om de dingen te doen die jij wilt. Hiervoor moet je eerst over een drempel heen. Maar hoe vaak je nee zegt hoe makkelijker het is om het in vervolg opnieuw te zeggen. Hiermee ben je eveneens bezig met jouw zelfvertrouwen vergroten.

Stop met slechte gewoontes

Uit het boek Elementaire gewoontes blijkt dat je gewoontes je levensgeluk bepalen en daarmee ook je zelfvertrouwen.

Een verschil in gewoontes.

Laten we ze Jan en Piet noemen.

Jan zit de gehele dag op zijn IPhone om de nieuwste berichten op Instagram en Facebook te bekijken. Daarnaast kijkt hij in de avond een serie op Netflix.

Piet is een echte sportfanaat en is dagelijks te vinden in de sportschool om een sterkere conditie op te bouwen. En na een sessie leest hij een boek om zijn kennis over het menselijk lichaam bij te schaven.

Wie van de twee heeft de meeste zelfvertrouwen denk je?

Piet, want zijn gewoontes helpen om hem te groeien.

Gewoontes bepalen je zelfbeeld dus.

Leer de slechte gewoontes te breken.

Zie falen als iets fantastisch

Falen is het best wat ons kan overkomen. Want het maakt ons veerkrachtiger om harder te werken.

De mooiste illustratie daarvan is Micheal Jordan.

via GIPHY

Want de basketbal leggende werd geschrapt uit de selectie van zijn middelbaar schoolteam. Hij kon nooit meer een basketbal oppakken en zijn droom vergeten, maar daarentegen trainde hij harder om de top te bereiken. Haal uit zijn verhaal de les dat falen niet het einde is maar slechts een les waardoor je beter wordt.

Falen is dus een teken dat je goed bezig. Je moet alleen je strategie aanpassen.  

Zeg gedag tegen je comfortzone

Zelfvertrouwen vergroten in je comfortzone is praktisch onmogelijk, want in deze veilige omgeving ken je elk detail en daardoor tref je geen nieuwe situaties. Maar van onbekende situaties word je zowel fysiek als mentaal sterker. Doe vandaag iets wat je eng lijkt en je kom achter nieuwe kwaliteiten van jezelf.

Steve Harvey toont wat voor positieve impact het verlaten van je comfortzone kent.

Verdiep in je held

Je hebt vast een held of heldin Google eens zijn of haar naam en kom er dan achter wat voor opofferingen deze persoon heeft moeten doen op een bepaald niveau te bereiken.

Waarom zeggen we dit?

Omdat onze helden aan het begin van hun carrière geen hadden dat het ze gingen lukken. Toch gingen ze het avontuur aan en braken door.

Neem hier een voorbeeld en vertrouw op je eigen capaciteiten.

Jij kan dit. Dat weten we zeker.

Wie is jouw held?
Wie is jouw held?

Bouw aan je droom

Je droom is het perfecte punt aan de horizon om vertrouwen te hebben in jezelf. Omdat je het te graag wilt.

Hierdoor laat je je niet zomaar uit het veld slaan, je ontmoedigen door anderen of toch voor een veiliger weg kiezen. Het is immers je droom, dus wil je er maximaal voor gaan.

En het grappige is dat zelfvertrouwen vergoten en je droom realiseren perfect samengaan. Je boekt namelijk gaan de weg de rit successen, merkt op dat je bepaalde dingen toch wel goed kan en leert je gevoel volgen.

Bovendien is niets beter dan je droom najagen, want dan sta je niet toe dat twijfels je koers bepalen.

Negeer andermans mening   

Je bent de baas van je eigen leven en de mening van iemand anders is daaraan ongeschikt.

Dus als je:

 • Een bedrijf wil opzetten  
 • Erover nadenkt om een wereldreis te maken
 • Een relatie opbouwen
 • Naar de andere kant van het land te verhuizen

Luister dan nooit naar iemand die je dit afraadt. Aangezien jij het uiteindelijk moet gaan doen.

En als jij het echt wil, wie houd je dan nog tegen?

Niemand.

De beste manier voor je zelfvertrouwen vergroten, is niets aantrekken van anderen

Neem afscheid van negatieve vrienden

Zelfvertrouwen en positiviteit zijn elkaars evenknieën, doordat er mogelijkheden uit ontstaan.

Toch heb je eveneens vrienden die altijd klagen, roddelen over anderen en nooit vooruit willen komen in het leven.

Dat wil jij wel. Anders las je deze blog nu niet. 😉

Het effect van een positieve vriendengroep is daarnaast het ongekend. Het levert je immers voortdurend energie op en je raakt geïnspireerd om bijvoorbeeld ook te starten met hardlopen.

Negatieve mensen hebben vaak een laag zelfbeeld en vreten energie van je, terwijl de tegenovergestelde instelling je laat vliegen.

 Je kunt het aangeven dat het contact voor je over is of laten doodbloeden. Je voelt vanzelf de effecten om jouw leven makkelijker te maken.

 Wees liever voor jezelf

via GIPHY

Je zelfvertrouwen gaat niet groeien als je tegen jezelf bijvoorbeeld zegt:

 • Ik kan niet
 • Alles gaat fout
 • Wat een sukkel ben ik toch
 • Ik kan maar beter stoppen

Dit zijn typische gedachten voor iemand met een vaste mindset. Weet jij nog wat iemand met een groei mindset zou zeggen? 😉

Gebruik zulke termen samen met wat lieve woorden en trekt jezelf meteen op in plaats van neerbeuken. Dat is namelijk de taak van Muhammad Ali.

Je bent met liefde vrij, zoals Erich Fromm het zegt:

Liefde is het kind van vrijheid, nooit dat van dominantie.

Kleed je fatsoenlijk

Kleren maken de man is niets voor niets een uitspraak.

Kijk eens naar de schrijver van Harry Mulisch. De man kleedde zich altijd goed met een reden: het straalt kracht uit. En kracht geeft vertrouwen.

Harry Mulisch
Harry Mulisch

Zo eenvoudig is het.

Het andere is ook waar: wie altijd in een trainingspak rondloopt, voelt zich een stuk minder energiek. Je hoeft nu geen duizenden euro’s uitgeven aan kleding.

De gewone kledingwinkels hebben een prima aanbod aan bloesjes bijvoorbeeld. Zo stap je met je borst vooruit een ruimte binnen.

Werk aan je sociale skills

Trek je mond open en verschuil je niet in de massa. Alleen zo leer je om goede gesprekken te voeren of te presenteren voor een groep. Dat kan inderdaad ontzettend spannend zijn. We leren echter nooit om onze spreekvaardigheden te benutten als we stil blijven. En er is geen excuus om je mond te houden. Want iedereen kan het, zelfs als je stottert. Dat deed Koning Edward ook ondanks dat hij stotterde.

En als je over je spreekangst heen komt, ligt er een nieuwe wereld aan je voeten en ga je veel plezier hebben in het voeren van gesprekken.

Maak kennis met het stoïcisme

 We suffer more in our imagination than reality

Seneca

Deze uitspraak is van een van de bekendste stoïcijnen. Het is bovendien ook een van de treffendste quotes vergeleken met zelfvertrouwen vergroten.

Want we kunnen ons helemaal gek denken als:

 • We een sollicitatiegesprek hebben – vinden ze mijn outfit wel mooi?
 •  Je je schoonouders voor het eerst ontmoet – gaan ze me wel aardig vinden
 • Je een marathon gaat rennen – haal ik wel de finish

En er zijn nog veel meer van zulke lijdende gedachtes.

De realiteit valt echter altijd mee.

Het stoïcisme is bedoeld om je emoties te controleren en je niet erdoor te laten leiden. We maakten een overzicht met boeken waardoor je meteen meer leert over deze filosofie.

Zelfvertrouwen vergoten; onze waardevolste tip

We hebben voor je uitgezocht wat de manier is waarmee je meteen leert om je zelfvertrouwen te vergroten. We kwamen vervolgens uit bij een cursus, omdat je dan de technieken leert van een expert. We stuitten tijdens onze zoektocht op de Masterclass Weg met Onzekerheid van 365 Dagen Succesvol die gratis is.

Je leert namelijk tijdens de gratis masterclass

 • Afscheid van het stemmetje in je hoofd dat zegt dat je het niet kan
 • Wat de ideale formule is om zelfvertrouwen en moed te ontwikkelen

En je ontvangt een gratis digitaal werkboek om verder mee te oefenen.

De trainers hebben al tienduizenden mensen met deze methodiek geholpen.

De Masterclass Weg met Onzekerheid is bovendien meerdere malen per week, dus je schuift snel na je aanmelding aan bij een sessie. Daardoor verander je je leven op een positieve manier zoals deze deelnemer:

Bedankt voor de waardevolle tips! Heel wat om mee te gaan oefenen en een positieve verandering teweeg te brengen in mijn leven.

Ervaring van een eerdere deelnemer

We wensen je alvast veel plezier met het op doen van nieuwe inzichten

Verder lezen?

Over Ons

Over Ons

We willen onszelf iedere dag ontwikkelen. Daarom schrijven we over de mogelijkheden, zodat je vandaag groeit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *